Mikor szóba kerül a magyar labdarúgás edzői szempontból, sokan Sebes Gusztávra vagy Mezey Györgyre asszociálnak, pedig volt egy bizonyos Guttmann Bélánk is, aki a labdarúgás történetének első igazi sztáredzője volt.

A nehezen kezelhető zseni

Az 1950-es évek végén két edzőért versengtek a csapatok: Helenio Herrera és Guttmann Béla. Két zseni, akik nehezen kezelhetőek voltak, akiket sokan nem értettek meg, de hatásuk a labdarúgásra óriási volt. Guttmann Béla élete rendkívül érdekes volt, sok-sok sikerrel és tragédiával. Az elmúlt években "fedezték fel", két könyvet is írtak róla külföldi szerzők: Detlev Claussen (Guttmann Béla - A világfutball edzőlegendája) és David Bolchover (A legnagyobb visszatérés). 

Mi utóbbi könyvvel foglalkozunk, mert sokkal részletesebb, aprólékosabb, alapos munka jellemzi, amiben olyan titkokra is fény derül Guttmann életével kapcsolatban, mint például; hogyan élte túl a II. világháborút. Ez sokáig egy vakfolt volt a zsidó származású legenda életében, amire végül David Bolchover alapos kutatása adott választ. Moldoványi Pállal készített Gulyás Zsolt interjút idézi fel a szerző, mi is történt Guttmann Bélával Budapesten a háború alatt, hogyan menekült meg az üldöztetés elől. 

Csodaedző nincs, nem volt, nem is lesz. Van azonban edző, aki szorgalmasan dolgozik, és van, aki az egyszer megszerzett babérjaira ráül. Aztán csodálkozik, hogy az egyszer elért sikereket nem követi újabb siker. Állítom, hogy az edzői működéshez feltétlenül szükséges a szorgalom, a szakértelem, a pedagógiai érzék, a gerincesség és még valami. A szerencse. - mondta Guttmann Béla. 

A könyvben betekintést nyerhetünk a legendás világverő Benfica múltjába. Guttmann Béla fedezte fel Eusébiót, de még olyan klasszisok játszottak a keze alatt, mint António Simoes, aki felidézi a könyvben az emlékeit a magyar edzőről. Guttmann kapcsán szóba kerül, hogyan hozta rejtett útvonalon Eusébiót a Benficához, hogyan "lopta el" őt a Sporting orra elől. 

Guttmann Béla élete rendkívüli, inspiráló és kalandos, amiből rengeteget meríthet akár egy sportfogadó is, hiszen Béla sosem adta fel, mindig küzdött és harcolt, hogy a legsikeresebb legyen. Rendkívül tehetségét végül siker koronázta a Benficánál, pályafutása csúcsán (1962-es BEK-döntőben) a világ a lábai előtt hevert, megverte a korszak legjobb csapatát a Real Madridot, de ő mégsem maradt a portugáloknál, akiket azóta is sújt a Guttmann-átok.

A könyv 283 oldal, eléggé nagy betűkkel írt, nem egy hosszú olvasmány, viszonylag gyorsan lehet haladni vele. Nincsenek benne csapongások, jól megszerkesztett, amiből mindenre választ kaphatunk Guttmann Béla életével kapcsolatban. És hogy mi köze Puskáshoz a legendás edzőnek? A könyvből ez is kiderül!

Borítókép: Sportfogadas.org/ Freepik.com

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org