A fináléjához érkezett a Világliga idei küzdelemsorozata, a Szófiában megrendezett Final Six döntőjében Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok méri össze erejét. A lengyelek döntőbe jutása csak azok számára meglepetés akik nem követték figyelemmel az idei mérkőzéseket, ugyanis ők játsszák jelenleg a legmeggyőzőbb, legeredményesebb röplabdát, 15 meccsükből 13-szor győztesen hagyták el a pályát. Pl. 2 hónap alatt 4-szer is megverték a minden tornán legnagyobb esélyesként kezelt brazilokat, ami nem mindennapi bravúr. A legfőbb statisztikai mutatókban is élen járnak a játékosaik, ez az év eddig az övék. Azt hiszem ki lehet jelenteni, hogy a döntőnek is ők a favoritjai. A lengyelekkel ellentétben az amerikaiakat max. a saját szurkolóik várták a döntőbe, ugyanis ők már korántsem nyújtottak olyan meggyőző teljesítményt, mint mai ellenfelük. A legnagyobb problémát én abban látom, hogy egyszerűen képtelenek kiegyensúlyozottan játszan, nem képesek sorozatosan jó teljesítményt nyújtani, és rendre becsúsznak meglepő vereségek. Ők tipikusan az a csapat, akikre csak akkor szabad fogadni, ha nagy a tét, mert egyébként könnyen előfordulhat, hogy nem motiválja őket az adott mérkőzés, és ennek megfelelő játékot tesznek pályára. A mezőny talán legidősebb csapata az övék (ezért a címért nagy csatában vannak a brazilokkal...), rutinos, sok nagy csatát megélt játékosok alkotják a csapat magját, viszont az utánpótlásuk már kevésbé jó, nem nagyon tudtak beépíteni új embereket, már a 2008-as olimpián is ott voltak a mostani meghatározó emberek, mint Anderson, Rooney, Priddy vagy Stanley. Nagy játékosok ők, de ha közülük mondjuk 2-nek nem megy, akkor biztosan nem tudnak megnyerni egy ilyen kaliberű ellenfél elleni találkozót, ugyanis a padon más kategóriájú játékosok ülnek.

A lengyelek kerete kiegyenlítettebb, életkort tekintve is jóval "egészségesebb" összetételű, sőt a mezőny egyik legfiatalabb csapata az övék, talán csak a kubaiak előzik meg őket ebben. 2-3 éve végbement náluk egy generációváltás, a 4-5 legjobb emberük visszavonult a válogatottságtól, és ekkor szinte mindenki (köztük én is) azt hitte, hogy Lengyelország egy időre eltűnik az elitből. Ám a fiatalok nagyon gyorsak beértek, mára már többen is világklasszisnak számítanak (Bartman, Kurek, Novakowski) ráadásul a régi nagy csapatból megmaradó 3-4 klasszis játékossal (Zygadlo, Zagumny, Winiarski, Ignaczak) is remek egyveleget képeznek, igazi csapatként funkcionálnak a pályán, így kívülről úgy tűnik remek a csapatszellem náluk. Fantasztikusan védekeznek, pl. néhány napja a brazilok ellen volt, hogy egy támadáson belül 3 blokkot osztottak ki Visottoéknak. Náluk vannak a legjobb blokkolók is, Mozdzonek vezeti az alapszakaszt és a playoffot is ebben a statisztikában. Persze csak jó védekezéssel nem lehet ilyen eredményeket elérni, mellé átütő támadójáték is párosul, elég csak Kurekre és Bartmanra gondolni, mindketten a Világliga legjobb pontszerzői között vannak, egyszerűen megállíthatatlanok. Nowakovskira, Winiarskira is nyugodtan lehet számítani ilyen téren, remek kiszolgálást kapnak Zagumnyéktól. Mindenkinek megvan a pontos helye, szerepe a gépezetben, és ebben nagy szerepe van a remek olasz trénernek, Andrea Anastasinak. Úgy gondolom idén nekik kell nyerni a Világligát, hasonlóan magabiztos győzelem lenne ez, mint tavaly volt az oroszoktól.

Említettem, hogy az amcsiknál a kiegyensúlyozottság nem nagyon létezik. Mai ellenfelükhöz hasonlóan ők is viszonylag simán jutottak a fináléba, de már a németek elleni csoportmeccsen is megmutatták milyen kétarcúak, ott gyengén játszottak, aztán viszont a bolgárok és a kubaiak ellen is jól. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy ez a csapat zsinórban 3 meccsen nagyot alkosson, erre még nem igazán volt példa. Persze azt azért tegyük hozzá, hogy ha még jól is fog játszani az amerikai válogatott, még az is kevés lesz, ha a lengyelek hozzák amit tudnak. Tehát lengyel aranyérmet várok, a bronzmeccsen pedig szerintem a fantasztikus atletikus képességekkel megáldott, hatalmas tűzerővel rendelkező kubai srácok diadalmaskodnak.

 

 

Tipp: Lengyelország

Odds: 1,41

Iroda: Pinnacle Sports

20 000 Forint Freebet

Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org