A Monaco - Nice vagy épp a Nice - Marseille rangadóknak is van külön elnevezése, de hiába ikonikus csata, mégsem jutott semmilyen név a Monaco - Marseille derbinek. Két sikeres klub, amely meghatározta a francia labdarúgást az elmúlt 30 évben, most pedig újból beleszólhatnak a bajnoki címért folytatott versenyfutásba.

2023 jan 28. 21:00 Közvetítés: UnibetBet365
Tipp: Mindkét csapat gólt szerez
Unibet
1.72

Kiütéssel és jókora pihenővel hangolt a Monaco

Nem lehet tudni, mennyire volt ez az év üzlete a Monacónak, de érzékenyen érintheti a csapat teljesítményét, hogy 7-8 hónap leforgása alatt megváltak a klub két legjobb játékosától. A vezetőség előbb Aurélien Tchouamenit adta el 80 millióért, majd a téli átigazolási időszakban Benoît Badiashiletől váltak meg 38 millióért. Ők voltak a tavalyi jó védekezésnek az alapjai, akikre bátran építhetett Philippe Clement mester. 

Arról már egy hosszabb cikkben értekeztünk korábban, hogy miként használja az orosz oligarcha Dmitry Rybolovlev megkérdőjelezhető pénzügyi tranzakcióra a csapatot. Ahogyan pár éve pillanatok alatt leépítették a bajnokcsapatot - pusztán azért, mert Rybolovlevnek pénzre volt szüksége -, most is hasonlóan tesznek. Pedig a Monaco megint jó úton indult el, hiszen 7-1-re győztek a legutóbbi fordulóban. 

Benoit Badiashile - AS Monaco 001
Benoit Badiashile (Fotó: Romain Biard / Shutterstock.com)

A francia kupából ugyan kiestek, de ez könnyebbség számukra, ugyanis marad a Ligue 1 és az Európa-liga. Az is bőven elég lesz a tavaszra, főleg úgy, hogy további PSG-s hibák esetén még a bajnoki címre is esélyük nyílik, de ehhez előbb a Marseille ellen kéne nyerniük. Így, hogy a hercegségbeli csapatnak volt két hét pihenője, nem foghatják arra, hogy nem összpontosítottak maximálisan a derbire. 

A hercegségbeliek idén még nem nyertek élcsapat ellen

Aurélien Tchouameni távozását hónapokba került kiheverni, még most is akadozik a védekezésből támadásba való átmenet, ami leginkább a rangadókon érződik. Ha megvizsgáljuk idén a francia liga első öt helyezettjét, akkor láthatjuk, hogy egyikük ellen sem tudott nyerni a Monaco. Két döntetlen és két vereség, igaz, hogy minden meccsen rúgtak gólt, de mindegyiken kaptak is, minimum egyet. A védekezés tovább gyengülhet Badiashile távozásával, ezt az űrt pedig nem tölti be a helyére kölcsönkapott Malang Sarr. 

Csúcsformában a Marseille

Mindig azt gondoljuk, na majd ez lesz az a szezon, amikor a Marseille felérhet a csúcsra. Óriási tervek, de utána csak a problémák sokasodnak az OM körül. Egyik gödörből a másikba esnek, idén is kiestek utolsó helyen a BL-csoportkörben, pedig nem tűnt megoldhatatlannak a kvartettjük. Erősen megkérdőjelezhető volt Igor Tudor leigazolása is az edzői posztra, majd a gárda elkezdett nyerni. 

Alexis Sánchez - Olympique Marseille 003
Alexis Sánchez (Fotó: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock.com)

Akkor, amikor egyáltalán nem is számítana rá az ember, minden egy BL-ből való kieséssel, illetve egy Lyon elleni derbivel kezdődött. Nyertek az OL ellenében, majd közvetlenül utána a világbajnoki szünet előtt legyőzték a Monacót, így jó szájízzel várhatták a pihenőt. Mióta visszatértek hat mérkőzést nyertek, ha lehet azt mondani, akkor mindegyiket magabiztos játékkal. 

Megoszlanak a szerepek

A siker egyik titka, hogy bárki képes gólt szerezni vagy épp gólpasszt adni. Nem egyetlen játékos kvalitásaiban összpontosul minden, hiába gondoltuk ezt úgy a szezon elején, mikor Alexis Sánchez hozzájuk igazolt. A chilei csak a kellő lökést adta a gárdának, de a többiek szintet tudtak lépni és emiatt nyeri sorra a meccseket a Marseille. A középpálya kiemelkedően erős, nem hiába kaptak ketten is behívót a vb-re az ezüstérmes francia válogatottba. 

A Marseille a favoritja a derbinek, köszönhetően annak, hogy hiába pihent többet a Monaco, de eladta a legjobbját. Badiashile kiváló mutatókat hozott a francia elit csapatok védői közül, tisztázásai és szerelései nagyon fognak hiányoznak, így Nübelnek sokkal több bravúrra lesz szüksége, pedig eddig is a legjobbak között volt ilyen téren. Önmagában a hazaiakra is jó szorzó van (Marseille győzelem: 2.10), de a mindkét csapat gólt szerez opciót biztosabbnak érezzük a gyengébb védelmek miatt. 

  • Marseille - Monaco tipp

    Mindkét csapat gólt szerez
    Unibet
    1.72

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: ph.FAB/Shutterstock, photo-oxser/Shutterstock