A férfi magasugrás kiváló versenyt hozott, megosztott aranyérmesekkel, hasonlóan színvonalas döntőre számíthatunk a nőknél is?

Beérett a tehetség

A montenegrói Marija Vukovic nemzeti csúccsal nyert junior világbajnoki címet 2010-ben, de a formáját nem tudta átmenteni a felnőttek közé. Öt évvel később nyert Európai játékokat, de az a mezőny sem volt erős. Nem ment neki a felnőtt versenyeken, olimpián, vb-n és Eb-n sem jutott fináléba, le is mondtak róla. Megrekedt a 190 centiméter alatti szinten, azt gondolhattuk, hogy talán 2016-ban elindul a fejlődés (195 centiméteres egyéni csúcs), de megint visszaesett. 

Idén töltötte a 29-et, mindezt döntő nélkül világversenyekről ezidáig. Tavaly novemberben azonban megváltozott minden az életében. Görögországba költözött, új edzője lett. Ez akkora lökést adott neki, hogy pár hónappal később már döntős volt a fedett pályás Eb-n! A selejtezőben végre magabiztosan ugrott, döntőben csak 7. lett, de érezte, hogy jó úton halad a felkészülése. 

Nyilatkozta májusban, hogy ez az első alkalom, hogy női edzővel készülhet, sokkal boldogabb és magabiztosabb, mint eddig bármikor. Az egész úgrási procedurát megváltoztatták, gyakorlatilag fél év alatt felépítették újból, mintha most kezdte volna a versenyzést. Azt mondta, hogy tudja, időbe fog telni, míg eljut arra a szintre, ahová szeretné, de napról napra jobbnak érzi magát. A tokiói szint 196 centiméter volt, míg Vukovic rekordja 195 volt. 

Ekkor jött el a balkáni bajnokság, ahol 195 centiméterig eljutott, megnyerte a versenyt. A lécet feltették 197 centiméterre, Vukovic pedig gond nélkül átugrotta, ezzel egyéni rekordot döntött. Jelenleg a világ idei 6. legjobb eredményét tudhatja magáénak, így készülhetett az olimpiai selejtezőre. Tokióban aztán mindenkit meglepett: összes magasságot elsőre ugrotta, 195 centimétert simán teljesítette (holtversenyben első a selejtezőben), abban az ugrásban még maradt minimum 2-3 centiméter. 

Elfigyelve a többiek botladozásait, ha fejben egyben lesz, nem kezd el kapkodni, akkor ott lehet az érem közelében. Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt évek teljesítményei nem erre predesztinálják őt, de a fejlődése töretlen 8-9 hónapja. A fedett pályás Eb-n is látszott, jóval erősebb mentálisan, mint az elmúlt évtizedben. Két rontás után is képes megcsinálni egy-egy ugrást. A riválisokon sem éreztem a selejtezőben, hogy csúcsformában lennének, ha Vukovic képes 197 vagy 199 centiméterre, könnyedén előfordulhat, hogy ez érmet jelenthet. 

Borítókép: Marija Vukovic (forrás: EvrenKalinbacak / shutterstock.com)

Fogadj 25%-os élő nyereménynövelővel

Kövesd élőben az Unibet TV-n az izgalmas sporteseményeket és légy résen, mivel minden héten kijelölt meccsekre 25%-os élő nyereménynövelővel köthetsz fogadást.  

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    Marija Vukovic érmet nyer
    6.00 Unibet