Ennek a cikknek a megjelenése a hét elejére lett tervezve, de az utolsó pillanatig vártunk, mert egyetlen játékos pályára lépése kérdéses volt. A végtelenségig azonban nem lehetett húzni az időt, mivel cikkünk megírásának pillanatában - április 20., szombat délután -, még az NBA hivatalos oldalán is párórás hír volt, hogy a Clippers sztárjáról még mindig semmi biztosat nem tudni. Miként befolyásolja egyetlen játékos hiánya egy olyan párharcot, ahol a másik oldalon Luka Doncic és Kyrie Irving személyében szupersztárok játszanak?

Los Angeles Clippers: Paul George egyedül kevés lesz

A bevezetőben említett játékos nem más, mint Kawhi Leonard. A 32 éves, kétszeres bajnok és döntő MVP, illetve kétszer az év védőjének választott klasszis utóbbi évei a sérülések miatt eléggé hányatott sorsúnak bizonyultak. A 2019-es Toronto Raptorsszal megnyert címe örökké emlékezetes marad, amikor Michael Jordanhez fogható teljesítményt nyújtott a rájátszásban. Hosszú idő után idén az alapszakasz jelentős részében egészséges volt, mind támadó-, mind védőoldalon kimelkedő számokat hozott, vele a Clippers egyértelműen ott volt a Nyugati főcsoport élcsapatai között. 

Amikor összeállt a Kawhi Leonard - Paul George - James Harden - Russell Westbrook négyes, akkor verhetetlenek voltak, még arra is volt esélyük, hogy az alapszakaszt megnyerjék, de végül jöttek azok a bizonyos sérülések, amiket már megszokhattak a Clippers-drukkerek. Sajnálatos módon előbb Westbrook dőlt ki, utána Leonardnak jött elő a krónikus gyulladás a térdében, míg végül Harden sem bírta. A Clippers ennek ellenére megszerezte a kiemelést, köszönhetően Paul George heroikus küzdelmének. 

Kawhi Leonard sérülése: Ha egészséges, akkor Kawhi Leonard a liga egyik legjobb és leghatékonyabb játékosa. A hangsúly itt az egészségen van, ugyanis kevés olyan szezont volt az elmúlt években, amikor ne lett volna hosszabb ideig sérült. Az elmúlt 7 szezonban 228 alapszakasz (42%), illetve 16 rájátszás mérkőzésen volt sérült, ami kiemelkedően soknak számít. A 2023/24-es alapszakasz végén megint begyulladt a jobb térde, ami egy krónikus fájdalom, sokadjára tér vissza, ez pedig nem jó előjel, hiszen, ha egyszer előkerül, onnantól hosszabb pihenőre van szüksége. A Clippers szakmai stábja is elmondta, hogy halad a felépülése, de nincsen 100%-os állapotban, amikor abban lesz, páylára küldik, de erősen kérdéses, hogy ez mikor történik meg. Egyes források szerint már a Dallas elleni első meccsen, mások szerint csak később.

A rájátszás legnagyobb kérdése az lesz számukra, hogy mennyit bírnak ezek a rutinos játékosok, képes-e Kawhi Leonard minden mérkőzésen pályára lépni, mert a hatékony defenzív játék kulcsa egyértelműen ő lesz. James Harden és Russell Westbrook leginkább támadóoldalon tudnak majd segíteni, viszont a Clippers ereje a szezon korábbi részében a hatékony védekezésben rejlett. Ha ez nincs meg, akkor már a Dallas Mavericks is komoly problémát fog nekik okozni. 

Clippers prime időszaka a 2023/24-es alapszakaszban:

 • 48-22-es győzelmi mutató (2. hely)
 • OFFRtg: 119 pont (3. hely)
 • NETRtg: 4 pont (7. hely)
 • TS: 60,5% (3. hely)
 • FG: 49.2% (6. hely)
 • 3P: 38.6% (5. hely)
 • FT: 83.3% (2. hely) & FTM: 18.5 (5. hely)
 • OppDReb: 31 (4. hely)

Dallas Mavericks: Nem kéne ennek működnie, mégis működik

Mikor tavaly év elején Kyrie Irving óriási meglepetésre a Dallas Mavericks játékosa lett, szinte mindenki kétkedve fogadta a döntést, hiszen két labdaigényes játékos nem biztos, hogy megfér egymás mellett, ráadásul a viselkedésük sem feltétlenül kompatibilis. A nyáron a megdöbbentő helyzetet sikerült tetézni, ugyanis a szezon során megbizonyosodhattunk róla, nem működik a Doncic - Irving duó, alig passzoltak egymásnak, végül a Mavs lemaradt a rájátszásról. Ezek után mindenki hitetlenkedve fogadta, amikor a Dallas 2+1-es éves (3. év játékos opció) 120 dollárt meghaladó összegért hosszabbított Irvinggel. 

Érthetetlen döntés volt, felmerült az is, hogy Luka Doncic még a 2023/24-es alapszakasz során csapatot válthat, de ezt maguk az érintettek sosem erősítették meg. Ellenben Doncic keményen edzett, vékonyabb lett, sokat dolgozott a nyáron a védekezésén, illetve jól működött ez edzőtáborban a csapatkémia, Kyrie Irving is beállt a sorba. A könnyű sorsolásnak köszönhetően, kiemelkedően kezdték a szezont, majd Irving megsérült, esett a teljesítmény, vezetőség pedig két cserét eszközölt, amivel pedig egyértelműen szintet lépett a Dallas: PJ Washington és Daniel Gafford érkezett. 

