Milano - Sanremo: Ahol nem tud nyerni a Quick Step?

Nagy Bence
2019 márc 21. 11:25
Szólj hozzá!

Kerékpár Peter Sagan Milano-Sanremo Julian Alaphilippe

Az elmúlt másfél év a belga Quick Step csapatának dominanciájáról szólt a World Tour egynaposokon és a sprinteken. Az egyik legrangosabb Monumentumot viszont nemhogy tavaly, de már 13 éve nem sikerül megnyerni. Talán most?

Classica di Primavera

Vannak már tavaszt nyitó versenyek, de a Milano - Sanremo az igazi. A leghosszabb egynapos, melyet szó szerint bárki megnyerhet, mutatja ezt az elmúlt 5 év győzteseinek sora is. Nyert itt háromhetes menő (Vincenzo Nibali), sprinter (Arnaud Démare), egynapos menő (Michal Kwiatkowski), pavés versenyző (John Degenkolb, aki szintén sprinter is). A verseny karakterisztikája adja azt a sajátosságot, hogy egy jól időzített támadással bárki meglepheti a mezőnyt. 

A 291 km-es táv rendkívül hosszú, ami rossz időjárási körülmény mellett pokollá teheti a versenyzők szombatját. Elvileg ez a hétvége kedvezni fog a bringásoknak, 17-18 fok és napsütés várható végig, így nem kell esőben és hidegben tekerni. A körülmények tehát ideálisak, lássuk az útvonalat. A verseny első 270 kilométere a fárasztás, mivel mindenki a Poggióra készül, aki nem sprintben akar nyerni, míg a gyorslábúak a via Romás befutóra. 

A Poggio nem olyan hosszú (3,7 km), meredeksége is átlagon aluli (3,7%), de mivel addigra már benne van a versenyzőkben több, mint 250 km, ezért nagyon megterhelő. Mindenki ide időzíti a támadását, ezért olyan ez az emelkedő, mint egy időzített bomba. Az utána lévő lejtmenetben óriási tempót mennek, egy hiba és mindennek vége. A szökevények itt próbálnak előnyre szert tenni, mivel utána jön a via Roma, mely egy 2 km hosszú teljesen nyílt egyenes.

Unibet TV


Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 

Mindenki egy ellen

Bármilyen furcsa is, idén nem Peter Sagan az, aki ellen mindenki teker, hanem a Quick Step versenyzői. Ők a verhetetlen brigád, az egynaposok Sky-ja, akik bedarálják a komplett mezőnyt. Tudják a többiek is, hogy aki itt nyerni akar, annak a belga csapatot kell taktikailag felülmúlni. Idén három egynapos World Tour verseny volt, mindegyiket megnyerték.

Három vezérrel érkeznek, sprintre Elia Viviani az opció, aki jelenleg a világ legjobbja, szökés révén pedig Julian Alaphilippe vagy Philippe Gilbert lehet a megoldás. Előbbi sorra nyeri a versenyeket, utóbbi pedig képes egy 20-30 kilométeres magányos támadást végigvinni. Sprintben Viviani megkapja a világ egyik legjobb felvezetőjét, Maximiliano Richezét, akivel alig veszít hajrát.

Két olyan versenyző is van a hétfős csapatban, akik bármikor szabad kezet kaphatnak: Zdenek Stybar és Yves Lampaert. Róluk azt érdemes tudni, hogy Stybar nagyon jó az utolsó 2-3 km-es megindulásoknál, míg Lampaert időfutamokban remekel, hatalmas tempóra képes, amivel akár egymaga is képes elszakadni a mezőnytől, ha nem figyelnek a többiek. 

A három legnagyobb esélyesből kettő tehát a QS-t erősíti (Viviani: 6.50, míg Alaphilippe: 7.00). Ki verheti meg őket? Sprintnél Viviani dolgát Caleb Ewan nehezítheti, aki tavaly már majdnem nyert, de idén csapatot váltott. Ez eddig csak hátráltatta. Ott lesz a mezőnyben a két egykori bajnok, Alexander Kristoff és Arnaud Démare is.

