A fináléjához érkezett a Világliga idei küzdelemsorozata, a Szófiában megrendezett Final Six döntőjében Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok méri össze erejét. A lengyelek döntőbe jutása csak azok számára meglepetés akik nem követték figyelemmel az idei mérkőzéseket, ugyanis ők játsszák jelenleg a legmeggyőzőbb, legeredményesebb röplabdát, 15 meccsükből 13-szor győztesen hagyták el a pályát. Pl. 2 hónap alatt 4-szer is megverték a minden tornán legnagyobb esélyesként kezelt brazilokat, ami nem mindennapi bravúr. A legfőbb statisztikai mutatókban is élen járnak a játékosaik, ez az év eddig az övék. Azt hiszem ki lehet jelenteni, hogy a döntőnek is ők a favoritjai. A lengyelekkel ellentétben az amerikaiakat max. a saját szurkolóik várták a döntőbe, ugyanis ők már korántsem nyújtottak olyan meggyőző teljesítményt, mint mai ellenfelük. A legnagyobb problémát én abban látom, hogy egyszerűen képtelenek kiegyensúlyozottan játszan, nem képesek sorozatosan jó teljesítményt nyújtani, és rendre becsúsznak meglepő vereségek. Ők tipikusan az a csapat, akikre csak akkor szabad fogadni, ha nagy a tét, mert egyébként könnyen előfordulhat, hogy nem motiválja őket az adott mérkőzés, és ennek megfelelő játékot tesznek pályára. A mezőny talán legidősebb csapata az övék (ezért a címért nagy csatában vannak a brazilokkal...), rutinos, sok nagy csatát megélt játékosok alkotják a csapat magját, viszont az utánpótlásuk már kevésbé jó, nem nagyon tudtak beépíteni új embereket, már a 2008-as olimpián is ott voltak a mostani meghatározó emberek, mint Anderson, Rooney, Priddy vagy Stanley. Nagy játékosok ők, de ha közülük mondjuk 2-nek nem megy, akkor biztosan nem tudnak megnyerni egy ilyen kaliberű ellenfél elleni találkozót, ugyanis a padon más kategóriájú játékosok ülnek.

A lengyelek kerete kiegyenlítettebb, életkort tekintve is jóval "egészségesebb" összetételű, sőt a mezőny egyik legfiatalabb csapata az övék, talán csak a kubaiak előzik meg őket ebben. 2-3 éve végbement náluk egy generációváltás, a 4-5 legjobb emberük visszavonult a válogatottságtól, és ekkor szinte mindenki (köztük én is) azt hitte, hogy Lengyelország egy időre eltűnik az elitből. Ám a fiatalok nagyon gyorsak beértek, mára már többen is világklasszisnak számítanak (Bartman, Kurek, Novakowski) ráadásul a régi nagy csapatból megmaradó 3-4 klasszis játékossal (Zygadlo, Zagumny, Winiarski, Ignaczak) is remek egyveleget képeznek, igazi csapatként funkcionálnak a pályán, így kívülről úgy tűnik remek a csapatszellem náluk. Fantasztikusan védekeznek, pl. néhány napja a brazilok ellen volt, hogy egy támadáson belül 3 blokkot osztottak ki Visottoéknak. Náluk vannak a legjobb blokkolók is, Mozdzonek vezeti az alapszakaszt és a playoffot is ebben a statisztikában. Persze csak jó védekezéssel nem lehet ilyen eredményeket elérni, mellé átütő támadójáték is párosul, elég csak Kurekre és Bartmanra gondolni, mindketten a Világliga legjobb pontszerzői között vannak, egyszerűen megállíthatatlanok. Nowakovskira, Winiarskira is nyugodtan lehet számítani ilyen téren, remek kiszolgálást kapnak Zagumnyéktól. Mindenkinek megvan a pontos helye, szerepe a gépezetben, és ebben nagy szerepe van a remek olasz trénernek, Andrea Anastasinak. Úgy gondolom idén nekik kell nyerni a Világligát, hasonlóan magabiztos győzelem lenne ez, mint tavaly volt az oroszoktól.

Említettem, hogy az amcsiknál a kiegyensúlyozottság nem nagyon létezik. Mai ellenfelükhöz hasonlóan ők is viszonylag simán jutottak a fináléba, de már a németek elleni csoportmeccsen is megmutatták milyen kétarcúak, ott gyengén játszottak, aztán viszont a bolgárok és a kubaiak ellen is jól. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy ez a csapat zsinórban 3 meccsen nagyot alkosson, erre még nem igazán volt példa. Persze azt azért tegyük hozzá, hogy ha még jól is fog játszani az amerikai válogatott, még az is kevés lesz, ha a lengyelek hozzák amit tudnak. Tehát lengyel aranyérmet várok, a bronzmeccsen pedig szerintem a fantasztikus atletikus képességekkel megáldott, hatalmas tűzerővel rendelkező kubai srácok diadalmaskodnak.

 

 

Tipp: Lengyelország

Odds: 1,41

Iroda: Pinnacle Sports

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org