Dallas Mavericks teljesítménye Gafford és Washington érkezése után: 

 • 21-9-es győzelmi mutató (4. hely)
 • PTS: 117.1 (5. hely)
 • OFFRtg: 115.9 pont (6. hely)
 • DEFRtg: 110.5 pont (6. hely)
 • NETRtg: 5.4 pont (6. hely)
 • TS: 59.2% (7. hely)
 • FBPS (gyorsindításból szerzett pontok): 16.9 (6. hely)
 • OPPPITP (ellenfél festékből szerzett pontjai): 47.1 (7. hely)
 • FG: 48.9% (6. hely)
 • DREB: 36 (1. hely)
 • BLK: 6.1 (5. hely)

A számokból jól látható, hogy az utolsó két hónapra nagyon összeállt a Mavericks, liga egyik legjobb csapata lettek, akik legyőzték a címvédő Denver Nuggets csapatát is, szinte minden riválist legyőztek ebben az időszakban a főcsoportból. A támadójáték kiválóan működött, Doncic egész szezon során kiemelkedő fizikai állapotban volt, képes volt Irving javára visszalépni clutch szituációkban, míg Irving hozta a tökéletes második opciót, aki ha kellett, bármikor előlépett és 25-30 pontot tett a közösbe. Gafforddal meglett a palánk alatti rotáció is, elképesztő, de ez a csapat működik, pedig nem kéne neki. 

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks taktika, felállás és sérülések

Ahogyan azt a Clippers-szegmensben említettük, Kawhi Leonard játéka befolyással lesz a párharcra. Ha játszik, akkor a Clippers bízhat a kiemelkedő védekezésében és támadásában egyaránt, rutin is a malmukra hajtja a vizet. Leonard és Geogre olyan védők, akik képesek kikapcsolni a játékból a Doncic - Irving párost úgy, hogy teljesen szétszedik ezzel a Mavs taktikáját. Itt jön képbe az edzőfaktor, melyben egyértelműen a Clippers áll jobban, ugyanis Tyronn Lue bátor és olykor vakmerő húzásokra képes, keresi a mismatcheket, neki lételeme a rájátszás, ott mutatkozik meg igazán a tudása. 

Clippers vs Doncic: A szlovén klasszis jól ismeri a Leonard és George fémjelezte csapatot, ugyanis az első két alkalommal, mikor a rájátszásba jutott, akkor a Clippers volt az ellenfél. Az akkor 21 és 22 éves Doncic még tanulta a ligát, de komoly erőkifejtésre kényszerítette a jóval jobb erőből álló riválist. Az első PO-párharcban volt 42 és 43 pontos mérkőzése is a szlovénnak, de végül 4-2-re kikaptak a Clipperstől, míg a következő évben 2-0-ról veszített a Dallas 4-3-ra, Doncic a párharc legjobbja volt a 39, 42, 44 és 46 pontos mérkőzéseivel, de egyedül kevés volt a továbbjutáshoz. 

Jason Kidd képes felépíteni egy jól működő rendszert - ezt bizonyította idén is -, viszont kétséges, mennyire tud beleszólni egy párharcba, kilépni a komfortzónából és változtatni, ha szükséges. Egyszer már ezzel a Dallasszal eljutott a konferencia döntőjéig, ahogyan Luka Doncic mondta, idei csapat erősebb egy Kyrieval, szóval ott a meglepetés ereje a Dallasban és Kiddben is. Az egyik leginkább megjósolhatatlan összecsapás lesz ez az első körben, tényleg sok fog azon múlni, hogy a Clippers játékosai hogyan bírják majd fizikálisan a Dallas gyorsabb tempóját, mennyire lesznek egészségesek, ha mondjuk 6-7 meccsre kerülne sor. 

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks tipp

Érdemes ketté választani, ugyanis a párharc egészére és az első meccsre is érdemes külön tekinteni. Megeshet ugyanis, hogy Kawhi Leonard a nyitányon ugyan nem, de a többi találkozón pályára léphet, így akár az is előfordulhat, hogy 0-1-es hátrányból kell majd felállnia a Clippersnek, de ez sikerülhet Leonarddal a fedélzeten. A teóriát a szorzók is tükrözik, ugyanis az első mérkőzés favoritja a Dallas, hiába játszanak idegenben. A szorzójukban akkora érték nincsen, talán a legnagyobb fantázia egy 6 vagy 7 meccses párharcban lehet, meglepő lenne, ha az egyik fél kiütné a másikat. 

 • 1. mérkőzés: Dallas nyer 1.77
 • 1. mérkőzés: 224,5 pont alatt 1.79
 • Párharc: 5,5 mérkőzés felett 1.56

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks élő közvetítés

Hol nézhető a Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks mérkőzés? Magyar kommentárral a Sport 1 felületén, illetve az Unibet oldalán szombat este 21:30-tól.

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: frank_peters/Shutterstock, f11photo/Shutterstock, Leonard Zhukovsky/Shutterstock, sportoakimirka/Shutterstock