Milyen titkokat rejtenek a fogadási piacok?

Karola
2022 szept 29. 12:26
Szólj hozzá!

Sportfogadás Mix

A fogadást úgy definiáljuk, hogy valamit (általában pénzt) kockáztatunk egy lehetséges jutalomért, és megpróbáljuk megjósolni egy esemény kimenetelét. Bár a kockázat és a jutalom egyensúlyáról van szó, a fogadás sokkal többet nyújt, mint az anyagi haszon lehetősége. Feltesszük tehát a kérdést, hogy vajon mit árulhatnak el még nekünk a fogadási piacok? 

A bizonytalanság kezelésének megértése

A legérdekesebb dolgok közé tartozik a fogadási piacokkal kapcsolatban, hogy segít megértenünk, hogyan kezelik az emberek az ismeretlent. Az életnek rengeteg olyan aspektusa van, ami sosem biztos: eshet ma az eső? El fogok-e késni a forgalom miatt a munkából? Bár nap mint nap foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, ritkán szánunk időt arra, hogy feldolgozzuk, miért is hozzuk meg döntéseinket. A sportfogadásban mindez megváltozik.

Nem számít, hogy épp azt döntöd el, hogy viszel-e aznap esernyőt magaddal, vagy hogy tíz perccel korábban indulsz el a munkahelyedre, kikerülve a forgalomat, vagy épp arra fogadsz, hogy a Manchester United legyőzi a Chelsea-t. Mindegyik példában hiányos tudással van dolgunk. A legtöbb ember számára azonban a három lehetőség közül csak az egyiknél van szükség néhány másodpercnél több gondolkodásra.

Esernyő nélkül az esőben, vagy elkésni a munkából, mindkettő kockázat, de úgy tűnik, hogy mégsem bírnak akkora súllyal, mint a pénz, amit egy fogadásra felteszünk. A pénz formájában ez a kézzelfoghatóbb kockázat lehetővé teszi, hogy a fogadási piacok nagyobb erővel bírjanak számunkra és így bővebb rálátást nyerjünk arra, hogyan is kezeljük az élet bizonytalanságait.

Betekintés a múltba

A fogadások egyik fontos része azok számára, akik komolyan veszik ezt az ágazatot, hogy naplót vezetnek a fogadásaikról és megpróbálnak tanulni a múltbeli eseményekből. Ez azonban általában azzal összefüggésben történik, hogy megpróbálják javítani a döntéshozatali folyamatot egy másik fogadásban. Legyen szó akár arról, hogy összeveted a fogadás esélyeidet azzal, hogy hol zárt a piac, akár arról, hogy elgondolkodsz azon, hogy a fogadásod valóban pozitív várható értéket kínált-e, a visszatekintés célja továbbra is az, hogy a jövőbeli cselekvéseidet szolgálja.

A fogadási piacok azt is lehetővé teszik, hogy visszatekintsünk az egyes eseményekre és elemezzük, hogy mennyire volt jó egy teljesítmény, vagy mennyire lett sokkoló egy eredmény. Mivel az oddsok egyszerűen a valószínűség ábrázolásai, a fogadási piacok segítségével megérthetjük, hogy valójában mennyire volt valószínű vagy valószínűtlen valami.

A Leicester City 2015/16-os Premier League-győzelmét széles körben a sporttörténelem egyik legnagyobb “esélytelen történetének” tartják. Elég könnyű felismerni, hogy a Leicestert 38 meccses szezonja végén nagyon valószínűtlen volt, hogy bajnokká koronázzák. A legtöbb embernek nem okozott volna nehézséget annak elismerése, hogy a Leicester számára valójában sokkal valószínűbb volt, hogy kiesik (az utolsó háromban végez), mint hogy megnyeri a bajnoki címet. 

