Se Swiatek, se Barty, se Sabalenka. Sőt még Muguruza se érte el a négyet se. Egy olyan évben, ahol eddig a tornák többsége többé-kevésbé esélyes győzelmet hoztak - elég csak megnézni a salakos tornagyőztesek sorát - jött egy Garros, ahol utolsó napokban minden borult, ami borulhatott. A legjobb négy között csupa olyan játékos volt, akik ilyen szintre még sosem tudtak eljutni, majd közülük végül Barbora Krejcikova és Anastasia Pavlyuchenkova jutott be a fináléba.

Barbora Krejcikova

A cseh Krejcikova (1.84) több fizikai törvényszerűséget is megcáfolt az elmúlt két hétben. Még a Garros előzetesben beszéltem róla nektek, ahol a jó formában lévő játékosok közé soroltam, azonban arra én se gondoltam, hogy eddig juthat. Ennek elsőszámú oka a meccsterhelés mennyisége volt: közvetlen a GS torna előtt nyert tornát Strasbourgban, ráadásul mind vegyes párosban, mind női párosban elindult. Utóbbiban ráadásul pénteken van jelenése az elődöntőben, így ez minden játékosnak megfelelő visszajelzés lehet, aki az egyéni szereplésüket helyezik a páros elé (ugye, Kiki?). Összesen két szettet vesztett az útja során a cseh, akitől az első fordulóban honfitársa Kristyna Pliskova (!) vette el az első játszmát, majd Sakkari az elődöntőben a másodikat. Utóbbinak egyébként meccslabdája is volt fogadóként ellene a döntő szettben, így azon játékosok közé tartozhat, akik meccslabdáról nyernek meg egy tornát.

Barbora Krejcikova (Fotó: Mai Groves / Shutterstock.com)

Ami nekem nagyon tetszik a tornán szereplő Krejcikovában, hogy fejben ott van a meccsen és ez az, amiben talán Pavlyuchenkova ellen előnyben lesz. Ez az, ami a sikeres Krejcikovát jellemzi, aki nem is olyan régen még 100-on kívüli játékos volt egyéniben. Gauff ellen a negyeddöntő első játszmájában egyértelmű volt az amerikai fölénye, azonban mikor közel került a lezáráshoz, akkor hibázott párat és ez nem fért bele, majd a második szettre szétesett már a fiatal amerikai. Sakkari ellen is kisebb hullámvasúton ment keresztül és ugye a harmadik szett 5-4-es állásánál meccslabdát kellett hárítania, amit egy nyerővel meg is tett. Majd nem sokkal később az egyik meccslabdája outra esett, amit a vezetőbíró felülbírált, így nem tudott akkor örülni a győzelemnek, mikor már jogosan járt volna neki. Nem törődött ezzel és óriási küzdeni akarással így is be tudta biztosítani a döntőjét.

Anastasia Pavlyuchenkova

Talán a cseh lánynál is nagyobb meglepetés Pavlyuchenkova (1.96) döntője. Rutinos játékos, mivel 52. Grand Slam tornáját kezdte meg két hete, azonban eddig a negyeddöntő volt számára mindig a végállomás. Ehhez közel állt Rybakina ellen is, akit végül döntő szett 9-7-re tudott megverni. Ez a meccse maratoni hosszúságú volt, azonban talán a terhelés eloszlása jobb volt nála, mint ellenfelénél. Egyrészt arra az ágra került, amelynek az elődöntő előtt is volt egy pihenőnapja, másrészt párosban is kisebb terhelés érte, mivel Rybakinával kiestek a negyeddöntőben. Így hiába vívott eggyel több háromszettes találkozót, mint Krejcikova, a fittség az mégis az orosz mellett állhat.

Anastasia Pavlyuchenkova (Fotó: Bukharev Oleg / Shutterstock.com)

Gyorsan nézzük meg azért hogyan is került ide az orosz. A Garros előtt Madridban a legjobb négy közé jutott, ahol csak az az Aryna Sabalenka tudta őt simán megverni, akinek éppen Párizsban vágott vissza. Ez a győzelme volt a leginkább meglepő az eddigi hat közül és ez volt az, amivel kinyitotta saját maga - és mások - számára a kaput a döntőig. Az Azarenka és Rybakina elleni meccseken is underdog volt, azonban nekik messze nem ez a legfőbb borításuk, így az ottani sikerek egyértelműen benne voltak a pakliban.

Mentális felkészültség vs. fitnesz

A cím alapján amelyik szerinted fontosabb a döntőben, az alapján tudod kiválasztani a győztest. Egyáltalán nem meglepő módon a bukik alig tudnak különbséget tenni a két játékos között és igazából én se tudok választani értéket valamelyik oldalon. Bíztam benne, hogy Krejcikova lesz az underdog, mivel nálam az általa mutatott mentális felkészültség jobban preferálandó, mint a fizikai előny. A női teniszben azért egy meccs lezárása nagyon nem könnyű és Pavlyuchenkováról tudjuk, hogy fejben gyakran szétesik. Ráadásul 29 éves és 52 GS tornát várt erre a pillanatra, így könnyen lehet, hogy ez lesz neki az első és utolsó alkalma, hogy megnyerje valamelyik major torna egyikét. Ezzel szemben Krejcikova fiatalabb is négy évvel, illetve párosban már nyert GS-t és éppenhogy feljövőben van.

Amit nem tudunk, hogy a döntőre hogyan fognak reagálni.Így amelyik irányba elmennék az az over a játékok vagy játszmák számában, illetve az egyéni hibák (kettős hiba, breakek száma). Utóbbinál 8,5 a határ és 2.00 a szorzó, ami mindkét játékos elődöntőjébe leesett. Mondjuk Krejcikovánál ez nem nagy dolog, mivel döntő szett 9-7-re nyert, azonban Pavlyucehnkova két szett alatt is hozta a kellő mennyiséget (10). A játékok számában az over/under határa 21,5 gém, ami jól tükrözi, hogy a végeredményben sem tudnak közöttük nagy különbséget tenni. Azonban van arra mód, hogy a 21,5 játékot felemeljük akár 27,5-re, ami már szép oddsot hozhat (3.65). Azért láthatjuk, hogy az elmúlt pár meccsen igencsak maratoni küzdelmek alakultak ki és ez itt sem elképzelhetetlen. Ketten együtt 5 háromszettes meccset játszottak itt a tornán és ebből négy alkalommal le is jött volna a 27,5 játék. Azonban míg a három szettre az odds elég alacsony (2.38), addig a játékokkal jobban megéri játszadozni.  

Nektek mi a legjobb tippetek erre a meccsre?

Borítókép: Fotó: Yuri Turkov/Shutterstock.com

NBA korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 20 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org