A koronavírus hatása a sporteseményekre

Nagy Bence
2020 febr 23. 14:35
Szólj hozzá!

Egyéb olaszország Giro d'Italia olimpia Koronavírus kína COVID-19

A Kínából származó vírus felboríthat mindent, ami a sportvilágot illeti? Elmaradhatnak nagy tornák, fontos sportesemények?

Keresztbe tehet a teljes 2020-as sportnaptárnak

A koronavírus terjedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik, a karanténok ellenére is. Már Európában is egyre több a fertőzött beteg, Olaszországban több területet is lezártak, Horvátországban és Ausztriában is azonosítottak fertőzött beteget. A világméretű járvány a sportra is hatással van. Sokáig csak a kínai ligákat érintette, hiszen a labdarúgó bajnokság rajtját eltolták, míg a kosárlabda bajnokságot felfüggesztették. 

A vírus megjelenése a világ többi részén azonban új problémára hívja fel a figyelmet a sport világában is: világszerte nézett sportmérkőzések, illetve rangos tornák maradhatnak el. Itt nem "csak" egy olasz bajnokiról beszélünk, amit mondjuk két hónap múlva lehet pótolni, hanem kontinenstornákról, olimpiáról stb. A sportnaptár rendkívül zsúfolt, már egy-egy mérkőzés elhalasztása is óriási szervezéssel jár, hát még akkor, ha fordulók/versenyek esnek ki. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kínai bajnokságok mellett már az olasz labdarúgó bajnokságban is elhalasztottak mérkőzéseket, ahogyan Japánban is. Mivel Olaszország északi része rendkívül érintett, ezért várható, hogy több olasz labdarúgó mérkőzés is elmarad, de kihatással lehet ez a kosárlabda ligára is, ahol leginkább az Olimpia Milano csapatát érintheti, akiknek veszélybe kerültek az Euroliga mérkőzései is. Ahogyan a vírus terjed, valószínű, hogy komplett bajnoki fordulókat halasztanak el az adott országban. Egyelőre ez Olaszországra érvényes, de felütötte fejét már Angliában, illetve Spanyolországban is a fertőzés.

Antonio Conte (Fotó: Nicolo Campo / Shutterstock.com)

A Juventus - Inter rangadó a hétvégi fordulóból biztosan zártkapus lesz, ahogyan az Inter csütörtöki Európa Liga mérkőzése is. Az eddigi hírek alapján egyelőre négy bajnokit még megrendeznek a hétvégi fordulóból, de ez változhat a következő napokban, elmaradhat akár az összes mérkőzés is a Serie A-ból. Ha ez nem lenne elég, akkor nyáron Európa-bajnokság lesz, ahol az egyik csoportot Rómában rendezik, sőt a nyitómeccset is. A júniusi dátum még messze, de nem árt az óvatosság. 
Az egyik megoldást a zártkapus mérkőzések jelenthetik (amelyet Olaszországban alkalmazni is fognak), mehetnének tovább a bajnokságok, de ez sem megoldás hosszabb távon. 

Veszélyben a Budapestről startoló Giro D'Italia is

A csapatsportok mellett az egyéniekre is komoly hatással lehet, hiszen Olaszországban ilyenkor kezdődik a kerékpáros szezon. Elmaradhat az óriási hagyományokkal bíró Milano - Sanremo, ahogyan Strade Bianchi is március elején, de a Tirreno - Adriatico megrendezése is veszélybe került. Ezen a ponton érdemes megjegyezni a Giro d'Italiát. A világ egyik legnagyobb kerékpárversenyét csak májusban tartják, de Mauro Vegni már most kifejezte aggodalmát, miszerint reális az esély, hogy elmaradjon az idei olasz háromhetes, amely Budapestről rajtolna. 

Az már biztossá vált, hogy a májusi öttusa-világbajnokságnak Kína helyett Mexikó lesz a rendezője. A téli sportok kapcsán is gondban lehet egy-egy világkupa helyszín, hiszen márciusban jön az olaszországi állomás, Cortina D'Ampezzo, ahol alpesi sí zárófutamot rendeznek. Atlétikában is gondok lehetnek, hiszen az olimpiára is felkészülési lehetőséggel bíró Gyémánt Liga első öt állomásából, három valamely karantén alatt lévő országban zajlana (Kína és Olaszország). 

