A motoros világbajnokság mezőnye az európai kontinensre érkezés óta kizárólag igazi fellegvárakban versenyez. Jerezben és Le Mansban a spanyol és francia pilóták élvezték a helyiek bizalmát, míg Mugello az olaszok főhadiszállása.

Mindegy, csak olasz legyen

A királykategóriában nyílt titok volt, hogy a Ducati nagy dobásra készül. Az olasz márka motorerőben messze a mezőny előtt jár, a pénteki elsőséget Dovizioso húzta be. A nyitótréningen a kolumbiai Hernandez révén még a privát Ducatinak is volt egy kisebb fellángolása. Pénteken Dovi' mögött az üldöző szerepét a csapattárs Iannone, a májusban legyőzhetetlen Lorenzo, és a tavalyi győztes Marc Marquez töltötte be. A vb éllovas Valentino Rossi sehol sincs... Az időmérő szempontjából mindig a 3. szabadedzés a vízválasztó. A hétvége abszolút szenzációját a világbajnoki címvédő 11. helye szolgáltatta.

Azóta kiderült, hogy a Q1-ben elvérzett, a futamon mindössze a 13. pozícióból indul. A szombati nap tele volt megpróbáltatásokkal. A 3. tréningen szenvedett, a 4. edzésen bukott, a Q1-ben pedig "megkoronázta" a napi szenvedéseket. A legjobb 12 között van az esélyesek mellett a régi ismerős Pirro, a két Tech3-as, a két Suzukis, valamint a Q1 győztes Hernandez is. A végső negyedórában a pénteki élmenőké volt a főszerep. Iannone nyert, ezzel megszerezte a Ducati 3. Mugello-i poleját. Mögötte Lorenzo és Dovizioso indul. A legjobb Hondás Crutchlow (4.) lett, Aleix 5. helyre hozta a Suzukit, Pirro 6. A még mindig nem 100%-os Pedrosa (7.) a harmadik sor elejéről rajtol, mellőle a hazaiak nagy kedvence, a doktor indul.   

Dovizioso-Andrea-MotoGP-004

Andrea Dovizioso az 1-es kanyarban.

Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Jön az újabb célfotó

A Moto3-as géposztályban a világbajnoki sorozat 5. állomásán az olasz pilóták kisajátították a dobogót. Az első 5 helyen négy talján végzett, mégsem sikerült drasztikusan csökkenteni hátrányukat a vb éllovas Danny Kenttel szemben. A Le Mans-i 4. helyezett britnél szinte nincs olyan hétvége, hogy ne nyerjen meg legalább egy egykörös etapot, most az időmérőn sikerült pályacsúcsot dönteni. A kvalifikáció abszolút meglepetését a csapattárs, Ono szolgáltatta. A japán a szabadedzéseken 1:59 alá sem tudott menni, míg a rajtpozíciók kiosztásakor 1:56 végi időbe is belekóstolt.  A Leopard Racing folytán - a korábbi tendenciát követve -  a Honda uralom folytatódott. Utánuk a KTM /Fenati  és a francia futamra - a spanyolországi verseny utáni jelenetéért – megbüntetett Hanika / duója következett. A lassabb pilóták a jerezi időméréshez hasonlóan itt is a szélárnyék keresésében bíztak, mely már Spanyolországban is komoly fennakadást okozott. A futamgyőztes kiléte megtippelhetetlen, hagyományosan szoros befutók vannak. Tavaly a dobogósokat mindössze egyetlen század választotta el.

Pályaismertető

A korábbi két állomáshoz hasonlóan ezt az aszfaltcsíkot is valamennyi pilóta ismeri.  A hossza 5245 méter, színesítve 6 bal és 9 jobbkanyarral. Kulcsfontosságú a rajt utáni első jobbos visszafordító /a hétvégén minden géposztályban volt 4-5 pilóta, aki kifutott a kavicságyba/, valamint a célegyenesre ráfordító utolsó kanyar. Itt ugyanis a szélárnyék miatt az üldöző kerül hatalmas előnybe, ezért rendkívül látványos helyezkedés szokott folyni az utolsó körben. A kiugró hosszúság ellenére a legkisebbek is 2 perc alatti köridőt motoroznak; köszönhetően a több mint 1 km-es célegyenesnek, továbbá a nagy sebességgel teljesíthető kanyaroknak.

A Forma 1-es Spa-Francorchamps-i, és a közkedvelt Brno-i pályához hasonlóan itt is jelentős szintkülönbség változások figyelhetők meg. A Honda tarolt az elmúlt futamokon, de végsebességben a Ducati továbbra is verhetetlen. A legnagyobbaknál 2008 óta nem volt olasz győztes, akkor a doktor, tehát Valentino Rossi a poleból diadalmaskodott. A közelmúltban e géposztály győztesei kivétel nélkül az első sorból indultak. A pályát mindenki ismeri, de a legutóbbi pár év futamgyőzteseiből is látható, hogy e helyszín hatalmas kihívást tartogat.  

2012: Maverick Vinales / Iannone / Lorenzo

2013: Louis Salom / Redding / Lorenzo

2014: Fenati / Rabat / Marc Marquez

Borítókép: Andrea Iannone. Fotó: Rainer Herhaus/Shutterstock.com

bet365 Játékok: 25% visszafizetés 7.500 Ft-ig

Szerezzen 25% visszafizetést akár 7.500 Ft értékben a kiemelt játékokon megtett tétekből származó veszteségei alapján a májusi hétvégéken tartó feljogosító időszakokban.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Moto3 Tipp

    Moto3: A győztes szerzett előnye 0-0.500 között lesz
    1.36 Bet365