A statisztikák szerint a Leicester 21 éve az első csapat, amely az Arsenalon, a Chelsea-n, a Manchester City-n és a Manchester Uniteden kívül megnyerte a bajnokságot. Claudio Ranieri csapata 1978 óta szintén először nyerte meg az angol élvonalbeli bajnokságot, miközben a klub bérköltsége és a csapat összesített átigazolási értéke az egyik legalacsonyabb volt a ligában. Mindez nagyon lenyűgözően hangzik, de még ezekkel az információkkal együtt is nehéz felfogni, hogy valójában mekkora teljesítmény volt a Leicester Premier League-es sikere.

Itt jön a képbe a fogadási piac. Bár a média által oly gyakran idézett 50001-es odds ad egy számot, amivel dolgozhatunk (0,02% esély a bekövetkezésre), még ez is alulértékeli a teljesítményt. Mi volt tehát a tényleges valószínűsége annak, hogy a Leicester megnyeri a Premier League-et?

A fogadóirodák 1X2-es oddsainak felhasználása a Leicester bajnoki győzelmét megelőző szezon 380 mérkőzésére, valamint egy Monte-Carlo-szimuláció felhasználása potenciális hibákat rejt magában, amikor megpróbálja megbecsülni, hogy a Leicester milyen valószínűséggel nyeri meg a bajnokságot. Mégis sokkal jobb képet ad, mint a Leicester sikerét követő általános "egyszer az életben"  megjegyzések.

Mit mond a fogadási piac a Leicester City 2015/16-os teljesítményéről? Azt, hogy ennek körülbelül 0,001% (1 a 100000-hez) esélye volt a győzelemre.

Tisztább rálátás a jövőre?

A fogadási piacok amellett, hogy a múltbeli események értékeléséhez újabb kontextus réteget adnak, segíthetnek a jövőbe való tekintést illetően is. Bár érdekes a fogadási piacokat arra használni, hogy megítéljük a sportcsapatok sikerének vagy kudarcának valószínűségét, a fogadási piacok ennél sokkal többet is képesek elárulni nekünk. Olyan dolgokat, amelyek fontosabbak annál, hogy ki nyeri meg a bajnoki címet.

A politikai fogadási piacok már egy jó ideje léteznek, de ahogy ezek egyre népszerűbbé válnak, a bukmékerek egyre többet fektetnek az ilyen típusú piacok kezelésébe. Ahogy egyre több pénz érkezik, ezek a piacok úgy válnak hatékonyabbá, ami viszont megbízhatóbbá teszi őket az előrejelzéseikben, hogy az emberek hogyan fognak szavazni.

A közvélemény-kutatások a választások egyik alapeszközei. Korábban úgy gondolták, hogy jó indikátorai annak, hogy az emberek kire szavaznak, de mára egyre távolabb kerülnek a tényleges eredményektől. Bár még mindig változékonyak, a politikai fogadási piacok népszerűségének növekedésével egy új módszerrel találkozhatunk, amellyel megpróbálhatjuk megjósolni a választások legvalószínűbb kimenetelét: a politikai fogadási piacok használatával.

A bukmékerek és a fogadók többsége híresen nagyot tévedett a 2016-os amerikai elnökválasztás kezdetén. A Pinnacle fogadóiroda például kezdetben 12% körüli esélyt adott Donald Trumpnak arra, hogy ő lesz a republikánus jelölt a választáson. Amikor a verseny a végső szakaszába ért, a fogadási piac úgy tűnt fel, mint egy valószínűtlen forrás, amely megmondja a világnak, hogy mi fog történni.

Azok, akik a Pinnacle élő választási piacait figyelték, már azelőtt tudták, hogy Trump a győzelem felé tart, mielőtt a média beszámolt volna a floridai győzelméről (a hat döntő fontosságú állam egyike, amelyet korábban a demokraták birtokoltak). Honnan tudták ezt a fogadási piacok a média előtt?