Előbbi már közel sem olyan domináns, mint régebben, ráadásul Fernando Gaviriát kell segítenie a hajrában. Utóbbi egy sötét ló, mert egy komolyabb mezőnyben nem valószínű, hogy dobogóra tud állni. Érdemes még megemlíteni a sprintekben kiváló Dylan Groenewegent, aki sorra nyeri a hajrákat, de az igazán hosszú versenyeken eddig még nem remekelt. 

Mire fogadjunk?

Lehet nagy szorzókat fogni a végső győztesre való tippekkel, de biztosabb vizekre evezve a head-to-head fogadások hozhatnak pénzt. Az Astana csapata kiválóan kezdte a szezont, sorra nyerik a szakaszokat, most már World Tour szinten is. A jó forma leginkább az elmúlt egy hétben érződött, mikor két-két szakaszt nyertek a Párizs - Nizzán és a Tirreno - Adriaticón. 

Előbbi versenyre hívnám fel a figyelmet, ahol a negyedik szakaszon Magnus Cort győzedelmeskedett. A dán versenyző lesz a vezére a kazah csapatnak a Milano - Sanremón, formája folyamatosan javul. Tavaly nyolcadik lett ezen a versenyen, most pedig egy szakaszgyőzelemmel hangolt. Nem is akármilyennel!

Szökésben volt elől, majd a szakasz vége előtt nem sokkal gondolt egyet és az emelkedőn megszökött a rutinos Thomas De Gendt - Giulio Ciccione páros elől, akik jobbak nála sokkal a dombosabb részeken, illetve az ilyen szökésekben is. Simán lesprintelhette volna őket a hajrában, ha csak kitart velük, de olyan erő volt a dánban, hogy lazán lehagyta őket már a befutó előtt.

Brian Holm a Quick Step sportigazgatója azt mondta, hogy Cortból világbajnok lesz, óriási tehetség. Az irodák vele szemben az olaszok örök reménységét, Sonny Colbrellit állították. Egyelőre még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Colbrelli, hiányzik az igazán nagy siker, de az idei formája is biztató.

Ellene a dánra 2.20-as szorzót adnak, ahogyan arra is, hogy az első tízben végez Cort. Véleményem szerint mindkettőre reális esély van, előbbi esetében "csak" egy versenyzőt kéne megelőznie. A top10 mellett szólhat az Astanások formája, ami hihetetlen, idén eddig három alkalommal végeztek első tízben World Tour egynaposon. 

Borítókép: Julian Alaphilippe. Fotó: filip bossuyt/Wikipedia

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Magnus Cort Nielsen top10-ben végez
    2.20 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 24.31 %

június

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Pénzvisszatérítés büntetők esetén

  • Fogadj az Unibeten a Premier League mérkőzéseire és ha vesztes lesz szelvényed, de a meccsen büntetőt ítéltek, téted visszatérítik maximum 30 000Ft értékben.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kerékpár

Pozzato hozzászólt
2019 jún 21. 09:48
Csalódás, gyakorlatilag 1-2 kivételtől eltekintve, nincsen olyan versenyző, aki jó formában lenne, klasszikus háromhetes menő és ne hajtotta volna magát szét a szezon korábbi részében.

Jakob Fuglsang óriási szezont csinált eddig, de félek, hogy harmadik hétre teljesen leereszt majd. Vincenzo Nibali most már bánhatja a Girót, mert ezen a Touron simán nyert volna (lehet mé
peshark hozzászólt
2019 jún 20. 20:16
Dumoulin SINCS.
Csapata közleményben tudatta, hogy nincs abban az állapotban, amit egy nagy körverseny megkövetel, így kénytelen kihagyni a Tour de France-t.
"Őrülten nehéz volt az elmúlt hónap, sok csalódást okozott a térdem állapota. A Giro d'Italián történtek után nagyon szerettem volna elindulni a Touron, de ezen a héten rájöttem: az állapotomat figyelve nin
Pozzato hozzászólt
2019 jún 20. 11:14
Egyre több forrás erősíti meg, hogy megint balhé van a Quick Step csapatánál. Az év elején még óriási volt az összhang, jöttek a győzelmek, egymást dicsérő interjúk.

Tegnap délután aztán egyre több oldalon jelent meg összhangban az hír, mely könnyedén lehet kacsa, de elfigyelve az elmúlt évek ilyen jellegű bringás pletykáit (Gavíria, Kittel stb.), általában valóssággá v

Kapcsolódó cikkek