Montenegró és Szerbia még nem játszottak egymás ellen barátságos mérkőzést, nem véletlenül. A két szomszédos ország viszonya messze nem ideális és akkor még finoman fogalmaztunk. Ilyen körülmények között rendezik harmadik egymás elleni meccsüket, ahol még az első kettő is feszültséget hozott. 

Jó szomszédi iszony

Korábban vita tárgyát képezte, hogy Montenegró nemzeti identitását tekintve valójában ők a szerbekhez tartoznak, esetleg egy önálló népcsoport, nemzeti nyelvvel? A történelmük jelentős részében a szerbekhez tartoztak, legyen az korábban Jugoszlávia vagy utána Szerbia és Montenegró. A délszláv háborúban a szerbek oldalán harcoltak, majd a két ország között is egyre mélyebb lett a feszültség, így 2006-ban Montenegró népszavazással döntött, miszerint elszakadna Szerbiától.

Kapcsolatuk nem volt baráti, ugyan Szerbia nem tett semmilyen lépést az elszakadás megakadályozására, de folyamatos volt a feszültség az országok között. Az elmúlt években viszont voltak politikai nyitások mindkét fél részéről, hogy rendeződjön a helyzet. Amikor 2022 nyarán a montenegrói miniszterelnök Belgrádba utazott, akkor arról beszéltek szerb kollégájával, hogy mindkét ország érdeke helyreállítani a megromlott kapcsolatukat. 

Szóljanak majd erről a sportolóknak is

Amikor 2018-ban Nemzetek Ligája sorozatban találkozott Szerbia és Montenegró, akkor ennek a baráti nyitásnak még egyik oldalról sem mutatkozott jele. Az első mérkőzésen Podgoricában 35 szabálytalanság mellett 5 sárga lapot mutatott fel a bíró, míg Belgrádban a visszavágón 31 szabálytalanság mellett 6 büntető lapot osztott szét a játékvezető. Ez azért nem egy szimpla válogatott meccs, ahhoz képest eléggé durva találkozók voltak. 

Montenegró hozta a papírformát

Az első fordulóban Bulgária elleni sikert vártunk Montenegrótól, ezt végül hozták is, igaz, hogy tényleg minimális különbséggel, mert csak 1-0-ra sikerült nyerni idegenben. A bolgárok játszottak fölényben, de ez csak meddő labdabirtoklásban összpontosult, vendégek 39%-os labdabirtoklásból is eljutott 14 kapura lövésig, amiből 6 eltalálta a kaput is. Amiről korábban is írtunk, Bulgáriának nincs meg a kerete az ilyen meccsek megnyeréséhez. 

Új szelek fújnak Belgrádban?

Az elmúlt években folyamatos jövés-menés volt Szerbiában, hiszen két év leforgása alatt négyszer váltott elnökök a Szerb Labdarúgó Szövetség, most épp március közepén nevezték ki az ország valaha volt legjobb labdarúgóját, Dragan Dzajicot elnöknek (aki már 77 éves). A vezetőedző a valaha volt második legjobb labdarúgójuk, Dragan Piksi Stojkovic. Kellő rutinnal rendelkezik, hiszen Ázsiában több, mint 10 évig volt edző. A montenegrói meccs kapcsán írtuk, hogy Szerbiában fontos a lojalitás, Stojkovic esetében valószínűleg ilyen gond nem lesz. 

Ha a nevek alapján kéne dönteni, akkor tényleg a létező legjobb csapatot fogja pályára küldeni, az már egy másik kérdés, hogy képes lesz-e hozzájuk megfelelő taktikát rendelni. Stojkovic a 3-4-2-1-es rendszer híve, kedveli a Serie A-ban is használatos három belső védős rendszert. Mérkőzés közben az ellenféltől függően változtat, így nem ritka, hogy 3-5-2-ben, két klasszikus támadóval játszik Szerbia, de az sem, hogy van egy kiemelt irányító középpályás a középcsatárok mögött (3-4-1-2). A szerbek a fizikális játékban hisznek, hiszen veszélyes helyzeteik jelentős részét pontrúgások révén érik el. 

Ha belegondolunk, hogy Milenkovic, Mitrovic és Vlahovic is 189 cm feletti magassággal rendelkeznek, akkor ez nem meglepő taktika, főleg úgy, hogy Tadic, Kostic és Milinkovic-Savic személyében rendelkeznek jó pontrúgókkal. Mélységből építkeznek, olykor eléggé lassan és körülményesen, ez látszott a litvánok elleni nyitómeccsükön is. Az úgynevezett overload taktikát alkalmazzák, amivel a támadóik megszállják az ellenfél tizenhatosának környékét, elbizonytalanítják a védőket, hogy valójában a három vagy négy támadóból kit is kell fogni, majd érkezik egy mélységi ívelés a jól fejelő támadók irányába. 

Szerbiával a feszültség is megérkezik

Szerbia törekszik a játék irányítására, hiszen olyan középpályásaik vannak, mint Milinkovic-Savic, Kostic, Tadic, Gudelj vagy Lukic. A kontrollnak ugyanakkor egy másik célja is van, amire a világbajnokság adott választ: Szerbia nem tud védekezni. Az addig rendben van, hogy magas presszinggel visszaszerzik a labdát, de ha ellenük alkalmaznak presszinget, esetleg hosszabb ideig kell védekezniük, akkor zavarba jönnek. Nem véletlen, hogy a világbajnokságon is nyolc gólt kaptak a Kamerun - Svájc duótól, akik kontrákra rendezkedtek be ellenük. 

Amint azt a világbajnokságon is láthattuk, Szerbia kemény csapat. Nem finomkodnak, összességében 3 mérkőzésen 43 szabálytalanságot követtek el, mellé pedig még 13 sárga lapot is kaptak. Mi pedig pontosan erre építünk egy amúgy is feszültnek ígérkező mérkőzésen. Érdemes figyelni a cikket, mert amint megjelenik a kínálat a büntető lapokra (ez valószínűleg vasárnap este vagy hétfő), akkor frissítjük az írást! 

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Dusan Tadic (Fotó: Mikolaj Barbanell / Shutterstock.com)