Minden, amit a 2023-as kézilabda-világbajnokságról és a magyar női kézilabdázókról tudni kell (20606 
Dziurek/Shutterstock

Minden, amit a 2023-as női kézilabda-világbajnokságról és a magyar női kézilabdázókról tudni kell

El Barto 2023 nov 28. 10:19 1 hozzászólás

Kézilabda Magyarország Norvégia Dánia svédország Női kézilabda-vb

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) női kézilabda-világbajnokságának 26. kiadása 2023. november 29. és december 17. között kerül megrendezésre. A csapatok nemcsak a címért, hanem egy olimpiai helyért is küzdenek a 2024-es párizsi olimpiára. Nálunk mindent megtudhatsz a tornáról és a magyar női kézilabdázókról, jelöld tehát meg a naptárában a magyar mérkőzéseket!

A 2023-as IHF női kézilabda-világbajnokságot három északi ország, Norvégia, Dánia és Svédország rendezik ebben az évben. Ez az esemény egyben nem más, mint az olimpiai játékokra való kvalifikációs verseny. A tornán a legjobb helyezést elérő csapat, amely eddig még nem kvalifikálta magát, megszerezheti a kvótahelyet a 2024-es párizsi olimpiára.

Az előző, 2021-es kiadásban Norvégia győzött a döntőben Franciaország ellen. A jelenlegi világbajnokok ebben az évben nem adják könnyen címüket, ezért Dániával együtt az egyik legerősebb riválisának számít.

A nemzetközi kézilabdatorna november 29-én kezdődik, csúcspontját pedig a december 17-i döntő jelenti.

A magyar női válogatott Vb-kerete

 • Kapusok: Bíró Blanka (Ferencváros) Bukovszky Anna (Vác) Szemerey Zsófia (Mosonmagyaróvár)
 • Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győr) Töpfner Alexandra (Debrecen)    
 • Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár) Klujber Katrin (Ferencváros) Papp Nikoletta (Gloria Buzau, román)
 • Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs) Simon Petra (Ferencváros) Vámos Petra (Debrecen)
 • Beállók: Bordás Réka (Ferencváros/Vác) Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen) Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
 • Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda) Kuczora Csenge (Vác)    
 • Balszélsők: Márton Gréta (Ferencváros) Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)  

Tartalékok: Grosch Vivien (Debrecen) Kovács Anett (Ferencváros) Farkas Johanna (Dunaújváros) Kajdon Blanka (Molde HK, norvég) Pál Tamara (Gloria Buzau, román) Faragó Luca (Mosonmagyaróvár) Helembai Fanny (Vác) Háfra Noémi (Buducnost Podgorica, montenegrói) Kácsor Gréta (Debrecen) Kukely Anna (Ferencváros) Hársfalvi Júlia (Ferencváros) Korsós Dorina (Rapid Bucuresti, román) Petrus Mirtill (Debrecen)

Hol kerül megrendezésre a 2023-as női kézilabda-világbajnokság?

Ez lesz az első alkalom, hogy az IHF női kézilabda-világbajnoksága három országban kerül megrendezésre: Norvégiában, Dániában és Svédországban. A házigazda városok Göteborg (Svédország), Helsingborg (Svédország), Stavanger (Norvégia), Trondheim (Norvégia), Herning (Dánia) és Frederikshavn (Dánia) lesznek.

A magyar mérkőzések:

 • 30.11.2023 21:30 Magyarország - Paraguay
  HELYSZÍN: Helsingborg Arena (Helsingborg)
 • 02.12.2023 21:30 Magyarország - Kamerun
  HELYSZÍN: Helsingborg Arena (Helsingborg)
 • 04.12.2023 21:30 Montenegró - Magyarország
  HELYSZÍN: Helsingborg Arena (Helsingborg)

Magyarország nyeri a Vb-t: 51.00

Mely országok nyerték meg korábban a kézilabda-világbajnokságokat?

Az első női kézilabda-világbajnokságot 1957-ben, Jugoszláviában rendezték. A döntőben Csehszlovákia 7:1-re győzte le Magyarországot. Egyébként Norvégia és Oroszország rendelkeznek a legtöbb bajnoki címmel, így négy-négy címet tudhatnak magukénak. A jelenlegi címvédő Norvégia, a csapat a 2021-es döntőben 29:22-re verte Franciaországot.

A női kézilabda 1976-ban, Montrealban került bevezetésre az olimpiai játékokon, és mára állandó része az olimpiai programnak. Legutóbb Franciaország nyerte az aranyérmet a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokon 2021-ben.

2023-as női kézilabda-világbajnokság formátuma

A torna egy csoportkörből áll, ahol a 32 résztvevő csapatot nyolc különböző csoportra (A-H) osztják, mindegyik csoportba négy csapat kerül. A négyes csoportokból a legjobb három csapat lép tovább a csoportmeccsek után a főtáblára, míg a negyedik helyezett csapatok a President's Cup-ot játsszák.

A főtáblán további csoportokba szervezik a csapatok, mindegyik négy csapatot tartalmaz. A csoportkörben elért pontok, amelyeket a szintén továbbjutott csapatok ellen szereztek, átvihetőek a főtáblára. A főtáblán minden csoport két legjobb csapata jut be a negyeddöntőbe.

