Letámadtuk a norvég piacot!

Foci Eliteserien podcast Molde FK

A legtöbb bajnokság már a megszokott mederben folyik - bár nézők nélkül -, azonban Norvégiában a szigorú korlátozások miatt egy hónapos csúszással indul majd útjára a labda. Marad a 600 fős nézőszám korlát és úgy tűnik a csapatok is berendezkedtek arra a gazdasági struktúrára, amely a jelen korban megengedett a piaci viszonyokhoz képest. Ettől függetlenül az elmúlt pár hónapban igen sok minden történt a háttérben, így összeállítottam nektek egy (ezúttal szóló) podcastet is a legjobb tippekről.

Meggyengült címvédő és elszakadó négyes

A videóban főleg az élmezőnyben megtörtént változásokról esik szó, mivel az idei évben leginkább itt található érték a hosszú távú tippekben. Az előző szezonban - hosszú évek után először -  a papíron legerősebb négyes végzett a tabella legtetején és a tendencia azt mutatja, hogy ez folytatódhat 2021-ben is. Ez azért furcsa Norvégiában, mert a korábbi szezonok mindegyikén volt egy-egy olyan gárda, amely az előzetes várakozásokkal ellentétben bele tudott köpni a nagyok levesébe. Tavaly ezt a szerepet a Kristiansund hozta, azonban egy szerencsétlen utolsó fordulós vereségnek köszönhetően végül a papírforma valósult meg. Az idei évben még inkább dominánsnak tűnik a Molde - Bodø/Glimt - Rosenborg - Vålerenga négyes, akik után a Brannt tartják a bukik a legerősebbnek. Az elmúlt évek tanúlsága az, hogy a futottak még kategóriából egy csapat meglepően jól szerepelhet, azonban egy dobogó jelen helyzetben óriási meglepetéssel érne fel a fenti négyes fogaton kívül.

Megbolydult a kiesőzóna!

Az egyik legbiztosabb tippem volt egy hónappal korábban, majd végül a videóba se került be a kiesőjelöltekre szóló tippem egy apró elszólásnak köszönhetően. A tavalyi év vége óta nyilvánvaló volt, hogy a Sandefjord és a Mjøndalen idén komoly problémákkal fog küzdeni. Előbbitől távozott a sikerkovács, Marti Cifuentes, akivel nem tudta a klub vezetősége a pénzügyi korlátai miatt a szerződéshosszabbítást nyélbe ütni, így pedig a spanyol szakember ingyen Dániába távozott. Ő volt az, aki tudott annyit emelni a Sandefjord-színvonalán, hogy végül probléma nélkül bennmaradjanak, holott az egyik legkisebb költségvetéssel dolgoztak. Jobb jelölt híján egyszerre két menedzsere is lett a csapatnak: Ødegaard papa (Martin apja), illetve a Norvégiában edzőként ismeretlen Andreas Tegström. Érdekes párosításnak tűnik, mindenesetre extra kell tőlük, ha egyáltalán az esélyt megakarják teremteni a bennmaradásra. Hasonlóan meggyengült a Mjøndalen is, ahol edzőváltás nem, de arculat változás történt. Rájöttek, hogy a jelenlegi klubmodell nem tartható és a Norvégiában már bevett „fiatalokat kinevelünk, majd eladjuk” sorba áll be a csapat. Ennek következményeként jelentősen megreformálták a keretet és pont azt vesztették így el, ami eddig benntartotta őket. Rutinosabbak voltak a legtöbb ellenfélnél, hajtottak a Mjøndalenért és a szívük vitte őket előre. Egy ilyen kis költségvetésű csapatnál, ha pár játékossal félrenyúlnak, akkor már sanszuk sincs a bennmaradásra. Tehát egészen áprilisig volt két biztos kiesőm nem is olyan rossz oddson, majd robbant a bomba a nem is olyan távoli Drammenben.

Hirtelen kiesőjelölt lett a Strømsgodset.
Sportfogadas.org

Történt ugyanis, hogy hét Strømsgodset játékos feljelentette a vezetőedzőjüket, Henrik Pedersent, a norvég szövetségnél rasszista vádak alapján. Gyorsan a klub is belső vizsgálatot rendelt el, ahol írásbeli megrovásban részesítették a dánt és ezzel lezártnak is tekintették az ügyet. A játékosok azonban összefogtak és sztrájkkal fenyegetőztek a bajnokság kezdete előtt. Pár hetes huzavona után végül az elnök beadta a derekát: először menesztette Pedersent, majd azt a Jostein Flót is, aki sportizgazgatóként nem kezelte kellő eréllyel ezt az ügyet. Mindkettő változás egy atomcsapással ér fel egyébként a klubnál. Henrik Pedersen a gegenpressing miatt volt sikeres, ami jelen esetben abban csúcsosodott ki, hogy a klub viszonylag simán bennmaradt az Eliteserienben. Éppen ezért nem akarta őt Flo leváltani, mivel pár héttel az indulás előtt esélytelen volt, hogy olyan edzőt találjon, aki ezt a munkát érdemben tudja folytatni. Egyébként Flo 25 évet töltött a ’godset kötelékében, így az ő távozása is rendkívül erős hatással lehet a szezonra. Mivel se vezetőedző, se sportigazgató nem volt, így az elnöknek kellett gyorsan átmeneti megoldást kitalálnia és „zseniális” megoldáshoz nyúlt. Nem tudom, hogy a Sandefjordtól vette-e az ötletet, azonban itt is edzőpárost neveztek ki a csapat élére: Håkon Wibe-Lund és Petter Ingebrigtsen tért vissza. Kettejükben az a közös, hogy az elmúlt öt évben összesen háromszor buktak meg, mint a ’godset vezetőedzője… Nem értem igazából mi a koncepció, mivel más szisztémában is dolgoztak és biztosan nem fogják továbbvinni a gegenpresszinget, hiába állt Wibe-Lund ott Pedersen mellett az elmúlt másfél évben. Tehát ezzel a változással a ’godset beszállt a kiesésért folytatandó harcba és valljuk be, rájuk is férne egy kis megújulás az OBOS-Ligaenben.

