Milano - Sanremo: Ahol nem tud nyerni a Quick Step?

Nagy Bence
2019 márc 21. 11:25
Szólj hozzá!

Kerékpár Peter Sagan Milano-Sanremo Julian Alaphilippe

Az elmúlt másfél év a belga Quick Step csapatának dominanciájáról szólt a World Tour egynaposokon és a sprinteken. Az egyik legrangosabb Monumentumot viszont nemhogy tavaly, de már 13 éve nem sikerül megnyerni. Talán most?

Classica di Primavera

Vannak már tavaszt nyitó versenyek, de a Milano - Sanremo az igazi. A leghosszabb egynapos, melyet szó szerint bárki megnyerhet, mutatja ezt az elmúlt 5 év győzteseinek sora is. Nyert itt háromhetes menő (Vincenzo Nibali), sprinter (Arnaud Démare), egynapos menő (Michal Kwiatkowski), pavés versenyző (John Degenkolb, aki szintén sprinter is). A verseny karakterisztikája adja azt a sajátosságot, hogy egy jól időzített támadással bárki meglepheti a mezőnyt. 

A 291 km-es táv rendkívül hosszú, ami rossz időjárási körülmény mellett pokollá teheti a versenyzők szombatját. Elvileg ez a hétvége kedvezni fog a bringásoknak, 17-18 fok és napsütés várható végig, így nem kell esőben és hidegben tekerni. A körülmények tehát ideálisak, lássuk az útvonalat. A verseny első 270 kilométere a fárasztás, mivel mindenki a Poggióra készül, aki nem sprintben akar nyerni, míg a gyorslábúak a via Romás befutóra. 

A Poggio nem olyan hosszú (3,7 km), meredeksége is átlagon aluli (3,7%), de mivel addigra már benne van a versenyzőkben több, mint 250 km, ezért nagyon megterhelő. Mindenki ide időzíti a támadását, ezért olyan ez az emelkedő, mint egy időzített bomba. Az utána lévő lejtmenetben óriási tempót mennek, egy hiba és mindennek vége. A szökevények itt próbálnak előnyre szert tenni, mivel utána jön a via Roma, mely egy 2 km hosszú teljesen nyílt egyenes.

Unibet TV


Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 

Mindenki egy ellen

Bármilyen furcsa is, idén nem Peter Sagan az, aki ellen mindenki teker, hanem a Quick Step versenyzői. Ők a verhetetlen brigád, az egynaposok Sky-ja, akik bedarálják a komplett mezőnyt. Tudják a többiek is, hogy aki itt nyerni akar, annak a belga csapatot kell taktikailag felülmúlni. Idén három egynapos World Tour verseny volt, mindegyiket megnyerték.

Három vezérrel érkeznek, sprintre Elia Viviani az opció, aki jelenleg a világ legjobbja, szökés révén pedig Julian Alaphilippe vagy Philippe Gilbert lehet a megoldás. Előbbi sorra nyeri a versenyeket, utóbbi pedig képes egy 20-30 kilométeres magányos támadást végigvinni. Sprintben Viviani megkapja a világ egyik legjobb felvezetőjét, Maximiliano Richezét, akivel alig veszít hajrát.

Két olyan versenyző is van a hétfős csapatban, akik bármikor szabad kezet kaphatnak: Zdenek Stybar és Yves Lampaert. Róluk azt érdemes tudni, hogy Stybar nagyon jó az utolsó 2-3 km-es megindulásoknál, míg Lampaert időfutamokban remekel, hatalmas tempóra képes, amivel akár egymaga is képes elszakadni a mezőnytől, ha nem figyelnek a többiek. 

A három legnagyobb esélyesből kettő tehát a QS-t erősíti (Viviani: 6.50, míg Alaphilippe: 7.00). Ki verheti meg őket? Sprintnél Viviani dolgát Caleb Ewan nehezítheti, aki tavaly már majdnem nyert, de idén csapatot váltott. Ez eddig csak hátráltatta. Ott lesz a mezőnyben a két egykori bajnok, Alexander Kristoff és Arnaud Démare is.

