A nyár két legnagyobb igazolását a PSG ütötte nyélbe, de nem játékosokról, hanem a stábról van szó. Ezzel megváltozik minden, visszakerül a nemzetközi futball térképére a Ligue 1? A Monaco is szépen építkezett, idén érdemes figyelni a francia klubokra a kupasorozatokban? Mi a helyzet a bajnoksággal, kik okozhatnak meglepetést?

Valami megváltozott

A PSG tavaszi lebőgése változásokat hozott magával, olyanokat, amiket kezdetben megmosolyogtunk, majd utána elgondolkoztunk rajta. Kylian Mbappé, mint "csapatvezető"? Borzasztó ötlet, de az is igaz, hogy mióta nagyobb befolyást kapott, illetve Nasser Al-Khelaifi is másképp szemléli a csapatot, azóta komoly változások történtek. Először is, ha nem is volt teljesen kimondva, de amolyan ultimátumot kapott Neymar, aki végül kénytelen volt beállni a sorba, ha maradni akart. 

Új szabályokat hoztak, buliknak és görbe estéknek vége, először a brazil-argentin kontingens nem örült ennek, ahogyan annak sem, hogy bizonyos játékosok partvonal mellé kerültek. Fiatal, tehetséges és nagy munkabírású labdarúgók érkeztek, miközben olyan klasszisokkal boronálták össze őket, mint Cristiano Ronaldo és Paul Pogba. Egy évvel ezelőtt könnyedén rábólintott volna Al-Khelaifi a két zsenire, de közben érkezett két személy a stábhoz: Jorge Campos és Christophe Galtier. 

Utóbbi megkapta élete lehetőségét, bizonyíthatja, hogy a kiscsapatok mellett a sztárokat is tudja irányítani, megkapta valószínűleg minden idők legerősebb keretét, cél nem a bajnoki cím, hanem a BL-győzelem. Jorge Campos személye a fontosabb - szerintünk -, ugyanis a szakember rakta össze a BL-elődöntős Monacót. Jó szeme van a fiatal tehetségek kikutatásához, azonnal vissza is tért kölcsönből két egyaránt 20 éves támadójuk (Ekitiké és Kalimuendo). 

Ők lehetnek Mbappé, Neymar és Messi cseréi, elsőre csak legyinthetnénk, de ezek a fiatal tehetségek, már tavaly 10-10 gólt szereztek a Ligue 1-ban, csapataik vezérei voltak. Nem lesz rajtuk óriási nyomás, viszont bármikor lendíthetnek a csapat játékán. Campos valószínűleg egyből vétózta Ronaldo és Pogba érkezését, hiszen túlfizett és a keret szempontjából kevésbé hasznos játékosok már nem kellenek a PSG-nek. Új idők fújnak, de vajon hogy viselik ezt majd a brazilok és az argentinok?

Az ezüstéremért harcolnak

A francia bajnoki cím valószínűleg akkor eldőlt már, amikor Galtier - Campos duó jött, tavaly a botrányok ellenére is nyertek, akkor idén egy felkészültebb párossal ez simább PSG első hely lesz. Ki lehet a második? Tény és való, hogy a Monaco elveszítette legjobbját, de a keret egyben tudott maradni, de ami ennél is fontosabb, hogy a sikerkovács, Philippe Clement is maradt. A BL (vagy EL) okozta kettős terhelés zavarhatja őket, de ez a csapat kellően mély, hogy a dobogóra odaérjenek. Clement érkezésével egy olyan edző ült le a padra, akinek van koncepciója, nem mellesleg a tavalyi szezon utolsó 10 meccsét figyelembe véve, 28 pontot szereztek, míg a második PSG csak 21-et. 