Ha te előbb tudsz valamit, mint mások, vagy legalábbis mint a többség, akkor a fogadási piacok lehetőséget biztosítanak arra, hogy pénzt keress ebből az információból. A bukmékerek folyamatosan rendelkeznek ilyen információkkal, ezért pontosabb képet tudnak adni arról, hogy mennyire valószínű, hogy valami megtörténik, valamint arról, hogy egy esemény mikor változtatja meg valaminek a valószínűségét.

Mi történik, amikor egyedülálló eseményt élünk át?

Általánosságban a fogadási piacok segítenek megérteni, hogyan kezelik az emberek a bizonytalanságot. Miért fogadnak az emberek bizonyos kimenetelekre? Milyen előítéletek befolyásolják a döntéshozatali folyamatunkat? Képesek-e az emberek tanulni a hibáikból? A fogadási piacok olyan közeget is biztosítanak számunkra, amellyel alátámaszthatjuk a teljesen egyedi eseményekről alkotott véleményünket.

A hírhedt Floyd Mayweather vs. Conor McGregor bokszmeccs (2017) az egyik legérdekesebb sporteseményként vonult be a történelembe.Telített volt véleményekkel és elemzésekkel, valamint rendelkezett  egy olyan fogadási piaccal amire a sportfogadás történetében a legtöbben fogadtak.

Míg a sajtótájékoztatók és a kitartó promóció a mérkőzést igazi látványosságként tüntette fel, a fogadási tevékenység talán érdekesebb volt, mint maga a küzdelem. A feltett pénzösszegek nemcsak azt mutatták, hogy mekkora volt az érdeklődés a küzdelem iránt, hanem az oddsok mozgása azt is elárulta, hogy mennyire eltérőek voltak a vélemények arról, hogy egy debütáló bokszoló mennyire lesz versenyképes a valaha ringbe lépett vitathatatlanul legnagyobb bokszolóval szemben.

McGregor, aki még soha életében nem bokszolt profi szinten, jelentős, 12.00-ás szorzóval nyitott (az oddsok szerint ez 8,3%-os győzelmi esélyt jelentett). A mérkőzés hetében azonban McGregor 5.92-es oddson szerepelt, ami több mint kétszeresére, 16,9%-ra növelte a győzelem valószínűségét. Mi okozta a McGregor bokszolói képességeibe vetett hit hirtelen megváltozását? Mayweather sérülése? A mérkőzés szabályainak megváltozása? A válasz sokkal egyszerűbb: a pénz.

Függetlenül attól, hogy a páros között egyértelmű volt a képességbeli különbség, az emberek olyannyira McGregorra akartak fogadni, hogy az esélyek drasztikus csökkenése ellenére a pénz folyamatosan érkezett. Természetesen a másik oldalra is voltak nagy tétek, de bármennyire is rövidült az odds McGregorra, és (utólag belegondolva) mennyire rossz volt a vonal, az emberek mégis szívesen tették a pénzüket az írre. 

Ebben az esetben a fogadási piac a közvélemény egyértelmű mércéje volt. Az "éles eszű" vásárlók nagy tétjeinek száma eltörpült azon fogadók pénze mellett, akik nem értették meg, hogy Conor McGregornak mekkora esélye van legyőzni Floyd Mayweathert. Ez is megmutatta, hogy az emberek mennyire nehezen tudják feldolgozni, hogy sok minden történhet egy teljesen egyedi eseményen.

Mit árulnak el a fogadási piacok?

A fogadási piacok azért léteznek, mert az emberek pénzt tesznek be, hogy megpróbáljanak még több pénzt kivenni. Bár érdemes lehet időt és pénzt befektetni a profitszerzés érdekében, érdekes azért más szemszögből is megvizsgálni a fogadási piacokat. Segítenek megérteni, hogyan gondolkodnak és viselkednek az emberek, miközben a múltba is bepillantást engednek, és a jövőt is sokszor helyesen jósolják.

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat

  • Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org