Borítókép: Norvég lány. Fotó: Andrey Arkusha / Shutterstock.com

5000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet irodához, akkor egy extra 5000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • Eliteserien Tipp

  Molde bajnok lesz 2021-ben
  2.30 Unibet
 • Eliteserien Tipp

  Vålerenga top 3-ban végez
  2.80 Unibet
 • Eliteserien Tipp

  Végső helyezés: Kristiansund vs. Sarpsborg; KBK
  1.72 Unibet
 • Eliteserien Tipp

  Ola Solbakken (Bodø/Glimt) góljainak száma 4,5 over
  1.80 Unibet
 • Eliteserien Tipp

  Vålerenga házi gólkirálya: Vidar Kjartansson
  1.70 UnibetHozzászólások 5

hillandkimi

hillandkimi

 • 2021 ápr 24. 16:00

Köszi! Amúgy, nem lesz olyan adás, esetleg, ahol a keretekről is beszélsz? Ki távozott, ki jött, mely csapatok kerete gyengült. Speciális piacokon ezekkel, talán hozzá lehet jutni egy kis extrához. Privibe várom a válaszod !

gavrilo14

gavrilo14

 • 2021 ápr 24. 18:27

Szia. Nincs tervben most ilyen videó. A cikk, illetve a videó alapján azért a 16-ból 9 csapatról már kaphattál egy árnyalt képet. Viszont az átigazolási időszak még nyitva van és a nyitó forduló után is az lesz 1-2 hétig. Megnézzük, hogy ki az, aki még hajrában behúz pár játékost. Most a terv az, hogy az első 1-3. fordulóból megnézzem mindegyik csapatot legalább 1x, aztán arra már lehet építeni, ha tudom ki mit szeretne játszani. Amúgy a felvetésedre még egy gondolat: a keretek változtatása egy dolog. Pl.: a Bodø/Glimt igazolásait (kivéve Pernambuco) többször is láttam már játszani, azonban egyelőre számomra nagy kérdés, hogy hogyan áll össze a kezdő hármas. Erre az edzőmeccsek sem adtak választ, mivel össze-vissza játszatták ott őket. Szóval kell pár forduló, hogy megnézzük az igazolások mennyire jöttek be :) Majd maximum választok itt a cikkekbe olyan csapatokat, amelyekről egyik nem esett szó (pl.: Haugesund garantálva van ilyen téren :D )

hillandkimi

hillandkimi

 • 2021 ápr 24. 18:55

Nagyon király, majd figyellek. :) Tavaly a feröeri fociba ástam bele magam. Nem rossz kis liga az sem. :D Persze a norvégtől messze elmarad :D

chabialonso

chabialonso

 • 2021 máj 5. 16:15

Tetszett az adás! A Valarenga erősségét minjárt megtudjuk vasárnap a Rosenborg ellen. A Bodo pedig, hogy mire megy az újonc Tromso-vel. Elég sötét ló volt ez a Tromso. Na és a tavaly a Moldeval oda-vissza 2:2 -t játszó Kristiansund. Ez most a hallottak alapján nem lesz 2:2. Stromsgodset ellen pedig azt hiszem lehet pakolni. Az újoncok erősítéséról van valami infód esetleg?

gavrilo14

gavrilo14

 • 2021 máj 5. 22:01

Hello. Lillestrom erős és nem kellene problémát okozni a bennmaradás, sőt, inkább a tabella első felében kellene végezniük, miután a Rosenborgtól tudtak igazolni (Asen és Helland). Tromso már neccesebb, de a kiesésre titulált Mjondalen - Sandefjord - Stromsgodset triónál jobbnak tűnik. Viszont azért az osztályozó elkerüléséért nagy harc lesz azt gondolom. De mindkét esetben két tradicionálisan első osztályú csapatról beszélünk, így inkább a kiesésük lenne meglepő, mintsem a bennmaradásuk. A többi a pályán kiderül :)


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gavrilo

ROI 10.00 %

július

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

 • Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet irodához, akkor egy extra 5000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Skandináv foci 2021

SPF Előzetes hozzászólt
2021 jún 22. 21:41
A legjobbak egymás ellen

A címvédő és a trónfosztó csatája következik. Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2021 jún 18. 19:58
SPF Előzetes hozzászólt
2021 jún 10. 21:02
Akiknek nem szóltak, hogy ez egy overes bajnokság

Ketten együtt tíz meccset játszottak eddig, abból nyolc under lett. Olvasd tovább

Kapcsolódó cikkek