Foci real madrid Bajnokok Ligája Bayern München

Mekkora jelentősége van a Bajnokok Ligájában a csoportelsőségnek?

Februárban szokás szerint megkezdődnek a nyolcaddöntőkkel a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának küzdelmei. Egy új fejezet veszi kezdetét a sorozatban, de vajon az ősz folyamán csoportjukat megnyerő csapatokat előnyben vannak a második helyezettekkel szemben? Jelent-e bármiféle hasznot, hogy idegenben kezdhetik a párharcot?

A Bajnokok Ligájában számít az őszi időszak is!

A 2003/04-es szezontól megváltozott a Bajnokok Ligája kiírása, innentől rendeznek nyolcaddöntőket a csoportkörök után. A recept annyira bevált, hogy azóta sem változtatták meg, ami eléggé ritka a sorozat történelmét tekintve. Emiatt egy komoly mintával rendelkezünk annak kapcsán, hogy vajon megéri-e csoportelsőnek lenni? Akkora előnyhöz jutnak-e a csapatok, mint amekkorát remélnek az első helytől?

Rendelkezésünkre áll 19 szezon, így 19 nyolcaddöntős kiírás, ami összességében 152 párharcot jelent. Szerencsénkre még a 2020-as szezon sem kavar be, ugyanis a nyolcaddöntőket ott is még normális mederben rendezték. Az elképzelés az, hogy jelentős fölényben lesznek a párharcokat idegenben kezdő csapatok, hiszen azért végeztek az első helyen, mert erősebbek voltak a csoportbeli riválisoknál, fölényüket érvényesíteni tudják majd a nyolcaddöntőben is. 

Az esetek mindössze 29,61%-ban jut tovább a csoportmásodik a nyolcaddöntőből.

Az előny tehát megvan az első helyezettek számára, esetek többségében sikerül is érvényesíteni. A párharcok szinte háromnegyedéből az jut tovább, aki korábban megnyerte a saját csoportját is, tehát bizton állítható: felesleges tartalékolni ősszel, meg kell nyerni a kvartettet. Érdekesség ugyanakkor, hogy rögtön az első két ilyesfajta kiírás során a csoportból második helyen továbbjutók tudták végül megnyerni a trófeát (Porto és Liverpool). Azóta négy csapatnak sikerült ez a bravúr:: Internazionale, Liverpool és a Real Madrid kétszer. Mi a közös a Portóban és az Interben? Mindkettőnek José Mourinho volt az edzője. 

Fontos, hogyan kezdik a párharcot?

Azt gondolnánk, hogy az a csapat, amely győzelemmel kezdi a párharcot, kényelmesen hátradőlhet, hiszen az előny megvan, visszavágón csak tartani kell, elég egy döntetlen is. Összességében 25 alkalommal fordult elő (16%), hogy a hazai csapat megnyerte az első meccset, de utána kiesett a nyolcaddöntőben! Ebben az esetben előny, ha vendégként kezdjük az egyenes kieséses szakaszt, hiszen a visszavágón hazai környezetben továbbjuthatunk. 

Mi a helyzet azokkal a vendég csapatokkal, akik első helyezettként idegenben rögtön győzelemmel kezdenek? Összességében 57 alkalommal kezdtek csoportelsők párharcot sikerrel (37,50%), mindössze két alkalommal fordult elő, hogy nem jutottak tovább. Szintén érdekességként, hogy ez épp ugyanabban az évben történt (2018/19), sem előtte, sem utána nem volt olyan, hogy vendéggyőzelem után kiessen hazai pályán a kiemelt csapat. 

Bajnokok Ligája
Karim Benzema (Fotó: ph.FAB / Shutterstock.com)

Az eloszlás egyébként egyenletesnek mondható az első meccseket tekintve, hiszen 34,87%-ban nyernek a hazaiak, 27,63%-ban döntetlen, míg a már említet 37,50%-os vendég győzelmi ráta adja a keretet. Nem mondható tehát, hogy a klubok mindenáron törekednének a biztonságra, hogy csak a visszavágón dőljön el a továbbjutás kérdése. Olyan szezon alig akadt, amikor ne született volna vendég siker, viszont olyan többször is, ahol nem volt döntetlen a nyolcaddöntő első mérkőzésén. 

Mi az ismérve a kieső csoportelsőnek?

Az egyik, hogy egy komoly rangadót sorsolnak össze, ahol tényleg 50-50% az esély, így nem olyan nagy meglepetés, ha végül nem a párharcot idegenben kezdő fél jut tovább. A második, egyben eléggé árulkodó jel, ha egy kisebb klub meglepetésre megnyeri a csoportját, majd egy komolyabb ellenfelet kap. Az esetek többségében ilyenkor a másodikok javára billen a mérleg nyelve. A harmadik lehetőség, amikor van egy olyan klub, amely egykor szebb napokat megélt, könnyebb csoportból jutott tovább - hozta a papírformát -, de már érezhetően nem képvisel olyan erőt, mint korábban. 

Hogyan fedezzük fel a továbbjutásra alkalmas másodikokat?

Az elmúlt 10 évből hoztunk egy listát, amelyben összeírtuk, mely csoportmásodikok jutottak tovább, zárójelben pedig azok az együttesek, akiket kiejtettek:

 • 2021/22: Benfica (Ajax), Chelsea (Lille), Atlético Madrid (Manchester United), Villarreal (Juventus)
 • 2020/21: Porto (Juventus)
 • 2019/20: Atalanta (Valencia), Atlético Madrid (Liverpool), Olympique Lyon (Juventus)
 • 2018/19: Manchester United (PSG), Tottenham (Dortmund), Ajax (Real Madrid), Liverpool (Bayern München)
 • 2017/18: Juventus (Tottenham), Sevilla (Manchester United), Real Madrid (PSG), Bayern München (Besiktas)
 • 2016/17: Real Madrid (Napoli), Bayern München (Arsenal)
 • 2015/16: PSG (Chelsea), Benfica (Zenit)
 • 2014/15: PSG (Chelsea), Juventus (Dortmund)
 • 2013/14:
 • 2012/13: Real Madrid (Manchester United), Galatasaray (Schalke)

Azt vesszük észre, hogy nincs igazából minta, érdemesebb a csoportelsőt elemezni, hogy van-e sebezhető pontja, milyen formában van. A második esetében mindössze annyit érdemes megvizsgálni, hogy van-e egyáltalán esélyük egy szorosabb párharcra. Hiába van mondjuk rosszabb formában a Bayern München, ha a Salzburg együttesét kapták, valószínűleg rutinból megoldják, ugyanakkor egy portugál vagy holland bajnok ellen már nem lehet biztosra menni. Végére néhány érdekesség a 2003 és 2022 közötti időszakról:

 • Liverpool még sosem esett ki nyolcaddöntőben, ha hazai pályán kezdhette a párharcot, kétszer ráadásul a BL-t is megnyerte!
 • Manchester City csoportelsőként még sosem esett ki a nyolcaddöntőben, másodikként viszont sosem jutott még tovább a nyolcaddöntőből
 • Benfica sosem kapott ki hazai pályán a nyolcaddöntőkben
 • Inter csoportmásodikként továbbjutva mindig megnyerte az idegenbeli meccsét (a második találkozót)

Lesz olyan tendencia, amely megszakad? Esetleg folytatódik mindegyik az idei szezonban is?

Borítókép: Fotó: Armando Oliveira/Shutterstock


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?