Leopardstown: Irish Gold Cup –2.rész (Frissítve!)

Eljött egy ilyen nap is, hogy nem hatalmas Mullins favoritok uralják az ír kiemelt jump futamokat. Vasárnap Leopardstownban mind a négy Grade1-en, az oddsok alapján eléggé szoros verseny várható.

Leopardstown 16:30 Flogas Novice Chase – Grade1

Dr P.J.Moriarty Novice Chase néven van regisztrálva. Két mérföld és öt furlongos akadályverseny ötéves vagy öregebb újoncoknak, 14 akadállyal. Garantált nyereményalapja 85.000 euró. 1989-ben alapították, többféle néven szerepelt. 1998-tól Gr2-es, 2002-től pedig Gr1-es. Az elmúlt évek parádés szereplésének köszönhetően itt is Willie Mullins a rekorder. 2008 óta hatszor győztek az ő általa felkészített lovak.

Leopardstown-Racecourse-loverseny-003

Leopardstown. Fotó: urasimaru/Flickr

Indulók

A hétéves Bellshill a futam eléggé tiszta favoritja. Talán le sem kell írnom, hogy kinek az istállójából, Ruby Walshal a nyergében. Akadályon még veretlen, novice és Gr2 győzelmei vannak. Gáton hétből négyszer nyert, itt is, és NHF versenyeken is Gr1 trófeákig jutott. Jöhet akadályon is? A szintén hétéves Our Duke ebből a szempontból már lépéselőnyben van. Miután gáton Gr2 helyezésig jutott, akadályon december végén meglett neki a legfelsőbb kategóriából a győzelem. Ő a legveszélyesebb a favoritra. A másik veszély a háromfős Gigginstownos különítmény legesélyesebb tagja, Disko lehet. Our Duke mögött mindössze egy hosszal volt lemaradva, megverve többek között azt az A Toi Philt, aki most is itt van, istállótársa, és akitől korábban még simán kikapott.

Elemzés és tippek

Közel sem olyan egyértelmű ez a futam, mint ahogy az oddsok mutatják, Bellshill még véletlenül sem érték az én szememben. Ott van A Toi Phil akinek eddig a Gr1-ek nem jöttek össze, de Gr2-n van már trófeája, és legutóbb egy hendikepen élete legjobbját produkálta. Aztán az ő istállótársa Disko, aki mindössze egy hosszal maradt le a győzelemről decemberben, és persze a legfőbb rivális Our Duke, aki már begyűjtött egy ilyen trófeát. Ahol hatból négyen nyerhetnek, ott értelmetlen a tipp. Ha mégis választanom kéne, akkor Our Duke-ot mondanám, láthatóan ez a táv eléggé bejött neki két futammal ezelőtt.

Leopardstown 17:00 Irish Gold Cup – Grade1

A vasárnapi versenynap fő eseménye, bár gyakorlatilag az egész hétvégéé. Ötéves vagy öregebb lovak akadályversenye, 150.000 eurós garantált nyereményalappal. Távja három mérföld, 17 akadállyal. 1987-ben alapították és eredetileg Vincent O Brien nevét viselte. A Cheltenham Gold Cup fő „előfutama“, ha egy ilyen kaliberű versenyt nevezhetünk előfutamnak. Lovaknál az abszolút rekorder Florida Pearl, aki négyszer is nyert itt, de rajta kívül még négyen tudtak legalább duplázni, legutóbb tavaly és tavalyelőtt Carlingford Lough győzött. Itt is Willie Mullins a legeredményesebb tréner összesen kilenc trófeával.

Leopardstown-loverseny-001

Leopardstown, Írország. Fotó: Lesley Rigg/Shutterstock.com

Indulók

Jó kis mezőny jött össze, hiszen itt van többek között az elmúlt két év nyerője, a már tizenegy éves Carlingford Lough, aki ötszörös Gr1 győztes. Tavaly áprilisban a Punchestown Gold Cupon nyert utoljára, idén Navanban volt negyedik, de gáton. Két Gigginstownos is esélyes. Don Poli nyolcéves, háromszoros Gr1 nyerő. Decemberben Leopardstownban második volt (Gr1), de meglehetősen régen, 2015 decemberében nyert utoljára. Empire Of Dirt viszont megállíthatatlan volt elmúlt három versenyén, zsinórban három igen komoly hendikepen nyert. Érdekes, hogy Willie Mullinsnak nincs lova a mezőnyben, ez számomra azért komoly meglepetés. Viszont ennek hála Jonjo O Neill istállójából Minella Rocconak, és a Harrington istállóból Sizing Johnnak is reális esélye lehet a győzelemre. Előbbi helyezett volt Gr3 hendikepen Cheltenhamban, utóbbi meg Douvan mögött az örök második. A rengeteg helyezés mellett azért gáton Gr1 trófeája is van, januárban pedig Gr3-at nyert akadályon.

Elemzés és tippek

Merje leírni az ember Carlingford Loughot, aki tavaly 40-es oddsról, 12 hosszal nyert itt. Valahogy a bukik sem merik, mert esélyesként számolnak vele, annak ellenére, hogy már 11 éves, és legutóbb harmatgyenge futást produkált. Mondjuk az gáton volt, nem is értem miért ott indították. Sizing Johnnak a három mérföld teljesen ismeretlen terep. Legutóbb életében második nekifutásra 20 furlongon nyert, de ez még mindig elég távol van a mostani távtól. Empire Of Dirt pazar szériában van, de az itteni legjobbak szintjét ezzel még nem érte el, ahogy Minella Rocco teljesítménye sem, bár utóbbiban azért a kora miatt több a potenciál. Az esélyesebbek közül így nem marad más, csak Don Poli. Régóta nem tudott nyerni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna ott a legjobbak között. Olyan hárommérföldes nagyágyúktól kapott ki, mint Cue Card vagy éppen Don Cossack, vagy Punchestownban Carlingford Lough. A mostani szezonban átkerült Elliottékhoz, és csúnyán kezdett, be sem fejezte a futamát. Azért temetni nem kellett, úgy látszik csak egy kis időre volt szüksége, hogy összeszokjon az új trénerrel, mert decemberben már második volt Gr1-en. Az egy évvel ezelőtti vereség visszavágóját várom, tippem: Don Poli – EW (4,50 PaddyPower 2 ¼).

Tipp: Don Poli - EW @ 4.50 Paddy Power push

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősen!


Hozzászólások

  1. secretariat szerint
    vasárnap, 2017 február 12. 19:33:00

    Bellshill elesett, Our Duke a második lett és Disko nyerte a 1630-ast. A fő futamon brutális lett a vége. Hárman értek be másfél hosszon belül, sajnos Don Poli lett a harmadik, így a hely csak azoknak fizetett akik a Betfairen rakták.

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!