Előbbi már közel sem olyan domináns, mint régebben, ráadásul Fernando Gaviriát kell segítenie a hajrában. Utóbbi egy sötét ló, mert egy komolyabb mezőnyben nem valószínű, hogy dobogóra tud állni. Érdemes még megemlíteni a sprintekben kiváló Dylan Groenewegent, aki sorra nyeri a hajrákat, de az igazán hosszú versenyeken eddig még nem remekelt. 

Mire fogadjunk?

Lehet nagy szorzókat fogni a végső győztesre való tippekkel, de biztosabb vizekre evezve a head-to-head fogadások hozhatnak pénzt. Az Astana csapata kiválóan kezdte a szezont, sorra nyerik a szakaszokat, most már World Tour szinten is. A jó forma leginkább az elmúlt egy hétben érződött, mikor két-két szakaszt nyertek a Párizs - Nizzán és a Tirreno - Adriaticón. 

Előbbi versenyre hívnám fel a figyelmet, ahol a negyedik szakaszon Magnus Cort győzedelmeskedett. A dán versenyző lesz a vezére a kazah csapatnak a Milano - Sanremón, formája folyamatosan javul. Tavaly nyolcadik lett ezen a versenyen, most pedig egy szakaszgyőzelemmel hangolt. Nem is akármilyennel!

Szökésben volt elől, majd a szakasz vége előtt nem sokkal gondolt egyet és az emelkedőn megszökött a rutinos Thomas De Gendt - Giulio Ciccione páros elől, akik jobbak nála sokkal a dombosabb részeken, illetve az ilyen szökésekben is. Simán lesprintelhette volna őket a hajrában, ha csak kitart velük, de olyan erő volt a dánban, hogy lazán lehagyta őket már a befutó előtt.

Brian Holm a Quick Step sportigazgatója azt mondta, hogy Cortból világbajnok lesz, óriási tehetség. Az irodák vele szemben az olaszok örök reménységét, Sonny Colbrellit állították. Egyelőre még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Colbrelli, hiányzik az igazán nagy siker, de az idei formája is biztató.

Ellene a dánra 2.20-as szorzót adnak, ahogyan arra is, hogy az első tízben végez Cort. Véleményem szerint mindkettőre reális esély van, előbbi esetében "csak" egy versenyzőt kéne megelőznie. A top10 mellett szólhat az Astanások formája, ami hihetetlen, idén eddig három alkalommal végeztek első tízben World Tour egynaposon. 

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Magnus Cort Nielsen top10-ben végez
    2.20 UnibetHozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 7.30 %

április

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Unibet TV

  • Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kerékpár

MessiÁs hozzászólt
2019 ápr 16. 11:23
Teljesen mindegy mennyibe kerul, megeri. Orszagimazs.. A vilagon mindenhol tobb 10millioan nezik majd azt a 3szakaszt, bemutatva Budapestet es a tobbi érintett orszagreszt.
Hany meg hany ezer turista fog jonni vsak azert mert latta milyen szep a tulpartrol a Parlamant vagy a Budai var.. Vagy a Balaton.

Sokkal jobb ez igy, mint ha ebbol a penzbol egy szutyok utazz M
csabax hozzászólt
2019 ápr 16. 11:06
Mint közismert, nincs ingyen kenyér: közel 8 milliárd forintba kerül Magyarországnak, hogy innen rajtol a Giro d'Italia.
Pozzato hozzászólt
2019 ápr 16. 10:19
Óriási pozitívumnak tartom, hogy a pletykából végül valóság lett. Egyfelől nem örülök, amit művelnek a magyar kerékpársporttal (pályák, versenyzők ellehetetlenítése), másfelől viszont akadnak pozitív példák is, amik mellett nem lehet elmenni. Ilyen a Tour de Hongrie, illetve ez a Giro d'Italia rajt.

A Tour de Hongrie szépen halad a fejlődésben, végre találtak neki

Kapcsolódó cikkek