Masters 2022: Ez nem a tigrisek versenye lesz

Karola
2022 ápr 5. 10:14
Szólj hozzá!

Golf Masters Tiger Woods Hideki Matsuyama Jon Rahm Justin Thomas

A 86. Masters tornán újra fog szerepelni az ötszörös győztes Tiger Woods aki a tavalyi eseményt autóbaleset miatt volt kénytelen kihagyni, viszont hiába a korábbi sikerek ő nem tartozik az esélyesek közé idén.

Bakancslistás pálya

A Masters az év négy profi golfversenye közül a legelső. A pálya mérete megközelítőleg az Open Championship felének felel meg, minden évben ugyanott játszanak, és a versenyzők úgy érzik magukat, mint azok a gyerekek, akik először járnak vidámparkban.

Önmagában a pálya egy igazi remekmű. A Bobby Jones és Alister MacKenzie által tervezett terület minden golfozó bakancslistájának élén áll.

A Masters varázslatos, és a tény, hogy az eseményt 1934 óta játsszák az Augusta Nationalben, azt jelenti, hogy rengeteg adat áll rendelkezésünkre, amely segíthet abban, hogy eldöntsük, potenciálisan ki fog jól szerepelni.

Az újoncoknak nincs sok esélyük

A Masters-torna 1934 óta kerül megrendezésre, és az egyedüli újonc, aki valaha is nyert 1935 után, az Frank Urban "Fuzzy" Zoellar Jr. volt, 1979-ben. Következtethetjük tehát, hogy a tapasztalat kulcsfontosságú ezen a pályán,  főleg annak tudatában, hogy ez az egyetlen esemény, amely évről évre ugyanarra a helyszínre tér vissza. Ez egy olyan különlegesség, hogy még a vérprofik is idegesek lesznek tőle, és néhány évbe telhet, amíg jól érzik magukat itt.

A Mastersen a siker kulcsa, hogy megértsd, hogyan kell játszani minden egyes lyukat, és hogyan lehet hozzáférni a szűk lyukakhoz (mindenki erre vágyik, nem?). A 2022-es évben azonban jelentős változás lesz a pálya felépítésében: a 11. és a 15. lyuk meghosszabbodik, így összességében 7510 yard lesz, ami rekordnak számít. A 3., a 13. és a 17. lyuk előtti terület is felújításra került. Ezen változások ellenére azonban még mindig ki lehet jelenteni, hogy egy újonc végső sikere kevésbé valószínű.

A történelem azt mutatja, hogy a játékosok a hatodik és a tizenkettedik szereplésük között teljesítenek a legjobban ezen a versenyen, és ezt a tényt a legutóbbi két győztes is alátámasztja: Dustin Johnson kilenc, Hideki Matsuyama pedig tíz Mastersen játszott, amikor bekövetkezett az első siker.

Rossz ómen az Augustaban jól szerepelni vágyó játékosok számára, ha megnyerik a Par 3 versenyt (ezt a Masters torna szerdai játéknapján rendezik), mivel az esemény győzteseinek egyharmada történelmi adatok alapján lemaradt a végső sikerről azonos évben. Minden játékos ismeri ezt, és sok golfozó nagyon babonás is, ezért vagy nem játszanak a Par 3-as versenyen, vagy az utolsó lyuknál inkább rontanak, hogy a balszerencse ne kövesse őket.

Tiger Woods inkább esélytelen, mint esélyes

Mindössze 90 játékos indul az idei versenyen, köztük hat amatőr és számos korábbi bajnok, akik életre szóló meghívást kaptak, ezért is láthatjuk majd a versenyen az öregfiúkat, Sandy Lyle-t (64 éves) és Larry Mize-t (63 éves).

Azt is tudjuk, hogy még soha nem került ki innen amatőr győztes. A közelmúltban a legjobb helyezést amatőrként Ryan Moore érte el, aki 2005-ben a 13. helyen végzett, az eddigi legidősebb Masters-győztes pedig Jack Nicklaus volt, 46 évesen. Idén a mezőnyben 11 darab 46 év feletti játékos vesz részt, közöttük Tiger Woods is, de nem valószínű, hogy bármelyikük megdöntené Jack rekordját.

A világranglista legjobb 40 játékosa mind indul ezen az eseményen. A lista 1986-os bevezetése óta mindössze két Masters-bajnok volt, aki nem az első 40 helyezettje közül került ki: Angel Cabrera és Zach Johnson. Ez arra enged következtetni, hogy Tiger Woods, Bubba Watson és Sergio Garcia még a korábbi, ezen a pályán szerzett tapasztalataik alapján is kívülállónak számítanak. Valójában, ha győztest keresünk, már most bátran mellőzhetjük a mezőny több mint felét. Tiger Woods végső sikere ezen a tornán 36.00-ás szorzón játszható.

Mégis ki érhet célba az idei tornán?

Ki felelne meg az előbb felsorolt elvárásoknak? Nos, az egyetlen, aki minden kritériumnak megfelel, az a tavalyi győztes Hideki Matsuyama. A többi top játékos (Viktor Hovland, Cameron Smith, Scottie Scheffler, Daniel Berger és Joaquin Niemann) olyan fiatal, hogy 2022 előtt kilencnél több Mastersen nem játszott.