Motorsportban is sok a kínai és olaszországi helyszín. Forma-1-ben február elején már döntöttek is a Kínai Nagydíj felfüggesztéséről, míg az elektromos változatban az áprilisi Rómában rendezett verseny juthat a törlés sorsára. Hasonló dolog történhet a WRC naptárban is, de a MotoGP olaszországi hétvégéjét is érintheti a vírus terjedésének hatása. A versenyeken kívül a csapatok is szenvedői lehetnek a változásnak, hiszen mind a Forma-1-ben, mind a többi szakágban vannak olasz vagy akár kínai csapatok is, akik számára nehézkessé válik az alkatrészek utánpótlásának biztosítása. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás


Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Mi lesz veled olimpia?

Japánban is egyre több a fertőzött beteg, felmerült annak a kérdése hogy lesz-e tokiói olimpia nyáron? Egyelőre még óvatosak a nyilatkozatok ezzel kapcsolatban, mindenesetre érdemes elolvasni a NOB egyik tagjának véleményét az ügyben:

"Ki lehet várni két hónappal a játékok előttig, de rengeteg intézkedést már most meg kell hozni. A biztonságot, az ételeket, az olimpiai falut, a hoteleket mind mind ellenőrizni kell, nem beszélve arról, hogy a média már sokkal korábban elkezd dolgozni a helyszínen "- nyilatkozta Dick Pound.

Pound szerint május lehet az utolsó időpont, amíg le lehet fújni a nyári játékokat, mert máshol nem lehet megrendezni, túl kevés idő maradt már helyszínt változtatni. Rengeteg lesz a turista, különböző országokból érkeznek, ahogyan a sportolók is, óriási lesz a kockázat a fertőzés nagyobb mértékű terjedésére. Ha ilyen ütemben terjed a koronavírus, akkor nehéz helyzetbe kerülhet Japán, ahol már most közel 1000 esetet diagnosztizáltak. 

Fotó: Corona Borealis Studio/Shutterstock.com

Mi várható a közeljövőben?

Kiemelten fontos, hogyan tudják megállítani a vírus terjedését, de egyelőre ez még érdemben várat magára. Nehéz megjósolni, mekkora hatása lesz. Látható, hogy Olaszországra is egy hétvége alatt lecsapott, teljesen megbénítva egy ország életét. Ha a sport szempontjából vizsgáljuk, hasonló esetekben még több mérkőzés és torna maradhat el. Elsősorban az egyéni sportágak vannak veszélyben, egy labdarúgás esetén lehet zártkapus mérkőzést tartani, hogy tartsák a "menetrendet", de ahogyan említettük, ez sem megoldás.

Valószínűsíthető, hogy alaposan át fogja írni a sportnaptárat a koronavírus, ahogyan a sportolók és csapatok életét is, hiszen felkészüléseket kell módosítani. Gondoljuk el, egy karantén esetén nem lehet edzésre járni, ha mondjuk kerékpározó vagy, gyakorlatilag hetekig nem edzhetsz, de hasonló lehet a helyzet a téli sportolók esetén is. Ez pedig kihatással lehet a teljesítményükre is. Egy esetleges komplett naptárváltozás, óriási hatással lenne a különböző sportágakra, eseményekre, hiszen bizonyos sportolók formaidőzítést csinálnak, ha pedig ez tolódik, akkor az ő esélyeik is romlanak. 

Jelenleg csak az olaszországi és kínai eseményekről írtunk, de ahogyan terjed a vírus, úgy lesz egyre több helyen aktuális a korlátozás, elmaradhatnak akár Premier League mérkőzések is, esetleg Forma-1-es (a kínai nagydíjon kívül) versenyek, és még lehetne sorolni a különböző variánsokat.

Szavazás

Szerintetek mikor fog újra beindulni a sportvilág?


Április közepe/vége0 (0%)

Május3 (8%)

Június11 (29%)

Július0 (0%)

Augusztus7 (18%)

Szeptember10 (27%)

2021!6 (16%)


Összes szavazó: 37

Borítókép: Koronavírus (forrás: Soni's / shutterstock.com)

Fogadj nyereménynövelővel e-sportra

Fogadj kötésben az Unibetnél az következő hetek e-sport rendezvényeire és akár 30%-s nyereménynövelőben részesülhetsz.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 478.50 %

április

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Fogadj nyereménynövelővel e-sportra

  • Fogadj kötésben az Unibetnél az következő hetek e-sport rendezvényeire és akár 30%-s nyereménynövelőben részesülhetsz.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kapcsolódó cikkek