A világbajnokság 8. állomása Hollandia. Ez a helyszín a MotoGP "Montekárlója". A megszokott péntek-vasárnapi menetrend helyett az Assen-i versenyhétvége hagyományosan csütörtöktől-szombatig tart. Az európai etap kezdete óta Jorge Lorenzo legyőzhetetlen, ám a TT Circuit minden szempontból tökéletes a május óta tartó sorozat megszakítására.

Pályaismertető

Assenben a fedélzeti kamerás "pályabemutatónak" immáron 3 évtizedes történelme van. A pálya 4,5 km hosszú, 14 méter széles, melyet 6 bal és 12 jobb kanyar alkot. Kritikus pontnak egyértelműen a célegyenest megelőző sikán számít, itt majd valamennyi géposztályban lesz pálya elhagyás. A rendkívül technikás karakterisztika mellett a csekély tengerszintfeletti magasság folytán az időjárás is gyakori nehezítő tényező. A 2012-es karbantartás óta egyetlen kategóriában sem jött össze a duplázás. Itt a pole pozíció sem előny. Tavaly ez különösen igaz volt, mivel Miller nem ért célba, Rabat 8. lett, és Aleix is lemaradt a pódiumról. 

Év/kategória Moto3 Moto2 MotoGP
2012 Maverick Vinales Marc Marquez Casey Stoner
2013 Luis Salom Pol Espargaro Valentino Rossi
2014 Alex Marquez Anthony West Marc Marquez

Csak a Honda nyerhet

A legkisebbeknél igen kellemetlen, hogy 7 futam után Danny Kent 51 pontos előnnyel vezeti a világbajnoki pontversenyt. A Honda fölényét mutatja, hogy már Bastianini fórja is 21 egységre rúg a legjobb KTM-essel szemben. A két márka rivalizálása a pole pozíció (6-1) és a futamgyőzelmek (5-2) tekintetében is tekintélyes differenciát sugall. A csütörtöki és pénteki gyakorláson is Kent volt a leggyorsabb, de legalább a 3. szabadedzésre megérkeztek az üldözők. A top10-be 4 KTM fért be, közülük Fenati volt a leggyorsabb, de ezt inkább a versenyszimulációnak köszönhette.

Moto3-Katalan-Nagydij-001

Moto3-as életkép. Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

A hétvégén viszonylag kevés kicsúszás volt, az időmérésen csak Antonelli és Bagnaia hibázott. Ajo, Masbou újra csalódást okozott. Bastianini győztes idejéhez képest 1 másodpercen belül zárt a 11. helyezett Binder is. Az élmezőnybe 5 Honda, 3 KTM, 1-1 Husqvarna és Mahindra került. Az első sorból Bastianini mögül Navarro és Hanika indul, míg a másodikból a vb éllovas Kent mellett Isaac Vinales és a portugál Oliveira végzett. Quartararo Jerez és a hazai futamát leszámítva nem tudott villantani, míg a szabadedzésbeli remekléseit követően Romano Fenati mindössze 8. pozícióig jutott. A futamgyőzelemre esélyes (Honda) motorok a 9. helyezett Vazquezig sorakoznak, de Efren már tudja, hogy a csapat érdekeit kell nézni. 

Ütős időmérőt követően

A csütörtöki szabadedzésen extra nem történt. Az első két tréningen a két Tech3-as és a két Ducati helyet cserélt, de a nap végére gyorsan realizálódtak az erőviszonyok. A pénteki napon egy kisebb zivatar izgalmassá tette a harmadik szabadedzést. A bő 20 perces kényszerszünet izgalmas tűzijátékot generált. Az élmezőny tagjai közül kivétel nélkül mindenki volt az élen, de az időmérő szempontjából legfontosabb dolog az volt, hogy a Gresini és az Aspar csapat, a két francia, Jack Miller és de Angelis mellett Redding, Barbera, a két privát Ducati-s, Bradl és a Katalán Nagydíj időmérő győztese, Aleix Espargaro is Q1-be kényszerült. 

A 4. tréningen a spanyol hegemóniát Rossi második helye szakította meg, de a legfontosabb az volt, hogy nem történt Abraham Katalán GP-hez hasonló baleset. Az időmérő első fázisában Aleix Espargaro és a Pramac Ducati-s Petrucci továbbjutását senki sem veszélyeztette. A Suzukis erejét jól mutatta, hogy az utolsó perceket a paddockban töltötte. A Q2-es időmérő az idei esztendő legjobb negyedóráját hozta. A gyári és az Open motorok közötti különbségek a karbontárcsák, a hibridmotor, az új motorváz, az asszimetrikus első gumik és a nagyjából egységes hátsó gumiválasztás mind-mind olyan tényező, mely alaposan minimalizálta a legjobb 12 közötti különbséget. A versenynapot megelőző legfontosabb etap során Suzuki, Honda, Tech 3-as Yamaha egyaránt volt az élen. Rossi a 2014-es Valencia GP után újra pole pozícióból indul, mellőle a Q1 győztes Aleix és a vb címvédő startol. A rajtrács pikantériája, hogy minden sorban lesz világklasszis. A második sor lett a legszínesebb, ugyanis Honda, Yamaha és Ducati egyaránt található. Pedrosa újabb sikeresen héten van túl, Pol Espargaro hosszú idő után legyőzte márkatársát, míg Iannone a Ducati becsületét mentette meg. A harmadik trióban Lorenzo, a negyedik hármasból Dovizioso a legnagyobb név. 

Borítókép: Baz Loris. Fotó: Rainer Herhaus/Shutterstock.com

bet365 Játékok: 25% visszafizetés 7.500 Ft-ig

Szerezzen 25% visszafizetést akár 7.500 Ft értékben a kiemelt játékokon megtett tétekből származó veszteségei alapján a májusi hétvégéken tartó feljogosító időszakokban.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    Holland Nagydíj: Rossi nyeri a versenyt
    1.83 Bet365