A döntő december 17-én kerül megrendezésre a dániai Herningben. Egyetlen csapat biztosítja magának a következő év olimpiai játékokra szóló helyet, az aki a legjobb helyezést éri el és még nem kvalifikálta magát. Angola, Brazília, Franciaország, Norvégia és a Koreai Köztársaság már kvalifikálta magát a 2024-es párizsi női kézilabda-tornára, így nem választhatóak ki a kvótaszerzésre.

2024 áprilisában kerülnek megrendezésre a női olimpiai játékok kézilabda-kvalifikációs tornái. Ez lesz az utolsó lehetőség a kvóta megszerzésére Párizs 2024-re és egyike lenni a 12 csapatnak, akik szerepelnek majd az olimpián.

A 2023-as női kézilabda-világbajnokság szorzói és ki nyeri meg a vb-t

A jelenlegi világ- és Európa-bajnok norvég csapat a favorit a 2023-as női kézilabda-világbajnokságon. Idén még az is előnyükre válik, hogy a negyeddöntőig hazai pályán játszhatnak. A torna mérkőzéseire és végső nyerteseire részletes fogadási ajánlatot biztosít a legtöbb fogadóiroda.

Norvégia egy kiváló csapattal lép pályára, amelyben szerepel az egyik legtöbbször díjazott kézilabdázó is: a négyszeres olimpiai érmenyertes Katrine Lunde. A 43 éves kapus azonban izomsérüléssel küzd a felkészülés során.

A csapatkapitány Stine Oftedal, a 2022-es Európa-bajnokság legjobb góllövője, Nora Mørk, és a 2021-es világbajnokság legértékesebb játékosa (MVP), Kari Brattset Dale, erős norvég támadósort alkotnak.

A 2022-es Európa-bajnokság MVP-je  Henny Reistad, hasonlóan Lundehoz, megsérült a világbajnokság előtt, de várhatóan időben felépül a címvédésre. Nálunk napi női kézilabda-vb tippeket is találsz

Norvégia nyeri a Vb-t: 2.25

A jelenlegi olimpiai bajnok Franciaország reménykedik a 2021-es döntőbeli vereségért való bosszúban. A 22 éves beálló, Pauletta Foppa az All-Star csapat tagja lett, miután 2021-ben, a tokiói 2020-as olimpiai döntőben a legjobb góllövővé vált.

Laura Glauser személyében a francia csapatnak tapasztalt és megbízható kapusa van. A 32 éves Estelle Nze Minko a Győri ETO legjobb góllövője a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban, amelyben Magyarország minden csoportmeccset megnyert.

A francia liga éllovasa, a Metz, hét játékost ad a keretbe, köztük a bal szélső Chloé Valentinit, aki ebben a szezonban 77 gólt szerzett és ezzel a liga legjobb góllövője. Franciaország egyik problémája, hogy a belső védő Grâce Zaadi éppen csak most tért vissza sérülésből de pontossága és lenyűgöző kézilabda-tudása döntő fontosságú lehet a csapat sikeréhez.

Franciaország nyeri a VB-t: 4.50

Az előző Európa-bajnokság ezüstérmesei, a dán csapat, szintén a kedvencek közé tartoznak. A dánokat Sandra Toft vezeti, aki az IHF világ kézilabdázója volt 2021-ben. Toft az egyik legjobb kapusnak számít a világon,és két évvel ezelőtt bekerült az All-Star csapatba.

A Metz triója, Anne Mette Hansen, Kristina Jørgensen és Louise Burgaard remek szezont játszottak a francia liga éllovasánál. Jørgensen a Bajnokok Ligájában 51 góllal a második legjobb góllövő.

A 23 éves bal szélső, Elma Halilcevic és a 19 éves bal védő, Julie Scaglione a Dánia elleni győztes koszovói meccsek után lenyűgöző teljesítményükkel kerültek be a válogatottba

Dánia nyeri a VB-t: 5.00

A résztvevők és szorzóik teljes listája

Nem ismered a kézilabda fogadási lehetőségeket? Kézilabda fogadási útmutatónkban részletesen bemutatjuk a lehetőségeket.

Így követheted élőben a 2023-as női kézilabda-világbajnokságot

2025 decemberéig az M4 Sport lesz a kizárólagos otthona az összes női és férfi kézilabda-világeseménynek. A közelmúltban az Európa-bajnokságokról is megkötött megállapodás értelmében ezen időszak alatt a közszolgálati sportcsatorna összesen három női és három férfi vb, valamint két-két Eb kizárólagos hazai közvetítője lesz. Mindez különös jelentőséggel bír, hiszen 2022-ben a férfi, 2024-ben a női a kontinensviadal társrendezője lesz Magyarország - adta hírül az MTVA sajtóosztálya.

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Dziurek/ShutterstockHozzászólások 1

grof19
grof19
2023 nov 29. 10:05

Nagyon jó összefoglaló a Kézilabda Világbajnokságról. Köszönöm!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

 • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Még több Kézilabda