Kosárlabda NBA Luka Doncic Dallas Mavericks

Luka Doncic Michael Jordan nyomdokain, egyedül harcol a világ ellen

Luka Doncic (2006129276) Fotó: sportoakimirka/Shutterstock

Két játékos teljesítménye kiemelkedik az idei szezonban. Az egyikük Joel Embiid, aki elképesztő mérkőzéseket hoz, de talán még rajta is túltesz Luka Doncic. A szlovénok zsenije megidézi Michael Jordan '80-as években mutatott teljesítményét.

Doncic maga a csapat

Az elmúlt években szinte mindenki megtanulhatta Luka Doncic nevét, így a fókuszt az idei szezonjára helyeznénk. A Dallas Mavericks sztárja azokat az éveket idézi, amikor Michael Jordan pályája kezdetén volt, mielőtt még bajnok lett volna. Jordan volt akkoriban egyszemélyben a Chicago Bulls, már a harmadik szezonjában 37 pontot átlagolt, de következő évben is eljutott 35 pontos átlagig, mindezt elképesztő, 38%-os usage mutatók mellett. 

Egymaga kontrollálta a mérkőzéseket, ahogyan teszi most Dallasban Luka Doncic is. A szlovén játékos 33 pont felett átlagol meccsenként, ehhez majd 9 lepattanó szerez és 9 gólpasszt oszt ki. Folyamatosan dönti meg a rekordokat - köztük Jordanét is -, ebben pedig nagy segítségére vannak az olyan esték is, mikor 60 pontot dob, mellé leszed 21 lepattanót és kioszt még 10 gólpasszt is. 

Doncicnak volt zsinórban egy olyan 10 meccses szakasza, amikor 40 pont felett átlagolt, közelében volt a tripla-duplának is. Erre 23 éves kor alatt, mindössze Michael Jordan volt képes. Az elképesztő egyéni teljesítmény viszont nem repíti az élre a csapatát, sőt, még a biztos rájátszást érő első hat helyért is küzdeniük kell a konferenciában. Az ok ugyanis egyszerű: nincsen olyan klasszis Doncic mellett, aki képes lenne felnőni a szlovén mellé.

Jordannek is kellettek a társak

Michael Jordan első évei hasonlóan teltek, nem találtak számára olyan társait, mint amilyen később Scottie Pippen és Horace Grant volt. A megfelelő edző személye jelentette a másik problémát Chicagóban a '80-as években, mire Phil Jackson is a "helyére került", addigra Jordan már a hatodik szezonjában járt. A hetedikben tudott bajnok lenni, de ehhez rengeteg apró darabkának kellett a helyére kerülnie. 

Messze még a bajnoki cím a Dallas számára

Ha szimplán a történelmet vesszük alapul, akkor minden Doncichoz fogható ösztönös zseninek kellett egy jó edző, illetve egy vagy két hatékony segéd. Jason Kidd jó szakember, de nem olyan edző, akivel bajnok lehet a Mavs. A jelenlegi Dallas keret pedig erősen limitált, hiszen olyan játékosok alkotják, akiknek a többsége egy bajnokaspiránsnál kezdőbe se kerülne. Megpróbálhatják ráhúzni Christian Woodra vagy Spencer Dinwiddiere a hatékony második opció szerepkörét, de nem illik rájuk. 

Luka Doncic képes egymaga meccseket és párharcokat nyerni, de bajnokságot nem. Ahhoz minimum a rájátszásban 16 meccsen kell extrát hozni, ami emberfeletti teljesítmény. A szlovénnak ez 9 meccsen sikerült tavaly, de már akkor is mindenki arról beszélt, mekkora bravúr volt, hogy egymaga elcipelte a Splash Brothers elleni konferencia döntőbe a csapatát. Michael Jordan, LeBron James vagy Kobe Bryant sem tudott ennél többet egyedül. 

Kristaps Porzingis példájából kiindulva, az sem mindegy, milyen második opciós sztár kerül Doncic mellé. Ha jobban megfigyeljük, akkor Jordan mellett mindig elit védő volt a második és harmadik játékos (Pippen, Grant, majd Rodman). Mivel Doncic még Jordannél is sokoldalúbb támadásban, ezért mellé is két olyan játékos kell, akik jók támadóoldalon, de a legfőbb profiljuk, hogy kiemelkedő védők. 

A jelenlegi a szlovén ötödik szezonja, csak miheztartás végett, Jordan mellett ekkor már ott volt Pippen és Grant, míg segédedzőnek Phil Jackson. Doncic mellett egyelőre nem látszik az a fiatal mag, akire tudna majd építeni. A következő 2-3 év tehát rendkívül nehéz lesz a Dallas Mavericks szakmai stábjának, ugyanis meg kell találni azokat a játékosokat, akikkel felépíthető egy bajnokcsapat, mert jelenleg még ezek nincsenek meg. 

Borítókép: Fotó: sportoakimirka/Shutterstock


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?