A férfiaknál nagyon beindult a fiatal vonal: a világ jelenlegi öt legjobb játékosa mind 30 év alatti. Ezt láthatjuk a Mastersen is? Ezt érdemes megfontolni, de ha győztest keresünk, akkor Matsuyamát mindenképp számításba kell venni. Unibeten 41.00-es szorzón fogadhatunk rá.

Egy dologra azonban figyelni kell, mégpedig hogy hátsérülése volt, és március első hete óta nem játszott, most azonban már újra edz. Címvédés eddig három esetben történt a Masters tornán (Jack Nicklaus, Nick Faldo és Tiger Woods). Matsuyama lenne a negyedik?

Justin Thomas nyugodtabban szerepelne

Thomast 2021-ben egy korábbi versenyen történt kínos kirohanása mentálisan megviselte. Nehezen fogadta a (megérdemelt) kritikát, és ez kihatott a teljesítményére. Idén kijavította a problémáit, tanult a hibáiból, és jól golfozott (még ha nem is nyert versenyt). Öt darab Top10-es helyezést ért el a PGA Touron, jelenleg második pontátlagban (69,6), és van egy titkos fegyvere: Jim 'Bones' Mackay kísérő személyében. Mackay volt Phil Mickelson kísérője mindhárom Green Jacket (zöld kabát) győzelménél.

Nyugodtabbnak, érettebbnek és pontosabbnak tűnik, mint korábban. Szerencsésnek nevezheti magát, hogy Tiger Woods belső köreiben mozog, és úgy tűnik, hogy a pályán sokkal inkább Tiger-szerűbb, mint a régi bolondos énje. Amit viszont nála negatívumként tudunk felsorolni, hogy kevés a Top10-es helyezése a Major-versenyeken, 14 próbálkozásból mindössze három ilyennel rendelkezik az egyetlen Major-győzelme óta, ami még 2017-ben történt. A pozitívum viszont az előbbi adatokban, hogy az egyik ilyen jó szereplés a 2020-as Mastersen volt, ahol negyedik lett. Most 12.00-t ér a végső sikere.

Cameron Smith és Dustin Johnson is harcba száll

Az ausztrál Cameron Smith lett az első férfi, aki 2020-ban négy 60-as körön belül teljesített az Augusta Nationalben, ezzel a teljesítménnyel pedig a második lett. Smith vezeti a Stroke Average (69,27) és a Birdie Count (5,58) mutatót a PGA Touron a mostani verseny előtt.

Az egyetlen ok, amiért Dustin Johnson nem szerepel magasabban az esélyesek között, az az, hogy a 2020-as Masters-győzelme óta nem nyert versenyt, de az Augusta Nationalen megvan az esélye ezt pótolni. Egy győzelemmel és négy Top10-es helyezéssel az elmúlt hat indulásából a 37 éves játékos rendelkezik a harmadik legjobb pontátlaggal az idei Masters-tornán résztvevők közül (71,03). Johnson idén nem játszott sokat, de a The Players Championshipen kilencedik lett, a legutóbbi World Match Play-tornán pedig a negyedik helyen végzett, ezek pedig motiváló eredmények lehetnek. Az ő végső sikerére 17.00-es szorzón fogadhatunk.

Esélytelenekben lenne az érték?

Az összes játékos közül, akik megfelelnek a fent vázolt kritériumok többségének, Joaquin Niemann-nak van a legkisebb esélye. De még 51.00-ás szorzó mellett is érdemes rá egy pillantást vetni. Elméletileg, lehet azért van lentebb a listán, mert ez csak a harmadik szereplése a Mastersen, és nem ismert hosszútávú játékosként. Az időjárás-előrejelzés azonban jó, ami azt jelenti, hogy a fairway-ek (az elütőhely és a green közötti pályaszakasz) ideálisak, és így megfelelnek az ő alacsony, jobbról balra tartó labdameneteinek. Idén a plyometrikus edzéseknek köszönhetően átlagosan 300 yard felett teljesít. Idén megnyerte a PGA Tour Riviera CC szakaszát, amely egy olyan verseny melynek győztesei a későbbiekben Masters-trófeát is hódítottak (Phil Mickelson, Bubba Watson és Adam Scott).

Egy másik játékos, aki már nyert a Riviera pályán, Max Homa 2021-ben megnyerte a Genesis Opent, idén pedig a 10. helyen végzett. A Strokes Gained alapján a top 30-ban van és a 2018-as 843. pozícióról a 37. helyre ugrott fel a világranglistán. A kaliforniai a 2018-as ugrása óta háromszor nyert a PGA Touron. Hatalmas 81.00-ás szorzón fogadhatunk végső sikerére. 

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2022.04.05., 11:00.

Borítókép: Freepik.com/Vadym Drobot

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat

  • Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org

Golf

SPF Előzetes hozzászólt
2022 ápr 7. 07:50
Masters 2022: Ez nem a tigrisek versenye lesz

Favorit vagy outsider lesz a győztes? Olvasd tovább

Orsolya hozzászólt
2021 dec 1. 15:24

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: december 01., 15:00CET
Orsolya hozzászólt
2021 dec 1. 15:17

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: december 01., 12:00CET

Még több Golf