Egyelőre vezeti a magyar csapat az E-csoportot és reméljük az ötödik forduló végeztével se fog ez változni. Ne feledjük, hogy az első két helyezett jut tovább egyenesen az Európa-bajnokságra, ahova a kvintettünkből még négy csapat pályázik eséllyel. Ebből a négyesből most Magyarország és Szlovákia hétfő este csap össze.

Otthon, édes otthon

A Montenegró elleni meccsel kár lenne foglalkozni Magyarország (2.50) részéről, mivel azok kezdtek ott, akik valószínűleg hétfőn csak a padról fognak beszállni. Ez alól kivétel lehet Baráth Botond, aki Willi Orban párjaként jól teljesített a selejtezőkön, illetve Kleinheisler, aki pótolhatja a válogatottban Pátkait vagy Nagy Ádámot. Utóbbi két játékos nem utazott Montenegróba sérülés miatt, és igen nagy érvágás lenne számunkra, ha hétfőre se gyógyulnának meg. A kulcsfontosságú walesi és horvát meccs alatt ők alkották a középpálya közepét és elvehetetlen érdemeik vannak a győzelmek kiharcolásában. Mint láthattuk, a Gazdag - Sigér - Kleinheisler trió nem tudja őket ugyanazon a szinten pótolni, így pedig a magyar oldal Achilles-pontja lehet ez a két sérülés.

A magyar válogatott játékosai újra teltház előtt léphetnek pályára
(Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A formáció az első fordulóban - szintén Szlovákia ellen - még Rossi kedvenc, ötvédős szisztémája volt. Azonban a játékosok látványosan szenvedtek benne, így gyorsan visszaváltott a hagyományos 4-5-1-hez. Ez nyerőnek bizonyult, mivel ezzel a taktikával vertük zsinórban Horvátországot, Azerbajdzsánt és Walest. Rossival egyébként impozáns a hazai mérlegünk, miután 5/5 meccset nyertünk meg a Groupamában. Ehhez képest most elég magas a hazai szorzó ahhoz, hogy gondolkodásra sarkalljon minket. Van-e benne érték, vagy a nemzeti öntudat sugallja csak azt, hogy ezt is behúzhatjuk?

Létfontosságú meccs a szlovákok számára

Szlovákia (3.05) hazai vereségével véget ért az a sorozat, hogy a négy esélyesből mindegyik győz hazai pályán, míg Azerbajdzsánt mindenki veri mindenhol. Számunkra ez jó jel, mivel mi otthon vertük a horvátokat és könnyen lehet, hogy ez lesz az egyetlen veresége szomszédunknak az egész selejtező-sorozatban. Látványosan feljavultak a dalmátok és elkezdték komolyan venni a sorozatot, így pedig látható volt, hogy mennyivel vannak a többi válogatott előtt. Másrészről, Szlovákia eddig is a második helyet tűzte ki maga elé célul, így pedig velünk szemben nincsenek lépéshátrányban, mivel otthon győztek az első fordulóban. Azonban, ha vereséget szenvednének tőlünk hétfő este, akkor nehezen tudnám elképzelni, hogy a maradék meccsek alapján elcsípnék az egyenes kijutást érő második helyet.

Marek Hamsik (Fotó: Vlad1988 / Shutterstock.com)

Volt egy halvány remény, hogy a Hamsík - Vavro - Kucka hármasból sárga lapok miatt ki kell majd hagynia valakinek a magyarok elleni összecsapást. Azonban lapos figyelmeztetés nélkül lett levezetve a meccs, így ebben nem bízhatunk. Amiben viszont igen, az a szlovákok idegenbeli mérlege. Pavel Hapal tavaly októberben vette át a válogatott irányítását és azóta csak Azerbajdzsánt sikerült megverni idegenben (5-1). Emellett Wales és Csehország (mindkettő 0-1) ellen is vereséget szenvedtek, így idegenben egyáltalán nem számítanak verhetetlennek. Ha visszatekintünk a múltba, akkor is láthatjuk, hogy nem legyőzhetetlen ellenfél érkezik. Még Jan Kozák vezetésével, a legutóbbi tíz idegenbeli meccs mérlege 5-0-5. Viszont, ha megnézzük, hogy kiket tudtak legyőzni, akkor láthatjuk, hogy olyan nemzeti együtteseket, akik alacsonyabb kalapból érkeztek. Ez ránk is igaz lenne, viszont az utóbbi években a válogatottunk a topcsapatokkal is felvette a versenyt hazai környezetben, így pedig a szlovákoktól egyértelmű bravúr kell ahhoz, hogy elvigyék a három pontot Budapestről.

Wales és Horvátország ellen még bátran meg lehetett játszani a hazai 1X-et a magyar a meccseken, azonban a bukik már minket tartanak favoritnak az odavágó ellenére. Az oddsunk teljesen reális is, ha a középpályásaink felépülnek és tudjuk hozni a korábban mutatott játékot. Azért egy DNB-vel (1.75) mindenképpen érdemes biztosítanunk magunkat, miután a döntetlen egyáltalán nem rossz eredmény számunkra, mivel nem vagyunk győzelmi kényszerben. A bukik nem várnak gólokat a meccstől, így a mindkét csapat lő gólt (1.98), illetve az over 2,5 gól (2.38) is magas szorzón fogadható. Ezeken mindenképpen érdemes elgondolkozni, miután védelmünk elég ingatag volt az előző meccseken, míg otthon 1-2 gólra mindig jók vagyunk. Ennél a fogadásnál viszont sok függ a szlovákok taktikájától is, ami könnyen lehet, hogy a kivárás lesz. Nekik azért 72 órán belül két fontos mérkőzésük van, míg a mi játékosaink többsége szerdán is pihenőt kapott. Ennek következtében én az over piacon csak az első 5-10 perc után szállnék be.

Ami az alternatív piacokon még szimpatikus lehet, az a büntetőlapok száma. Feszült találkozóra van kilátás a tét és a múlt alapján is, így számíthatunk elég sok sárga felmutatására. Az első meccsünkön összesen hatszor büntetett a bíró (3-3), míg ezt az 5-6-ot most is hozhatjuk. A játékvezető a spanyol Antonio Mateu Lahoz lesz, aki a LaLigában ötös átlag felett osztogat. Itt nincsenek még meg a határok, viszont 5,5-ig szerintem bevállalható egy over 2.00-hoz közeli oddson.

Borítókép: Szalai Ádám (Fotó: MTI/Illyés Tibor)