Leopardstown: Irish Gold Cup – 1.rész (Frissítve!)

Eljött egy ilyen nap is, hogy nem hatalmas Mullins favoritok uralják az ír kiemelt jump futamokat. Vasárnap Leopardstownban mind a négy Grade1-en, az oddsok alapján eléggé szoros verseny várható.

Leopardstown 15:30 Spring Juvenile Hurdle – Grade1

Kizárólag négyéves gátversenyzők futama. Távja két mérföld, garantált nyereményalapja 80.000 euró. 1994-ben alapították, akkor Listed státusszal kezdett, majd egyesével megmászta a létrát. 95-ben Gr3, 2003-ban Gr2, 2010-ben pedig Gr1 kategóriás lett. 2006-ban már nyert itt Mullins ló, de aztán más trénerek örülhettek, többek között kétszer a két évvel ezelőtt elhunyt Dessie Hughes is. Az elmúlt két évben aztán újra jött Willie Mullins, előbb Petite Parisiennel, majd Footpadel nyert.

Ruby-Walsh-ír-lóverseny-001

Ruby Walsh Tatenen nyergében. Fotó: Lesley Rigg/Shutterstock.com

Indulók

Kilenc fős a mezőny, és ahhoz képest, hogy négyévesek futnak, annyira nem is tapasztalatlanok. Legalábbis ami az összes versenyüket illeti, mert a többségük ki lett próbálva flat futamokon is. Gáton már nem annyira jó a helyzet, de a jobbak már ezen a futamtípuson is letettek valamit az asztalra. Meri Devie az egyik Mullins ló, gáton egyből egy. Novicet nyert öt hosszal ezen a pályán. Flaten második Listed futamon, hetedik egy Gr1-esen. A francia Bapaume a klasszis tréner másik versenyzője. Franciaországban kezdett, itt nyerte első futamát. Az íreknél Gr3 második helye van, legutóbb pedig ezen a pályán gyűjtött be egy Gr2-es trófeát. A Gigginstown Gordon Elliottal Dinaria Des Obeauxt indítja, aki egy NHF győzelem után 29 hosszt adott ellenfeleinek novice gátversenyen. O Brienék eddig egy kicsit el voltak tűnve a szezonban, de azért azt tudni kell róluk, hogy Aidan is elég jó jump tréner, a zsoké pályáját feladó fia Joseph, pedig kizárólag jump idomítással foglalkozik már. Utóbbi Housesofparliamentet küldi versenybe, akit flaten még apja edzett, nem is rosszul. Nyert Gr3-t, de Gr2-n és a tavalyi doncasteri Gr1-es St Leger-en is helyezett lett. Gáton második helye van.

Elemzés és tippek

Bapaume nagyon adja magát. Mullins ló a legjobb zsokéval, gáton megfelelő tapasztalattal és legutóbb Gr2 győzelemmel, de mégsem benne láttam meg az értéket. Lehet potenciál Housesofparliamentben, azok után amiket flaten produkált, de a jump karrierjét nem kezdte olyan jól. Dinaria Des Obeaux viszont tökéletesen indított, 21 ellenfelet alázott meg Corkban, pedig nem volt a futam favoritja. Softon futott, ezen a távon, Gordon Elliottnál pedig azért remélhető, hogy a gátakat is jól fogja venni, és ha ilyen simán nyert, ott azért még maradt benne tartalék. Tippem: Dinaria Des Obeaux – EW (4,50 PaddyPower 3 1/5).

Leopardstown 16:00 Deloitte Novice Hurdle – Grade1

Nagy „kedvenceim“ a novice futamok sem maradhatnak ki a kínálatból. Ötéves vagy öregebb lovak nevezhettek, távja 18 furlongos (9 gáttal) és ezúttal 90.000 eurót osztanak majd szét az indulók között. 1987 óta rendezik, zsokéknál a futam rekordere 6 sikerrel Paul Carberry, míg a trénereknél Willie Mullins az éllovas 5 trófeával. Utóbbin nem lehet csodálkozni, 2013 óta folyamatosan az ő lovai nyertek.

Leopardstown-Racecourse-ír-lóverseny001

Leopardstown Racecourse. Fotó: Lesley Rigg/Shutterstock.com

Indulók

Úgy azért „könnyű” nyerni, meg ilyen szériákat produkálni, vagy folytatni, ha a tízből hat ló Willie Mullins istállójából jön. Háromra is tíz alatti oddsot adnak, köztük van a futam favoritja, Saturnas is. Még 2014-ben egy francia flat versenyen csak a 11. lett, egy évvel később viszont beindult a szekere. Nyert flaten, majd Mullinséknál novice futamon. Decemberben előbb második volt Gr1-en, majd ezen a pályán nyert is egy legfelsőbb kategóriást. Bunk Off Early gáton novice versenyen indult, ott egyből egy. Előtte flaten ugyan nyert futamot, de csak maident, azt is nyolcból. Aki leginkább keresztbe tehet a népes Mullins különítménynek, az Gordon Elliott ötévese, Brelade, aki Saturnast ezen a pályán már megizzasztotta, nem sokon, két hosszon múlt a győzelme. Naasban NHF-et, Navanban pedig harminc (sick) fős novice gátversenyt nyert.

Elemzés és tippek

Megint a favorit tűnik első ránézésre a legjobb vételnek, hiszen az mellett, hogy ő is Walsh/Mullins ló, még Gr1 nyerő is. Viszont itt van az is, aki legutóbb eléggé közel volt hozzá, hogy megverje, így Brelade és Saturnas között megint elég jó kis párharc lehet, főleg úgy, hogy ezúttal a táv 2 furlonggal hosszabb, ami mindkettőnek újdonság. Fene tudja, melyiknek fog jobban feküdni, plusz a mezőnyben ott van például Barra is, aki 18 furlongon nyert legutóbb 12 hosszal. Nem lesz tipp.

Tipp: Dinaria Des Obeaux - EW @ 4.50 Paddy Power teves

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősen!


Hozzászólások

  1. secretariat szerint
    vasárnap, 2017 február 12. 19:31:12

    Voltak ma cifra eredmények. Dinaria egy hatalmasat hibázott, csoda volt, hogy folytatni tudta, így a harmadik helynek is örültem. Mindkét Mullins favorit elvérzett, Saturnas pl. tökutolsó lett.

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!