A Perzsa-öböl térségében sport szempontjából legdinamikusabban fejlődő országa: Katar, 2007-ben szezonnyitó futammá avanzsált, majd 2008-ban az első villanyfényes versenyre is sor került. 

Lassú víz, partot mos

A bő évtizedes aszfaltcsík 5,38 km hosszú, 12 méter széles, 6 bal és 10 jobb kanyar alkotja, a rajt utáni első, a második és a célegyenesre ráfordító kanyar is komoly múltra tekint vissza. A királykategóriában a végsebességre hangolt beállítás közel 350 km-es tempót eredményez. A sivatagi helyszínen a pénteki tréningen a pálya takarítása, versenyképes kondícióba állítása volt a mezőny fő feladat.

A legkisebbeknél a kezdeti Kent és Oliveira páros rivalizálás a 3. szabadedzésre már 5-ös csoporttá bővült, ők 2 tizeden belül voltak, de még a mögöttük lévő Masbou-Fenati nyolcas vonat is csupán egy másodpercnyire maradt el. Kilencen már 2:07 alá szorították legjobb köridőjüket, érdekesség azonban, hogy Vinales pénteken hiába volt a dobogó közelben, a legjobb ideje is a lélektani határtól 2 tizedre elmaradt.

A középső géposztályban a Kalex mezőnyfölény ellenére Sam Lowes valamennyi edzést behúzott, itt már vizionálható, hogy a Speed Up pilótája Rabat és Zarco kettősével kiegészülve fog küzdeni a futamgyőzelemért. A Moto2 indulása óta megrendezett 5 futamon 5 győztes született, sőt a legutóbbi duplázás még Lorenzo (2006-2007) nevéhez fűződik, a címvédő és tavalyi győztes Rabat e széria megszakítására tör. 

A MotoGP-ben minden ott folytatódik, ahol tavaly befejeződött: a világbajnok Lowest követve mindhárom szabadedzésen a leggyorsabbnak bizonyult. A kezdeti Marc Marquez-Pedrosa 1-2., illetve a 3. tréningen Crutchlow 2. helyével a Honda dominancia folytatódni látszik, azonban a két héttel ezelőtti teszteken brillírozó, bivalyerős Ducati-k lassan kezdenek éledezni, a Yamahák lemaradása viszonylag jelentős, de az új konstruktőr Suzukihoz hasonlóan - akik Aleix révén rendre kinéz a top10 - 1-1 körön bármikor képesek villanni.

Marc Márquez

Marc Márquez a pénteki nap hőse

(Fotó: Smudge 9000 / Flickr)

Történelmi pole-ok

A Moto3 időmérője hamisíthatatlanra sikerült, ugyanis a győztes időtől egy másodpercen belül 17-en voltak, közülük csupán Fenatinak nem sikerült 2:07 alá kerülni. Az olasz előtt az első lélektani határt Binder-Hanika-Ono-Ajo négyesnél kell meghúzni, e boly egy körön jelentős különbséggel maradt le a két tréninget is behúzó Kent vezette Hondáktól. A Honda és a KTM idénybeli első vetélkedését előbbi nyerte, utóbbi márkánál Oliveira érte el a legjobb időt, de a sikeres szabadedzésekkel ellentétben a portugálnak most csupán a 8. pozíció jutott.

Az utolsó 8 perc igazi tűzijátékot hozott, ahol a márkatársak eleinte egymásnak segítve rendre szélárnyékot biztosítottak, majd a leintést megelőzően borult minden, emiatt folyamatosan változott a pillanatnyi erősorrend. Quartararo Locatellit péntekhez hasonlóan most is megelőzve 5. helyen zárt, a legnagyobb javulást a Mahindrás Bagnaia mutatta be, egy ezredmásodperccel maga mögött hagyva a legjobb brit, McPheet. A dobogón jelentéktelen differencia döntött, végül az őrült katari menet az első pole-ját szerző gall Masbou, a pénteki napon tempóhiányban szenvedő Vinales, és az időmérőre fél másodpercet javító Antonelli sorrenddel zárult.

A középső kategóriában megismétlődött a szabadedzésen látott hármas uralma, a brit zsinórban négyszer, a hibája ellenére is a legjobbnak bizonyult, Zarco és Rabat ismét egymást nyűtte. A korábban látottak alapján meglepetés a két német a francia-spanyol pároshoz való minimális lemaradása, a többiek egy körön sem tudták extrát hozni, versenytempójuk pénteken sem volt, egyértelmű, hogy a fennmaradó pontszerző helyeken fognak osztozni.

Az F1-ben a Ferrari, itt a Ducati 

A MotoGP Q2-es szakasza tartalmasra sikeredett: Crutchlow (12.) természetesen bukott, Aleix (11.) és ezzel a Suzuki durranása elmaradt, még a tesó (10.) is megelőzte. A Q1-es továbbjutók jól szerepeltek: Petrucci (9.) a világbajnok mögött szélárnyékot fogva a pálya elején abszolút legjobb szektoridőket motorozott, míg Smith (7.) Vinales elleni párbaját követően a másik privát Yamahást is lenyomta. A doktor (8.) és Jorge (6.) megbújt a mezőnyben, összességében a Yamahák mind a 2 héttel ezelőtti teszten, mind most elmaradtak a legjobbaktól.

A Ducati /Dovizioso (1.), Iannone (4.), Hernandez (5.)/ - Honda meccsét abszolút az olasz istálló nyerte, annak ellenére, hogy a Q2 elején Pedrosa (2.) kétszer is megfutotta a hétvége legjobb idejét, emellett a világbajnokban (3.) is több volt, neki a Ducati kedvenc szektorában, az utolsó szakaszon volt sebességbeli lemaradása. 

Az elmúlt esztendők futamgyőztesei (Moto3, Moto2, MotoGP)

2012: Maverick Vinales / Marc Marquez / Jorge Lorenzo

2013: Luis Salom / Pol Espargaro / Jorge Lorenzo

2014: Jack Miller / Esteve Rabat / Marc Marcuez

A tippek az iroda kínálatának publikálását követően vasárnap déltől lesznek elérhetőek. 

Borítókép: Andrea Dovizioso. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Európai kosárlabda korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 18 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    Moto3 - Masbou dobogós lesz
    2.37 Bet365
  • MotoGP Tipp

    MotoGP - Lorenzo H2H Pedrosa: Pedrosa végez jobb helyen
    1.53 Bet365