Meydan (UAE): Dubai World Cup Carnival (Frissítve!)

Meydan eddig nem tartogatott túl sok értéket, de ahogy közelítünk a márciusi fináléhoz, talán úgy lesz egyre jobb a helyzet. Ezúttal négy Group besorolású futamon is izgulhatunk.

Előszó

A Godolphin ötévese Very Special Group2 győzelemmel tért vissza január végén, ezzel Meydanban már háromszoros Gr2 nyerő lett, így nem is csoda, hogy a 16:25-ös Balanchine (Gr2) elnevezésű futamon ekkora favorit. A 17:15-ös Group3-as Meydan Sprint 11 fős mezőnyében még nála is alacsonyabb oddsot adnak Ertijaalra. Ez sem meglepetés, hiszen Hamdan bin Rashid Al Maktoum sejk hatévese január elején már negyedik hendikepes győzelmét aratta ezen a pályán, tavaly az Al Quoz Sprinten pedig ezek közé befért egy Gr1-es második hely is. Ezek a futamok kimaradnak, nézzük, mik azok, amelyek fogadási szempontból érdekesek lehetnek.

Meydan 17:50 Zabeel Mile – Group2

Füvön futják ezt az egy mérföld hosszúságú Group2-es futamot, ahol kizárólag hároméves vagy öregebb lovak állhatnak majd rajthoz. 2007-ben alapították Listed futamként, akkor még a Nad Al Sheba versenypályán. 2009-ben lett Gr3-as, egy évvel később 2010-ben került át Meydanba, majd rá egy évre már a Gr2-es kategóriába került. A futam legsikeresebb istállója a Godolphin, öt győzelemmel, de mindezt három trénerrel érték el, így lehet a rekorder tréner a dél-afrikai Mike de Kock három trófeával. Tavaly és tavalyelőtt Safety Check duplázott. Garantált nyereményalapja több, mint 200.000 font.

Meydan-loverseny-006

Meydan Racecourse. Fotó: Royalty-Free Photos/Flickr

Indulók

Hétfős a mezőny és a futam rekordereinek vannak a legjobb esélyei a győzelemre. Egyrészt a Godolphinnak az ötéves Flash Fire (Charlie Appleby/William Buick) révén. Az elmúlt két évben ez a tréner / zsoké duó adta a győztest és ezúttal is jó formában lévő lovat tudtak idehozni. Flash Fire három versenynapon is indult már idén Meydanban. Egy hendikepet megnyert, majd egy Gr2-n és ismét egy hendikepen lett második. Másrészt itt van Mike de Kock is, akinek mindkét lovára 10-es odds alatt adnak, Noah From Goa pedig a futam favoritja is egyben. Dél-Afrikában nyert Gr2-t és Gr1-et is. Tavaly januárban harmadik volt Gr1-en, majd egyéves kihagyás után itt Meydanban lett hét furlongon harmadik az Al Fahidi Forton (Gr3). A friss Group2 nyerő, Exceed And Excel ivadék Championship szólhat bele a „nagyok” játékába, aki élete legjobbját futotta január közepén.

Elemzés és tippek

Furcsa oddsok. Egyszerűen nem tudom hova tenni Noah From Goa ilyen szintű favorizálását. Championship, Noah From Goa és Flash Fire is futottak ugyanazon a Group2-esen ezen a pályán még januárban, ahol Championship több mint 3 hosszt adott a riválisainak. Megnéztem azt a futamot még egyszer és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, szép futás volt. Négyszázzal a vége előtt Colm O Donoghue elindította a lovat és nem tudtak vele mit kezdeni. A mostani táv egy furlonggal hosszabb és ha azt nézném, hogy Flash Fire finishelt a legjobban, akkor most ő lehetne a legjobb vétel, de Championshipnek sem idegen a táv, sőt, decemberben Listedet nyert mérföldön, kilenc furlongon pedig szintén Listeden fejjel lett második. Noah From Goanál még a másik De Kock lovat, Light The Lightsot is jobb vételnek tartom. Nyilván lóverseny, a négyéves Noah összekaphatja magát, de akkor sem érték, és ha fél-fél egységgel Championship (5,00) és Flash Fire (4,50) győzelmére fogadunk, szerintem sokkal jobban járunk. Utóbbinál a fáradtság beleszólhat a dolgokba, idén ez már a negyedik futama lesz, másfél hónapra ezen a szinten ez egy kicsit soknak tűnik, főleg, hogy legutóbb egy hete futott.

