A szezon vége rohamosan közeledik, az Aragón Nagydíjjal véget ér a négy állomásos európai miniturné. E helyszín a versenynaptárba bekerülést követően is közkedvelt tesztpálya szerepét tölti be. A versenyzők nagy része kedveli e kanyargós, technikás pályát. A kisebb csapatok közül akadnak olyanok, akik már befagyasztották az idei fejlesztéseket, azonban a jövőre nézve e hétvégre feloldották ezt, számos újítás és hatalmas küzdelem várható a hétvégén. 

Rins-Alex-MotoGP-001

Alex Rins. Fotó: Racefotos2008/Shutterstock.com

Az előző rész tartalmából...

Misanóban a kicsiknél ritkán látott módon Rins és Alex Marquez állva hagyta a mezőnyt, a csapattársak küzdelmét előbbi egy hajszálnyival nyerte meg, a dobogó legalsó fokára a pontverseny éllovasa Jack Miller állhatott fel. A MotoGP-ben a Yamaha trónfosztása ütősre sikerült, Rossi gyakorlatilag hazai közönség előtt győzött, ezzel egységnyire megközelítette Pedrosát a pontversenyben, Lorenzo folytatta jó szériáját, Pedrosa ismét csapattársa előtt végzett, igaz nem rajta múlt, mert a leendő világbajnok egy elcsúszást követően a mezőny végére került, ahonnan nagy küzdelemben befért az utolsó pontszerző helyre.

A jelenlegi állás 

1. Jack Miller 195 / 2. Alex Marquez 186 / 3. Alex Rins 175

1. Marc Marquez 289 / 2. Dani Pedrosa 215 / 3. Valentino Rossi 214

Moto3 - újra Spanyolország, irány MotorLand 

A trió küzdelme Spanyolországban folytatódik, ahol a közönség honfitársaikért /a Hondásoknak/ szurkol. A pénteki napon az ausztrál volt az első, akinek sikerült 2perc alatt letudni az aszfaltcsíkot, mögötte felsorakozott Oliveirával kiegészülve a teljes spanyol armada. A második szabadedzésen az időjárás feljavult, már a középmezőnynek sem jelentett kihívást a 2 perces időlimit alá menni, sőt Rins-Marquez-Guevara spanyol triója mellett Ajo és Bastianini is több mint egy másodpercet javított. Szombaton nagy változások történtek, a tréning mindvégig Millerről szólt, aki 50 percig élen állt, de a végén nem tudott újítani; Guevara átlépett az egész mezőnyön, az Aspar csapat tempója már pénteken is szemet szúrt, a megtett kilométerekkel jócskán a mezőny elé kerültek; a Hondások versenyét ismét Rins nyerte. A bő élmezőnyből az olaszoknak nem ment, Bastianini képtelen volt megjavítani pénteki idejét, míg Antonelli mindvégig motorproblémákkal küzdött. Összességében az eddigi tréningekből látszik, hogy spanyol uralom várható, Guevara kiugró eredményét leszámítva a mezőny azonos időkre képes, számos versenyző van másodpercen belül, a britek is javuló tendenciát mutatnak, de a legjobbakhoz legfeljebb Kent csatlakozhat, továbbá ismételten kialakulóban van a KTM-Honda ütközet. A nagy tradícióval rendelkező pályákon a szabadkártyával induló versenyzőkre mindig érdmes odafigyelni, most ismert arcokkal bővült a mezőny: Rodrigo és Ono kapott lehetőséget, az argentin hazájában és Ibériában már befutott, a japán világbajnoki pontokat is gyűjtött, jó eséllyel pályázik a következő, hazai futambeli indulásra is.

MotoGP - Marquez a triplázás kapujában

A mezőny Spanyolországba immáron harmadik alkalommal látogat el. Az első versenyt természetesen a világbajnoki pontverseny éllovasa, Marc Marquez taktikus versenyzéssel nyerte meg a doktor és csapattársa előtt. Ezt követően folytatódott szenzációs sorozata, Katalóniában megismétlődött a jerezi befutó, a különbség csupán annyi volt, hogy az olasz már csak fél másodperccel maradt el. 

A legnagyobbaknál a Ducati szolgáltatta a legfontosabb történéseket, a fejlesztések már a San Marino-i hétvégén is érzékelhetőek voltak, most az új motornak kifejezetten fekszik a pálya vonalvezetése, mind pénteken, mind szombaton a legjobbak között volt Iannone és Dovizioso. A Yamaha "hazai pályán" győzelemhez segítette a doktort, most Jorge esetében hasonló célokat fogalmaztak meg, úgy látszik, de egyelőre Lorenzo lemaradása jelentős, pedig úgy látszik, hogy a spanyol jobb technikát kapott, mert minden tréningen közel fél másodpercet adott az olasz legendának. A Repsol Honda két pilótája pénteken is közel volt a szabadedzés győztesekhez, Marquez szombat délelőtt már a leggyorsabb volt, az igazi durranásra azonban a futamig várni kell.

Marquez - Rossi

(Fotó: Smudge 9000)

Korábbi győztesek (valamennyi géposztály):

2010: Pol Espergaro, Iannone, Stoner

2011: Terol, Marc Marquez, Stoner

2012: Salom, Pol Espergaro, Pedrosa

2013: Rins, Terol, Marc Marquez

Férfi kézi-BL-re fogadnál? Ide kattintva adunk pár tippet!

A hétvége tippjei:

A legkisebbeknél nincs új a nap alatt, ismételten a végletekig kiélezett csata várható a világbajnoki aspiránsok között, jó eséllyel az élbollyal tart Vinales és Oliveira újabb, míg a harmadik tréning nyertese első pódiumáért versenyez. Szokásos módon szoros befutóra számítok. 

A királykategóriában a világbajnoki ünneplés a múlt heti betlivel a keleti helyszínek legnagyobb örömére eltolódott egy hétvégével. Marquez Jerezben és Barcelonában is győzött, tavaly megnyerte ezt a futamot, minden adott, hogy idén valamennyi spanyol helyszínen csúcsra kerüljön. 

Borítókép: (Fotó: Smudge 9000)

Labdarúgás gyűjtő bónusz

Most még több bajnokságra és a Mindkét csapat szerez gólt piacra is érvényes.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MotoGP Tipp

    Moto3 - a győztes előnye kevesebb mint 0,5 másodperc
    1.28 Bet365
  • MotoGP Tipp

    MotoGP - Marc Marquez nyer
    1.36 Bet365