Vasárnap 37. alkalommal kerül megrendezésre a londoni maraton, amely története egészen 1981-ig nyúik vissza. Kiemelkedő az indulók létszáma és a pénzdíjazás is, így minden évben nagy érdeklődés övezi ezt a maratonit. 

Pályacsúcsra fel!

A Londoni maratoni útvonalát a Temze folyó körül alakították ki és nagyjából sík. Éppen ezért a brit fővárosban elég erős időket szoktak futni. Noha, a rekordokat az utóbbi években rendre Berlinben futották, azért volt olyan év amikor Londonban döntötték meg az aktuális világcsúcsot, igaz, ennek már 15 éve. A jelenlegi rekord 2:02:57-tel Dennis Kimetto nevéhez fűződik, míg a londoni csúcsot tavaly Eliud Kipchoge állította fel 2:03:05-tel. Ha ezen idén sikerülne faragniuk, akkor nagyon közel lesznek a világrekordhoz, talán meg is döntik...

Kenenisa Bekele

Kenenisa Bekele (Fotó: Wikipédia)

Erre a legnagyobb esélye a háromszoros olimpiai- és ötszörös világbajnok Kenenisa Bekelének van. A 34 éves atléta elképesztő sikereket ért el pályán, 10000 és 5000 méteren a mai napig nem tudták megdönteni a rekordját, és valószínűleg még jó darabig ez így is lesz. 2014-ben váltott pályáról a maratoni versenyekre és Párizsban rögtön egy 2:05:04-es pályacsúccsal sokkolta a mezőnyt. Minden idők egyik legbrutálisabb maratoni bemutatkozása volt ez. Ezt követően jött egy hosszabb kihagyás számára, éppen Londonban sérült meg az Achillese, ami miatt 11 hónapra kényszerült partvonal mellé. Tavaly visszatért, és egy nem túl acélos felkészülés után, nem 100%-os állapotban dobogóra tudott állni. A szeptemberi Berlin maratonin már sokkal jobb erőben volt, és 2:03:03-mal megfutotta az egyéni legjobbját, ami nem mellesleg a valaha volt második legerősebb idő. Ami az idei évét illeti, Dubai-t választotta fő felkészülésnek, ám a rajtnál elesett és egy kisebb sérülés miatt az a verseny nem sikerült neki.

A csütörtöki nyilatkozatában arról beszélt Bekele, hogy ugyanolyan jó formában van, mint tavaly Berlinben és úgy érzi, hogy megdöntheti az akkor felállított egyéni legjobbját. Természetesen hozzátette, hogy egy maratonin bármi megtörténhet, de készen áll és magabiztos. Kitért a dubaji futására is, amiről azt mondta, hogy a teste ott még kiegyensúlyozatlan volt, így nem is fejezte be a versenyt, de most minden rendben van és erős időt készül futni. A kisebb vádlisérüléséből teljesen felépült, ezért is reménykedik egy sikeres versenyben.

Feyisa Lilesa

Feyisa Lilesa (Fotó: Wikipédia)

Bekele elég komoly favorit a fogadóirodákban, ráadásul napról-napra szépen csökken az oddsa, a cikk írásának pillanatában éppen kétszeres pénzt fizetnek rá. No, de ne csak róla essen szó, hiszen kihívói még úgyis bőven akadnak, hogy az elmúlt két év győztese, Eliud Kipchoge és a tavalyi második Stanley Biwott sem áll rajthoz, illetve a 2014-es győztes Wilson Kipsang sem. Ezzel azért elég rendesen megnőtt az etiópok esélye. Bekele legkomolyabb kihívója Feyisa Lilesa lehet, aki a 27 éves kora ellenére az egyik legrutinosabb maratoni futó, tavaly Rióban az olimpián pedig ezüstérmet szerzett. Jóval gyengébb egyéni csúccsal (2:04:52) rendelkezik, mint Bekele, így neki az lenne az ideális, ha lassabb versenyt futnának. Bár elmondása szerint nagyon jól sikerült a felkészülése és készen áll megdönteni a legjobbját. Tesfaye Abera némileg sötét ló a mezőnyben, ilyen szintű maratonit soha nem nyert még és 2:04 alá sem tudott bemenni. Viszont még ígyis a mezőny második leggyorsabb ideje az övé, tehát vele is számolni kell. 

Kíváncsian várom, hogy ebben a mezőnyben mire lesz képes Ghirmay Ghebreslassie. Az egyéni legjobbja ugyan 2:07-tel kezdődik, azonban benne nagyon komoly potenciál van. 2015-ben minden idők legfiatalabb maratoni világbajnoka lett, tavaly pedig a New York maratonit húzta be. Londonban is láthattuk már, szintén az előző évben, amikor is Bekele mögött negyedik lett. A kenyaiak a Bedan Karoki - Abel Kirui - Daniel Wanjiru trióval támadnak. Kirui a legrutinosabb és legsikeresebb közülük, de ő inkább világversenyeken ért el komoly eredményeket, ahol ugye nyulak nélkül futnak és nem a jó időért, hanem az érmekért. Teljesen más kávéház egy olimpiai vagy világbajnoki maraton. 

Bekele kiemelkedik ebből a mezőnyből, jól ismeri a pályát, pontosan tudja mire számíthat, és ha tényleg olyan formában van, mint tavaly Berlinben volt, akkor lehetetlen lesz őt legyőzni. Ha elkalkulálja magát, akkor viszont egy nagyon nyitott verseny lesz, mert mögötte borzasztó sűrű a mezőny, akik mind bizonyítani akarnak a több nagy sztár hiányában. 

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org