Meydan 19:00 Dubai Millennium Stakes – Group3

Túl sok extra információt nem találtam róla, de úgy tűnik egy friss futamról van szó, mert csak három évre visszamenőleg jegyzik a nyerőket a Timeformon. Négyéves vagy öregebb lovaknak kiírt tíz furlongos verseny 160.000 fontos pénzdíjazással. Ezt is, és az előző versenyt is füvön futják majd. Dubai Millenniumról nevezték el, akiről érdemes pár szót írni. Hároméves pályafutása alatt 1998 és 2000 között tíz futamából kilencet megnyert, köztük négy Gr1-et is, Franciaországban, a briteknél, vagy éppen ezen a pályán a Dubai World Cup-ot. Gyorsan nyugdíjazták is, fedezőmén lett, de sajnos rövid időn belül elvitte egy betegség. Ez a rövid idő is elég volt azonban hozzá, hogy megszülessen utóda, Dubawi, aki azóta a világ egyik legsikeresebb fedezőménje lett.

Meydan-loverseny-002

Meydan Racecourse. Fotó: Sukhanova Daria/Shutterstock.com

Indulók

Tízfős a mezőny egy francia favorittal. Alan De Royer-Dupre négyévese Zarak, Aga Khan sötétzöld mezében áll majd rajthoz. Először versenyez hazáján kívül, ahol első két versenyét megnyerte, utána viszont öt futamon maradt nyeretlen. Mondjuk ezek között olyan helyezések vannak, mint a Prix Du Jockey Club (francia Derby) második helye, vagy további két második hely Gr2 futamokon. A hatéves Elliptique tavaly Németországban nyert Group1-et. Azóta megfordult Franciaországban, helyezett lett Rómában (Gr1) és a Hong Kong Cup-on is rajthoz állították, ahol hetedik lett. A Godolphin reményei a január végén ezen a pályán Gr2-t nyerő Promising Runban vannak, aki nyert már a briteknél is egy Gr2-t, illetve Törökországból van egy Gr3 trófeája.

Elemzés és tippek

A nagy favorit Zarakot itt sem érzem jó vételnek. Alapból ez az odds már semmiképpen sem lenne jó, és ehhez még hozzájön néhány dolog amin elbukhat a versenye. Hiába vannak nagyon jó helyezései, utoljára közel egy éve és hat futammal ezelőtt nyert, akkor is mérföldön. Életében először fut hazáján kívül, és többször volt már hasonlóan nagy favoritja a futamának, amiken aztán elbukott. Deauvilleben ötödik és második, Chantillyben csak negyedik, legutóbb pedig szintén Chantillyben még ennél is alacsonyabb oddsot adtak rá és csak harmadik lett. Kérdés, hogy ki verheti meg? Adná magát Promising Run, de Gr2 győzelmét nagyon alacsonyra értékelik. Sanshaawes nagy formában van, de valahogy kétlem, hogy most, hétévesen fogja begyűjteni első Class1-es trófeáját. Earnshawnak már van egy Gr3 sikere, de ő még Mike De Kock lovánál is ritkábban nyer, hiába szorongatta meg meglepetésre Promising Runt legutóbb. Elliptique (7,00) érdekes, igazi világjáró. Hong Kongban sok esélyt nem adtak neki, ehhez képest az 5 hosszon belüli hetedik hely nem is rossz teljesítmény. Legutóbb tavaly áprilisban adtak rá hasonló szorzót és akkor nyerni tudott. A Godolphin négyévese, Promising Run (5,00) mellett érdemes lehet neki egy esélyt adni.


Hozzászólások

  1. secretariat szerint
    csütörtök, 2017 február 16. 17:54:12

    "Championship too good"! Ezúttal is simán nyert.

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!