Foci LaLiga piros lap statisztika

Miért van ennyi piros lap a LaLigában?

Piros lapok a LaLigában (2186000281,1953055324) Fotó: Ljupco Smokovski/Shutterstock, rarrarorro/Shutterstock

Az ősz folyamán a spanyol sajtóban is megjelent a rekordszámú kiállítás, amely a LaLiga csapatait tizedeli. A nemzetközi média az elmúlt hetekben vette át a hírt, mivel még több, mint 15 forduló van hátra a bajnokságból, de már elérték majdnem a 100 piros lapos határt, tavaly egész szezonban 92 játékost állítottak ki. Mi történik Spanyolországban?

Statisztikák a topligás piros lap arányokról

Mielőtt belevágunk az idei szezon vizsgálatába, először azt érdemes átnézni, mekkora az a mennyiség piros lapokból egy szezonban, ami normálisnak tekinthető egy bajnokság esetén? A topligákat vizsgáltuk, de azt elöljáróban nagyon fontos megjegyezni, hogy nem lehet egységesen tekinteni az öt kiemelt bajnokságot, mivel különböző habitusú pontvadászatokról van szó, így különböznek a határok is. 

Kiállítások átlaga (2260980515)
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

A képen jól látható, hogy óriási a differencia a Bundesliga és a Ligue 1 között, illetve a német bajnoksághoz hasonlóan, Angliában is kevés kiállítás van, míg a déli országban szórják a lapokat. Ez azonban csak egy-egy kiemelkedő évnek köszönhető vagy tudatos a több piros lap évek óta? Az elmúlt évet vizsgálva az látható, hogy bizony tudatos!

Statisztika 4

A diagram alapján a Bundesliga és a Premier League folyamatosan kisebb piros lap mennyiséget produkál, mint a három másik bajnokság, szóval ez nem egy szezon nagyobb kilengése, bár kétségtelen, hogy akadtak itt is kiemelkedő évek: LaLiga 2012/13 (140 piros lap), Serie A 2015/16 (127 kiállítás) vagy épp a Ligue 1 szintén ebben az évben (117 piros lap). 

Mit mutat kiállítások tekintetében a 2022/23-as szezon?

A topligák tekintetében elmondható, hogy nagyjából kétharmadánál járunk a szezonnak, így azért már releváns számot kaphatunk, milyen szezonra van kilátás. Idén a Serie A-ban is visszafogták magukat, ha a jelenlegi tendenciák alapján haladunk tovább, akkor alig érik majd el a 60-70 piros lapos határt az egész évre vetítve. A Bundesliga és a Premier League hozza a szokásos gyengébb átlagot. 

Statisztika és Ancelotti (1494161078) v2
Fotó: ph.FAB/Shutterstock

Az ábrán látható, hogy a francia bajnokság sem tér el komolyabban, így valószínűleg ők is hozzák majd a szokásosnak mondható 95-100 körüli átlagot, de mi történt Spanyolországban? Ha lebontjuk a jelenlegi adatokat fordulós átlagokra, akkor 4 piros lapot osztanak ki fordulónkként a LaLigában. A tendencia változatlansága mellett, ez év végére 152 piros lapot eredményezne, amivel még a 140-es rekordot is megdöntenék. 

Kiemelkedően durva csapatok vagy a bírók áldozatai?

Látható, hogy ez azért már jóval magasabb szám még a szokásos 100-as átlaghoz képest is, így felmerül a kérdés, hogy ennyire durvák a csapatok vagy inkompetensek a bírók? Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy történt-e változás edzők terén, hiszen, ha a pontvadászatba olyan szakvezetők érkeztek, akik eleve durvaságra és indokolatlan szabálytalanságokra építik a taktikájukat, akkor azzal a csapatok is változnak, növekedhet a kiállítások száma. 

A szezon előtt mindössze két olyan edző volt, aki mostanság nem edzősködött a spanyol ligában. Az egyik Ernesto Valverde, aki az Athletic Bilbao szakvezetője lett (újból), de a baszkok egyáltalán nem emelkednek ki piros lapok tekintetében a mezőnyből. Gennaro Gattuso nyáron vette át a Valencia irányítását, középmezőnybe tartozik piros lapok tekintetében a Valencia, hiába volt korábban durva játékos az olasz középpályás, összességében a csapata átlagos mutatókat hozott. 

piros lap LaLiga
Stefan Savic (Fotó: Christian Bertrand/shutterstock.com)

A játékosok vizsgálata után azt vehetjük észre, hogy egy Serie A-ból érkező labdarúgó, Luiz Filipe vezet 3 piros lappal. Az adatait megvizsgálva viszont arra juthatunk, hogy ötéves Serie A-s tapasztalattal rendelkező hátvédet mindössze egyszer állították ki az olasz bírók, így alapjáraton egy olyan védőről beszélünk, aki nem halmozta a lapokat korábban. Ráadásul a legendásan durva védő, Sergio Ramos épp Franciaországba igazolt, így pont, hogy nem indokolt az ilyen jellegű összesített növekedés.

Akadnak olyan játékosok is, akikre direkt utaznak a védők, ilyen Vinicius Jr. helyzete, őt épp az a Stefan Savic rúgta fel több alkalommal is, aki nem is olyan régen rekordot döntött, mert majd 40 nap leforgása alatt 3 alkalommal állították ki (két bajnoki és egy spanyol kupameccsen). Az is látszik azonban, hogy vannak olyan védők, akikre pedig a bírók figyelnek különösen, esetükben bármit csinálnak, egyből villan a lap. 

