Az ősz kezdetével az ázsiai sportkedvelők igazán el vannak kényeztetve: az Ázsiai Játékok, a férfi és a női tenisz, valamint a Forma-1 után - a királykategória vezetésével - a MotoGP mezőnye is megérkezett. Az idei esztendőből 4 futam van hátra, az első állomás a felkelő nap országában a Suzukai Nagydíjat 2004-ben állandó versenyhelyszínként felváltó Motegi lesz. 

Jorge Lorenzo volt a legnagyobb nyertes

A Ducati új motorja, a Repsol Honda kimagasló versenyképessége, a futamgyőzelemmel érkező Yamaha időmérőre történt váratlan feltámadása, valamint a kiszámíthatatlan időjárási körülmény egyértelműsítette, hogy a harmadik spanyol versenyhétvége akciókban gazdag lesz. A történelmi rajtot követően minden rendben ment, a sorrend Pedrosa, Marquez, Lorenzo, Rossi volt. Mint később kiderült ezen pillanatok voltak a legcsendesebb jelenetek. A történéseket a körről-körre fokozodó eső indította be: először az esőmenő West csúszott el, majd Iannone, Rossi, Dovizioso, Pedrosa és a végén már egyedüliként slicken próbálkozó Marquez is eldobta a gépet. A legnagyobb nyertes egyértelműen Jorge Lorenzo volt, akiről köztudott, hogy esőben nem tud versenyezni, de most a korai motorcserével megspékelt "lassan járj, tovább érsz" taktika győzelemhez vezetett, a riválisok közül valamennyien buktak, második és harmadik helyre Aleix és Crutchlow jött be. 

bet365 - reklám

  Regisztrálj általunk a bet365-re október 31-ig, s a fentieken kívűl 10 eurót nyerhetsz! Részletek ITT!

Az időjárás fogságában

Korábbi versenyekről megszokott, hogy Japánban komoly zivatar kapja el a mezőnyt, úgyhogy jó eséllyel a versenyezők újra belekóstolhatnak az Aragón GP utolsó pár körébe. A pénteki két szabadedzés, a szombati tréningek és az időmérőn nyoma nem volt esőnek, de a tájfun nem kegyelmez a motorsport hétvégéknek. Egy hete a Forma-1 mezőnye sínylette meg a dolgot, míg a száguldó cirkuszhoz hasonlóan itt is a verseny napjára várják az égi áldást. 

A világbajnoki cím ünneplésére várva

A világ kedvenc 93-asa fantasztikus győzelmi sorozattal indította az évet, és bármennyire is furcsa az előző nagydíjokon rendre különböző győztest avattak, sőt a misanoi hétvégétől csak a Yamaha pilótái nyertek. A világbajnoki éllovas kisebb hullámvölgybe került a San Marinó-i GP-n, majd Spanyolországban is eldobta a vasat. A rossz szériára a Honda pályáján sem kellett sokat várni, ugyanis az első szabadedzésen Marquez újra hibázott. A spanyol három futamgyőzelemnyi, azaz 75 pontos előnnyel érkezett a Honda pályájára, ahol a gyárlátogatást követően azt várják, hogy a Motegi Nagydíj leintése után is tartsa meg ezen előnyét, a feladat egyszerűen hangzik csak csapattársa és a doktor előtt kell végeznie és akkor hivatalosan is 2014 világbajnoka lesz.

Marquez-Marc-MotoGP-002

Marc Marquez. Fotó: AHMAD FAIZAL YAHYA/Shutterstock.com

Hat pilóta a győzelemért

Dovizioso (1.) az elmúlt futamokon egy körön rendre tündököl, de vasárnaponként versenytempóban elmaradt az élbolytól, a hátsó hosszú egyenes a Ducati fő erőssége, a végsebessége közel 10 kilométerrel több, mint a más gyárak pilótáié. A Q2-ben fantasztikus kört rakott össze, hosszú idő után újra Ducati indul a poleból. 

Rossi (2.) A Yamaha futamról-futamra versenyképesebb, Valentino továbbra is versenyben van az összetett második helyéért. A hétvégén meglepően jól kezdtek, formájukat sikerült átmenteni a szombati napra is, a 4. szabadedzésen már az időmérős beállításokat próbálták, ahol először Jorge, majd a leintés előtti utolsó pillanatokban az előtte lévő boly szélárnyékát használta ki. 

Dani Pedrosa (3.) a szabadedzéseken nem nyújtott kiemelkedőt, de az időmérőn megmutatta a Honda valós erejét, mindvégig a tiszta körre törekedett, extra gyors volt, de az utolsó kör utolsó kanyarkombinációja előtt bukott. Továbbra is két dolog áll abban, hogy vb-címet nyerjen: az egyik csapattársa, a másik pedig az, hogy fejben gyenge.

Marc Marquez (4.) a vb-cím megszerzéséért küzd, ellenben hibákkal tarkított napokon van túl, az időmérő edzésen nem remekelt, csak a pálya közepéig tudott versenyben maradni, ráadásul a hátsó egyenes féktávja többször is gondot okozott számára.

Lorenzo (5.) 100%, hogy ő az egyik versenyző, aki semmilyen körülmények között nem várja a vasárnapra jósolt tájfunnal érkező esőtömeget, ellenben ne feledjük, hogy Aragóniában ő nyert. Az időmérőt követően látszik, hogy a doktor előtt jár, a negyedik tréninget behúzta, de az időmérő végén gyorskörében hibázott. 

Iannone (6.) szokása szerint egy körön legtöbbször képtelen felvenni a versenyt a legjobbakkal, de a versenyre rendre másik arcát mutatja, igaz a túlbozgó akarásának sokszor nyögés a vége. A hétvége eddigi folyamán teljesítménye nem váltott ki óriási visszhangot, ellenben Ducati van alatta, számolni kell vele.


Motegi pálya.

A Japán Nagydíj korábbi nyertesei: 

2004: Makoto Tamada; 2005-2007: Loris Capirossi; 2008: Valentino Rossi; 2009: Jorge Lorenzo; 2010: Casey Stoner; 2011-2012: Dani Pedrosa; 2013: Jorge Lorenzo

Esélylatolgatás: profitnövelésre fel!

A Honda egész évben a legjobb volt. Saját pályán egyértelműen a futamgyőzelmet és Marquez világbajnoki címét akarják ünnepeln. A Yamaha a szezon második felére megtáltosodott, az utóbbi két futamot megnyerték, míg a Ducati az új motor debütálása óta jó úton halad, Japánban kifejezetten erősek, az elmúlt években négyszer is nyerni tudtak. Dovizioso az élről indulva hatalmas lehetőség előtt áll. Marquez a második sorból indulva két versenyzőre - a bukását követően a pole-t elvesztő Pedrosára és a hagyományosan gyengén startoló Valentinora - kell figyelni, Lorenzo a pálya első szektoraiban, Iannone jó végsebességében és az előtte lévő csatából profitálhat, a toppilóták közül egyértelműen sötét lóként funkcionál. 

Szerintem a Dovizioso - Lorenzo - Marquez hármasból kerül ki a győztes, az erőviszonyokat látva hasonló sorrendben várom őket. 

Borítókép: Marc Marquez. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Játékidő eredménye - Megerősített szorzók

Fogadjon nagyobb szorzóval a legjobb bajnokságok mérkőzéseire, beleértve a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát és az angol Premier Ligát.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    MotoGP: Dovizioso nyer
    12.00 Bet365