Az Olympique Lyon és az Olympique Marseille problémája ugyanaz lehet a szezon során: kevésbé alkalmas edzőjük van. Peter Bosz és Igor Tudor nem megfelelő ezekre a posztokra, így hiába tért vissza Alexandre Lacazette az OL-hez, ez önmagában kevés. Az OM-nél is inkább papíron erősödött a keret, de ehhez nem Tudor lett volna a megfelelő személy, természetesen így is csatában lehetnek a bajnoki dobogóért, de reálisan inkább a harmadik hely lehet a cél. Amiért meg kell majd küzdeni a Bruno Génésio által irányított Stade Rennes-nel. 

A Rennes kerete szépen felépült, egyetlen fontos láncszemet veszítettek a nyár folyamán, de úgy tűnik, hogy őt is sikerült pótolniuk. Masszív csapat, akik kihasználhatják, hogy lassan már 1,5-2 éve együtt játszanak, egy szakember irányítása alatt nincsenek változások, mindenki azt a bizonyos dobogót akarja elérni, amihez tavaly közel is voltak. Ezért, ha igazán komoly értéket keresünk a dobogós helyek kapcsán, akkor a Rennes 3.00-as szorzójában lehet fantázia, mert ez reálisan inkább 2.00-2.50 környéke, elfigyelve az erőviszonyokat, illetve azt, hogy nem rabolták le a klubot nyáron. 

Megint övék a meglepetés?

Mennyit jelent egy jó edző, erről mesélhetne a Strasbourg csapata. A klub, amely utoljára az 1970-es évek végén volt top6-ban, azóta az is csoda volt, ha akadt olyan szezon, amikor top10-ben végeztek, inkább 10-17. hely között tanyáztak, de voltak még ennél is borúsabb időszakok. A 2021-es szezon végén érkezett a Rennes padjáról Julien Stéphan, akit személy szerint az egyik leginkább alulértékelt francia edzőnek gondolunk. A Rennes eléggé karcsú keretével bizonyította, hogy képes meglepni a nagyobb csapatokat is, majd megtette ezt első évében a Strasbourg kispadján is. 

Kezdjük azzal, hogy a Strasbourg tavaly Stéphan irányításával 6. helyen végzett. Ha úgy tetszik, akkor ezt kell "megvédeniük", mindezt úgy, hogy a keretet egyáltalán nem vásárolták szét, kulcsfontosságú játékos nem távozott. Stéphan szempontjából fontos, hogy a védelmet sikerült erősíteni, olyan fiatalokkal (Perrin, Dagba), akik már szerepeltek nagyobb csapatnál, van rutinjuk, viszont bizonyítani akarnak. Az irodák viszont mindezek ellenére jelenleg kilencedik erőként kezelik a klubot a ligában, ami abszolút nem reális. A Nice gyengült (Galtier távozásával), Lens és a Lille is gyengült, szóval a Lyon - Marseille - Rennes trió mögött szorosan ott a Strasbourg. 

Ezek alapján abszolút nem reális a 2.50-es szorzó, inkább 1.70-2.00 körül kéne lennie, hogy top6-ban végeznek, mert míg a többiek gyengültek, addig ők minimum stagnáltak, de inkább erősödtek a nyáron. A felkészülésük jól sikerült, nem voltak komolyabb viták, nincsen sérüléssel bajlódó játékosok. Az is fontos, hogy míg a riválisoknál több olyan játékos is lehet, akik fejben már a téli vb-re készülnek, addig a Strasbourg keretéből 2-3 játékos, aki ott lehet Katarban a vb-n (de egyikük sem főszereplőként). Azt is érdemes kiemelni, hogy a támadósor két tagja francia szinten rutinos, összeszokott páros, mindketten klasszikus erőcsatárok, nehéz ellenük védekezni, egyaránt képesek 10-15 gólra. 

A hosszabb távú fogadási piacot az Unibet / Labdarúgás / Végső győztes / Franciaország szekcióban találjátok. 

Borítókép: Lionel Messi és Neymar (Fotó: A.Taoualit/Shutterstock.com)

  • Tipp

    Strasbourg top6-ban végez
    2.50 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org