A világ legjobb motorosai a szomszédos Jerezből a franciák technikai sportjainak Mekkájába, Le Mansba tette át a székhelyét. A helyszín egész évben kiemelt figyelmet kap. Most a MotoGP, júniusban már a 24 órás viadal lesz origóban. 

Moto3

Jerez a verseny alatt és után is beszédtémát szolgáltatott. A tesztpálya már-már célfotóra minimalizálta a különbségeket. Kent futamgyőzelmével az összetettben már most 30 pont feletti előnyt termelt ki. A dobogón Oliveira és Binder, a 4. pozícióban a franciák új reménysége Quartararo zárt. A legjobb Mahindrás újfent Bagnaia lett. A pontszerzésről olyan pilóták maradtak le, mint például Ajo, avagy a futam utáni főszereplők: Guevara (áldozat) és Hanika ("merénylő"). A felügyelőbizottság lecsapott, e párossal gall földön nem kell számolni. 

Guevara-Juanfran-moto-001

Juanfran Guevara a Hanika-eset ellőtt. Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

Itt a határokon motoroznak. Az időjárás a tökéletes kondíciókat lerombolta. Előbbi tényező és a nyálkás pálya okán a pénteki-szombati tréningen, valamint az időmérő edzésen is bukások sorozata következett be. A végjátékban megszokott tűzijáték elmaradt, azonban a nedves vonalvezetésen próbálkozók megdolgoztatták a biztonsági személyzetet. Küzdelem nem volt, de a hazai szurkolók öröme teljes volt, ugyanis az elmúlt nagydíjakon már nagyokat villantó Quartararo szerezte meg a polet. Második helyen a csapattárs Navarro, az első sorba még Bagnaia fért be. A legjobb KTM-es Kornfeil lett, azonban a kvalifikációból felesleges jelentős következtetéseket levonni.

MotoGP

A királykategóriában Lorenzo spanyolországi menetelését átmentette Franciaországra is. Az első 3 szabadedzést követően a leggyorsabb idő és legkiegyensúlyozottabb teljesítmény is a Yamahás nevéhez fűződik. Masszív köridőkkel rukkolt elő Crutchlow, Dovizioso és a világbajnoki címvédő. Fontos és jó hír, hogy Pedrosa visszatérése megtörtént. A 4. szabadedzésen legtöbbször már versenybeállításokkal próbálkoznak, most az eső folytán a tesztlehetőség ugrott. A tréning vége hamisítatlan orosz rulettet hozott, a száradó pálya Baz révén francia sikert hozott. A Q1-király privát Ducatisok közül most az extra negyedórára Petrucci kényszerült, mellette az egész hétvégén szenvedő Suzukis Aleix került be a legjobb 12 közé. A franciák közül di Meglio 17., a 4. szabadedzés nyertese Baz 22. helyről startol. 

A nagyoknál meglepő módon az első 4 sor indulóit kevesebb mint 1,5 másodperc választotta el. A szokatlanul kis időtáv ellenére több szakadék is kialakult. Az időmérő győztese Marc Marquez űridőt motorozott. A hétvége legjobb idejével fél másodperccel előzte meg a tréningmenőket. 5. helyen Iannone még 1 másodpercen belül maradt. A Smith-Rossi-Pedrosa trió egy körön egész hétvégén nem volt partiban, a pontversenyt vezető doktor formaidőzítése mindig vasárnapra esik. A rajtjai továbbra is gyengék, de utána már nincs előtte akadály. A fennmaradó pilóták (Espargaro tesók, valamint a privát Ducatisok) a pontszerző helyekért fognak külön csatát vívni a Q1-ben elvérzőkkel szemben. Az indulók felének komoly problémája van. A Suzuki tavalyhoz hasonlóan sehol sincs, Pedrosa egyelőre formán kívül, a mezőny második felében többen elestek, Melandriékról pedig kár szót is ejteni. A két nap eseményei alapján Jerez mintájára spanyol belháború van kinézőben. Marquez 1,83 és Lorenzo 3,00 közül előbbi a favorit. Ellenben Jorge mellett több érv is felhozható: 1. mostanában nem volt Le Mansban duplázó. 2. az időjárás változás (a hátrébb lévő versenyzőt segíti). 3. a Yamahánál megszokott gumistratégiabeli csavar.  

Visszatekintő

Jerezhez hasonlóan a franciaországi aszfaltcsíkot is valamennyi versenyző ismeri. A versenypálya kicsivel több mint 4 km hosszú, 13 méter széles, 5 bal és 9 jobb kanyarral tarkított. Érdekesség, hogy a legkisebb kategória indulói közül még senki sem nyert Le Mansban. A reform-szabályok óta rendezett 3 futamon 9 győztes született. Ez is jól mutatja, hogy egyik géposztályban sincs valós favorit. Valamennyi kategóriában a megszokottnál nagyobb szórást várok. 

2012: Louis Rossi / Luthi / Lorenzo

2013: Maverick Vinales / Redding / Pedrosa

2014: Miller / Kallio / Marc Marquez

Borítókép: Jorge Lorenzo. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Játékidő eredménye - Megerősített szorzók

Fogadjon nagyobb szorzóval a legjobb bajnokságok mérkőzéseire, beleértve a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát és az angol Premier Ligát.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    MotoGP: Lorenzo nyeri a futamot
    3.00 Bet365