A mai világban mindenki ránk, és a pénzünkre utazik. Célzott reklámokat ad nekünk a Google, az áruház bevonz minket egy akciós termékkel, hogy aztán megpakolt kosárral távozzunk, a közösségi oldalak hamis fotókkal és formás lányokkal hirdetik az utazási célokat, igazából felsorolni is nehéz lenne, mennyi manipuláció ér minket egy nap során. Ezek közé sorolható egy egyetemes nyelv, mely következő írásunk témája: a színek.

Nemzetközi közlés

Automatikusan reagálunk a színekre, nem kell elmélkednünk rajtuk, abban a pillanatban ahogy meglátjuk, rögtön stimulálják agyunk. Hatással van a gondolatainkra, nem tudatosan, de egy-egy szín láttán valamilyen érzés, emlék kapcsolódik a látottakhoz. Nyelvek, népek és élethelyzetek felett álló kommunikációs eszköz, egy fiatal angol férfinek és egy magyar nagymamának is ugyanaz juthat eszébe róla. Szemünkkel látjuk a színeket, de az agyunkig hordozza az információt, amik részben egyetemes dolgok (például fekete a gyász), részben viszont saját emlékeinkből kapcsolódva jönnek létre. Nekem például a narancssárgáról a névadó gyümölcs mellett rögtön beugrik egy kenyértartó nagymamám konyhájából. Az elvont mondatoknál van szemléletesebb példa is, gyerekkorunk egyik nagy beugratósa. Mondd sokszor, hogy fehér. Fehér, fehér, fehér, fehér. Mit iszik a tehén?

Zöld1

Mindenhol ott vannak

Otthonunkban, munkahelyünkön és a mobileszköz kijelzőjén is aktívan jelen vannak a színek. Egy amerikai iroda vezetője szerette volna, ha nem töltenek sok időt dohányzással a dolgozók. Megoldásnak azt választotta, hogy a dohányzónál lévő falakon jelentősen megnövelte a piros jelenlétét, amiről azt olvasta, hogy mozgásban tartja az embert, mert agyunk nem hagyja, hogy ezen szín láttán leálljunk. A dohányzással töltött idő jelentősen csökkent a cégnél. A vörösbe hajló pirosról a Coca Cola tudna leginkább mesélni, mely étvágygerjesztő hatású és bár nem az ő találmányuk, de a Mikulást is nekik köszönhetjük, mármint azt, hogy leírtam a Mikulás szót, és neked nem egy kék, hanem piros ruhás fickó ugrott be képzeletben. A vásárlók közel 100%-ban a termék kinézete alapján döntenek, és ebben a legjelentősebb tényező a szín. Wally Olins márkakutató szerint ha jó köntösben tálalják, még a szimpla csapvizet is el lehet adni jó pénzért.

Zöld004

Zöld lóhere, a szerencse szimbóluma

Mi itt a szerencsejáték-függőségünk miatt gyűltünk össze, ezért hagyjuk a bolti termékeket és foglalkozzunk végre a zölddel, ami a bio kaják mellett, a gambling fő színe lett. A kelta papok révén, több ezer évvel ezelőtt a négylevelű lóhere a szerencse jelképévé vált. Rossz szellemek távol tartására használták, napjainkban pedig a Szerencsejáték Zrt logóján köszön vissza zöld színével. Ha egy kórházban ülünk, jó eséllyel zöld falakat, szöveteket láthatunk. Nyugtatni próbálnak minket, hogy a műtét nem fog fájni. Mikor megújul a természet tavasszal, újra a zöld veszi át az uralmat, a megújulást jelképezve. Nagyon könnyen magyaráznak minden színbe pozitív tulajdonságokat, de nem véletlen, hogy nem a lila, vagy a barna dominál az Unibetnél, Tippmixprónál és így tovább, mert ezek a legkevésbé kedvelt színek a férfiaknál. Egy kis zöld viszont táplálhat hiú reményeket fogadási számlánk megújulására egy rossz all-int követően, bár ahhoz hogy ez ténylegesen megtörténjen egy nullázás után, zöldhasúak utalására lesz szükség, például a zöld logójú OTP banktól történő utalással. Zöld = szerencse, nyugalom, megújulás és pénz!

Gyakorlat a végére

A pénzünket könnyebben kockáztatjuk olyan környezetben, ahol jobban érezzük magunkat. Egy nagyobb bukáson könnyebben tesszük túl magunkat, ha nem rózsaszín világít a szemünkbe. Nincs fogadásban használható végkifejletünk, nem mondom, hogy takard le a fejlécet az iroda oldalán, és többet nyersz, de konteós sorozatomnak a tudatalatti egyik legkönnyebb stimulálóját akartam választani. Legközelebb a kockázatkezelés lesz a téma, de zárjuk aktívan egy gyakorlattal, vagy inkább harccal a szövegre koncentráló bal, és a színekre fókuszáló jobb agyfélteke között. Mondd ki a szavak színét!

PIROS - KÉK - SÁRGA - ZÖLD - RÓZSASZÍN - ZÖLD - FEKETE

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés