Spanyolországba úgy érkezett meg a motoros világ, hogy egyetlen géposztályban sem vezet ibériai. Sőt, a jerezi futamig mindössze Marc Marqueznek sikerült futamot nyernie. Az előjelek nem kedvezőek, azonban hiba lenne leírni az itt már több ezer kört teljesítő hispánokat.  

Moto3

Bastianini-Enea-moto-001

Bastianini. A Jerez-i dobogó elérhető közelségben.

Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

A Forma 1-hez hasonlóan, az első európai helyszín itt is mérföldkőnek számít. A konstruktőrök új fejlesztési csomaggal készültek. A legkisebb géposztály úgy érkezett az időmérő edzéshez, hogy Kent ismét megnyert legalább egy szabadedzést. A korábbiakkal ellentétben, a kvalifikáción is kulcsfontosságú tényezőként számító szélárnyékot kihasználva. A különbségek a szokottnál is minimálisabbak.

Egy másodpercen belül 18 versenyző zárt. A pontszerző helyeken kívül olyan pilóták kerültek, mint a két Mapfre Mahindrások, Vazquez, Ajo és Loi. Quartararo élete első poleját nyerte. Kent 2. helyen zárt, de a Fenatival történtek felemésztették erejét. A Hondások mögött egy KTM vonat alakult ki: Oliveira, Brad Binder, Oettl és Hanika önerőből ért első két soros pozíciót, azonban a cseh az utolsó körben összetörte a motorját. Az elmúlt évek legsikeresebb jerezi alakja Fenati egész hétvégén szenvedett, Masbou Katar óta szürke. A 12. pozíciós maláj szponzorú Kornfeilék elégedettek lehetnek. A futamgyőzelemre reálisan nézve legalább 6-8 pilóta pályázik. Emellett a Honda - KTM (idén 3:0) rivalizálásból utóbbi gyár idénybeli első sikerére készül.  

MotoGP

A királykategória Argentin Nagydíjának legfontosabb jelenete Rossi és Marquez találkozása volt. A párharcból előbbi maximálisan jól jött ki: a doktor nyert, a címvédő bukott. Utóbbi rutinműtéten esett át, ám indulása egy pillanatig nem volt kérdés. A pénteki gyakorláson már látszott, hogy Lorenzo nagy dobásra készül. A 4. szabadedzés a verseny szimulációt szolgálta, ellenben történtek jelentős események: Marquez elesett, Iannone megtörte a mallorcai egyeduralmát, aki a Yamahás trendnek megfelelően a közepes hátsógumival szembe ment a többiekkel.

A Q1-ből a privát Ducatisok jutottak tovább, a spanyolok bánatára Barbera és a hibázó Vinales is kimaradt a legjobb 12-ből. Az időmérőt Lorenzo nyerte. A többiek rendre az utolsó szektorban maradtak el a Yamahástól. Az első sorba a világbajnoki címvédő mellett Iannone férkőzött még be. A második sor elejéről Aleix indul, de a két Tech3-ashoz ő is hibázott az utolsó negyedórában. A hétvége egészét látva Lorenzo és Marquez között dől el a futamgyőzelem sorsa.  

Sound: Rétestészta olasz módra! - Klikk! 

Olyan, mint az udvar

A jerezi versenypálya a motorsportok Mekkája. Tesztek sorozatát rendezik itt. Valamennyi versenyző ismeri e helyszínt. Az aszfaltcsík 4,4 km hosszú, jóval szűkebb, mint a világbajnokság 3. állomásául szolgáló argentin terep. 5 bal és 8 jobb kanyar alkotja. A leghosszabb szakasz alig több mint 600 méter, ámbár előzési lehetőség van bőven. Kezdve a rajtot követő jobbosokkal, a hátsó egyenes féktávja, a 3. szektoros jobb törés és az utolsó kanyar is tartogat számos alkalmat a hátul haladónak.

A Moto2, illetve Moto3 géposztály elnevezés óta megtartott 9 futamon 8 győztest avattak. Mindössze Fenati tudott duplázni, a hispán közönség számára kedvező, hogy mindig nyert legalább egy honfitársuk. 

2012 Fenati / Pol Espargaro / Stoner

2013 Rins / Rabat / Pedrosa

2014 Fenati / Kallio / Marc Marquez

Borítókép: Jorge Lorenzo. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    MotoGP: Lorenzo nyeri a versenyt
    3.00 Bet365