Szupersztárok a mezőnyben, kiváló útvonal, mi kell még egy jó versenyhez? Tadej Pogacar vagy Wout van Aert? Primoz Roglic vagy Remco Evenepoel? Ki nyerhet?

Trükkös pálya

A 2016-os olimpia előtt mindenki azt találgatta a kerékpáros berkeken belül, hogy melyik hegyi menő fogja nyerni a versenyt. Végül kiderült, hogy a riói pálya mégsem olyan komplikált, mint azt elsőre gondolták. Tokióban is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy a két évvel ezelőtti tesztversenyen bebizonyosodott, hogy ez bizony nem lesz egyszerű menet a versenyzők számára. 

Tokiói kerékpáros mezőnyverseny pályája

A táv 234 km, de ami fontosabb: míg Rióban a szintkülönbség 3600 méter volt, addig Tokióban közel 5000 méter (4865). Az előbbi egy klasszikus egynaposnak felel meg - ezért tudott nyerni Greg van Avermaet -, addig az utóbbi egy hegyi etapnak. A Tour de France Tignes-i, illetve a Mont Ventoux-i etapján volt 4600 méter a szintkülönbség - előbbin Pogacar fél percet adott a riválisoknak, míg utóbbit szökés után Wout van Aert nyerte -, valószínűleg ezért hegyezte ki a sajtó Pogacar vs. van Aert csatára az idei olimpiát. 

A két legjobb formában lévő versenyző, Pogacar megnyerte a francia körversenyt, míg Wout van Aert rendkívül sokoldalú versenyzést mutatott be: mezőnyhajrát, időfutamot és a legnehezebb hegyi etapot is megnyerte. Elfigyelve a rajtlistát, minden ország olyan versenyzőket választott, akik bírják az emelkedőket. Akad technikás lejetmenet is a programban, de az leszögezhető: ez egy rendkívül nehéz pálya, sokkal nehezebb, mint az öt évvel ezelőtti. 

Itt tényleg megmutatkozik majd, ki a legerősebb. A Fuji-hegy önmagában sem egyszerű (15 km és 5,8%), de a Mikuni-hágó lesz az, ahol az érdemi támadások jöhetnek. Az egy kevésbé ismert emelkedő, de okkal tették bele a programba: 5 km és átlagban 11%, de akadnak részei, amelyek 16-17%-os meredekségűek. A kanyarok inkább szélesek és könnyűek, mintsem rendkívül meredekek, nehézséget az adja, hogy a hosszabb egyenesek olyanok, mintha sosem érnének véget és folyamatosan nehezedik az emelkedő. 

Szlovénia vs. Belgium?

Mi akadályozhatja meg Tadej Pogacar győzelmét? A Tour de France-on mutatott formája alapján ez a legfőbb kérdés. Hiába a kecsegtető szorzó (5.00), ezt most engedjük el, mert Pogacar egyetlen dolgot nem bír: a rendkívüli meleget. A versenyen pont ez várható, magas páratartalom és 31 fok feletti hőmérséklet. Ez az egyedüli, ahol Pogacar nem tud maximumot hozni, tudják ezt a csapatán belül is, illetve az ellenfelek is. Hiába van két szupersztárja a szlovénoknak (Pogacar és Roglic), nem feltétlenül kedvez ez az időjárás nekik. A csapatuk erős, pálya is fekszik nekik, de ilyen körülmények között bajban lehetnek. Roglic esetében nem tudni, pontosan milyen állapotban van a Tour de France bukások után. 

Belgium a másik favorit, ahol szintén hasonló a helyzet: érkezik egy szupersztár a Tour de France-ról (Wout van Aert), illetve egy sérüléséből felépülő versenyző a másik vezér (Remco Evenepoel). Elvileg mind a két versenyzőnek fekszik a pálya, de a belgáknál úgy tűnik, hogy egy emberként beálltak Wout van Aert mögé:

 

Mindig azt mondta, hogy a céljaiért dolgozik, a Tour de France a tokiói verseny előkészítése volt. Ezt megcsinálta, élesnek és frissnek tűnik, ennek a Wout van Aertnak nincsen félnivalója az olimpiai pályától - nyilatkozta Evenepoel. 

 

Jelen pillanatban azt érzem, hogy a formaidőzítés és az időjárás sokkal jobban kedvezhet a belga szupersztárnak, emlékezhetünk, mennyire jól ment a rendkívüli melegben tavaly a Strade Bianchén (Wout van Aert dobogós: 2.25). Ki lehet az ellenfele? A hollandok izgalmas csapattal érkeznek, Bauke Mollema jól időzítette a formáját az olimpiára, rá érdemes lesz figyelni (dobogón végez: 11:00). A Tour de France-on szakaszt nyert, érezhetően a hosszú szökéseket próbálgatta, mert mér egy jó ideje erre a versenyre készül:

 

Az olimpia azóta jár a fejemben, hogy Tokióban pályát hirdettek. Körülbelül három évvel ezelőtt megcéloztam ezt a versenyt. A Tour utolsó hetében tudatosan Tokiót szem előtt tartva versenyeztem - mondta Mollema. 

 

A két rutinos róka, Alejandro Valverde és Vincenzo Nibali is az olimpiára készült. A Cápa fel is adta a Tour de France utolsó hetét, hogy megfelelő legyen az átállás számára. Ez elsősorban az olasz szövetség részéről érkezett nyomásnak köszönhető, nagyon sokat várnak Nibalitól Tokióban. Valverde a Tour de France utolsó pihenőnapja előtti etapot használta felkészülésnek Tokióra: szökésben vett részt, végül második lett Andorrában. Egy dolog érdekes volt, nem mert kockáztatni a lejtmenetben, ez pedig az olimpia szempontjából aggasztó lehet, mert ott lesznek technikás részek, ahol maximumot kell hozni. 

Szurkoljunk Valter Attilának!

A végére pedig olyan versenyzők maradtak, mint Joao Almeida, Dan Martin, Marc Hirschi, Simon Yates, Jakob Fulgsang, Maximilian Schachmann és Valter Attila. Közülük a francia körversenyen Yates, Fuglsang, Hirschi és Martin indult, akik elmondásuk alapján tudatosan szánták felkészülésnek a versenyt, hogy minél jobb állapotban legyenek Tokióban. Schachmann nem indult a Girón és a Touron sem, csak az év második felére koncentrált. 

Nekik szintén feküdhet ez a pálya, könnyedén meglepetést okozhatnak. Valter Attila kapcsán bízunk egy jobb szereplésben, mezőny rendkívül erős, de Attila bírja az emelkedőket, mindössze az a probléma, hogy nem lesznek társai, frissítés így bajos lehet számára. Livignóban volt felkészülés gyanánt, elmondása alapján jól sikerült. Reménykedjünk egy jó helyezésben, szerintem a top20 környéke meglehet Attilának! 

Borítókép: Tadej Pogacar (forrás: sportfogadas.org)

  • Olimpia Tipp

    Bauke Mollema dobogón végez
    11.00 Unibet
  • Olimpia Tipp

    Wout van Aert dobogón végez
    2.25 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org