Vinicius-rekord: A brazil cselgép mindenkivel vitatkozik. Egyfelől érthető a feszültsége, hiszen ő szenvedte el a legtöbb szabálytalanságot a top5 ligát figyelembe véve, de most már ott tartunk, hogy annyit vitatkozik a bírókkal, hogy sokszor a jogos reklamációjára sem figyelnek (nem mellesleg, ezekért már hat sárga lapot kapott). Az ellenfelek védői már előre kipécézik maguknak a meccs előtt, nem kímélik a brazil srácot. 

Nem maradt más, mint a játékvezetők. Ha jobban megnézzük a LaLiga idei bíróinak debütálását, akkor mindössze Juan Luis Pulido Santana mutatkozott be a 2022/23-as szezonban, többiek már mind rutinosabb játékvezetők. Juan Luis Pulido Santana ugyan kiosztott négy azonnali piros lapot, de még ez sem indokolja a 95 kiállítást, hiszen még a 91 is bőven a normális határ felett lenne. 

Még pénzbüntetést is kapsz!

Először nem árt azzal kezdeni, hogy mekkora profitra tesz szert a szövetség egy sárga vagy piros lap után. A spanyol ligában 350 euró egy kiállítás, míg 180 euróba kerül egy sárga lap, ennyit kell fizetnie a klubnak büntetésként pluszban a liga felé. Ezek alapjáraton elenyésző összegek egy bajnokság működése kapcsán, legalábbis elsőre azt gondoljuk, de a piros lapokból idén 33 000 eurót kaszált a szövetség, míg a sárga lapokból több, mint 200 000 eurót! Jelenlegi magyar árfolyamon ez 85 millió forintot meghaladó összeg!

Az elmúlt években a szövetség tudatosan növelte a büntető lapok után befizetendő összeg mértékét, ezzel jelentős profitra tettek szert. Nem meglepő ez a döntés, főleg nem annak fényében, hogy eladták a spanyol Szuperkupa rendezési jogát is Szaúd-Arábiának, utóbbi ország mindenre lecsap - még világbajnokságot is rendeznének -, míg a spanyol szövetségnek minden pénz kell, ezért is kellett például olyan csapatokat extrán fegyelmezni, csőddel fenyegetni, mint a Sevilla. Egyre inkább hasonlít a spanyol szövetség a FIFA-ra, akiknek mindenekelőtt a pénz van. 

Piros lapok visszhangja a sajtóban

A spanyol sajtóban furcsa módon már nyár közepén elkezdtek foglalkozni azzal, hogy mennyi a büntető lapok után fizetendő összeg. Októberben folytatódtak a cikkek, miszerint irreálisan nagy a piros lapok mértéke a LaLigában. Véleményeket tettek közé, miszerint nagyon elszaladt a ló a bírókkal, sok esetben indokolatlanul állítottak ki játékosokat. Az El Debate elemzésében arra világított rá januárban, hogy minden olyan alkalommal, amely kis konfrontációhoz vezet, egyből piros lap következik. Ennek szöges ellentéte, ami Katarban történt, ahol Pierluigi Collina kifejezett kérése volt, hogy ne állítsanak ki sok játékost, kevés legyen a büntető lap a világbajnokságon

"Nem kiállításokkal akarják eldönteni a meccseket, ugyanakkor Collina Katarban felhívta a figyelmet arra, hogy az eldurvuló mérkőzéseket valamilyen módon meg kell majd állítani."

A spanyol ligában korábban 20-25% körül mozgott a kiállítások aránya, ez minden fordulóban 2-3 piros lapot jelentett, míg az angol első osztályban 10-13%, ami egyetlen piros lap fordulónként. Ezt dobja meg most jelentősen a LaLiga idei rekordja, amely 41%-os kiállítási mutatót eredményez, magyarul, majd' minden második meccsre jut egy piros lap a spanyol első osztályban!

Az elemzések során vizsgálták, hogy a spanyol játékvezetők ingerküszöbe nem túl magas, ha egy játékos hozzájuk szól, vitába keveredik velük, egyből a sárga villan, olykor még a piros lap is. Ha egy kisebb lökés történik színészkedéssel megspékelve - mint a hétvégi madridi derbin -, a bíró már egyből mutatja is a lapot. Ezzel próbálnak tekintélyt szerezni, megfélemlíteni, hogy bármit csinálsz, büntetést kapsz. Mateu Lahoznak például volt olyan katalán derbije idén, ahol úgy mutatott fel 15 büntető lapot (13 sárga lap és 2 piros lap), hogy mindössze 26 szabálytalanság történt. A pályán lévők többségét azért szankcionálta, mert beszélni próbáltak vele. Carlo Ancelotti is erről beszélt:

"Nem akarunk látni olyan meccset, ahol 11 küzd a 10 ellenében, akkor átkapcsolok, nézek mást. Ez nem kritika, csak statisztika. Negatív hatással van a spanyol labdarúgásra [szerk.: a sok kiállítás]."

Borítókép: Fotó: Ljupco Smokovski/Shutterstock, rarrarorro/Shutterstock


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?