Barcelonában nap mint nap felpezsdül az élet. Múlt héten a labdarúgócsapat, most a MotoGP mezőnye mozgat meg közel százezer sportkedvelőt. A katalán nagydíj az idei 7. helyszín. Az összetettben a legkisebbeknél Kent, a Moto2-ben Zarco előnye több mint egy futamgyőzelemnyi. A királykategóriában kiélezettebb küzdelem folyik, ott Rossinak már csak 6 pont előnye maradt a májusi triplázó Lorenzoval szemben.

Pályabemutató

A világ legjobb motorosai idén második spanyol futamukra készülnek. A katalán főváros pályája igazi klasszikus. A majd 5 kilométeres körből a célegyenes 1047 métert ölel fel. A 12 méter széles pályát 5 bal és 8 jobbkanyar alkotja. Az aszfaltcsíkon a különböző betétfutamokon más vonalvezetésen mennek, illetve a Forma1-es száguldó cirkusz is a tempós célegyenesre ráfordító Europcar kanyar helyett a számukra épített sikánt használják. A motorosok számára a pálya 20 éve változatlan. Az alábbi táblázat hűen tükrözi, hogy az elmúlt futamokon hatalmas spanyol tendencia mutatkozott. Utoljára 2002-ben fordult elő, hogy egyetlen géposztályban sem tudott spanyol motoros nyerni, sőt a tavalyi esztendőben igazi tarolást mutattak be. A múlt év további szenzációja az volt, hogy aki megnyerte e viadalt, az év végén világbajnokká avanzsált. 

Év/kategória 125cc/Moto3 250cc/Moto2 MotoGP
2010 Marc Marquez Takahashi Lorenzo
2011 Nicolas Terol Bradl Casey Stoner
2012 Maverick Vinales Iannone Lorenzo
2013 Luis Salom Pol Espargaro Lorenzo
2014 Alex Marquez Rabat Marc Marquez

Van még valaki? 

A Moto3-as kategóriában a Honda-KTM küzdelem összességében elég egyoldalú. Mugellóban a Honda fölényét a KTM Oliveira győzelmével megtörte, ám Barcelona a gyors szakaszok ellenére technikás pálya. Az ilyen jellegű aszfaltcsíkon a Honda legyőzhetetlen. A pénteki szabadedzésen az uralom folytatódott. Az első tréninget Navarro, a másodikat Kent nyerte, míg a legjobb KTM-es mindkét esetben 6. pozícióban zárt. A 3. szabadedzésen Danny Kent pénteki leggyorsabb idejénél a briten felül további 9 versenyző tudott jobb időt motorozni. 

A kvalifikáció extra izgalmakat hozott. Jerezhez hasonlóan ment a taktikázás ezerrel, ám itt a szélárnyék kihasználására esély sem volt. 5-6 perccel a vége előtt mindenki csak gurult a pályán, a célegyenesre ráfordító Europcart többen is kiszélesítették. A hatalmas létszám miatt rengeteg idő ment a kukába. Kent idénybeli sokadik pályacsúcsára jó esély volt egészen a 10. kanyarig, mikor utolérte a "levezető" körön lévőket. Bastianini a 3. szabadedzés győztesének minden összejött, 1:50 eleji köridővel Alex Marquez pályacsúcsát adta át a múltnak. Az utolsó körben mindenki javított, végül az olasz mögött Kent, Navarro, Antonelli, Oliveira sorrend alakult ki.

Szenzációhajhászok 

A Ducati Mugellóban mindent bevetett, hogy hazai pályán győzelmet ünnepeljen, de ehhez Iannone pole pozíciója is kevés volt. Lorenzo újabb győzelmével a pontversenyben - a Yamaha párosa vezet - szinte behozta márkatársával, Valentino Rossival szembeni hátrányát. A pénteki szabadedzésen mindig van egy-egy meglepetés. Az elsőn a privát Ducati, a másodikon Aleix villantott. A 3. szabadedzés az Olasz GP fényében kiemelt figyelmet kapott, ám a papírforma felborult. A pénteken remeklő Pedrosa, és a múlt heti időmérő nyertese Iannone sem tudott top10-es /helyüket a két Suzukis vette át/ időt elérni. Az időmérő első szakasza előtti edzés egyáltalán nem nézőbarát, igaz a csapatoknak segít a verseny szimulációban. A csúcsteljesítmény, a kiélezett versengés minden helyszínen pályaelhagyásokat, kicsúszásokat és bukásokat generál. A Moto2 és Moto3 egyaránt szedte e hétvégén is az áldozatokat. Csak pár példa: Loi kétszer, Lowes, Miller és Abraham is bukott. Utóbbi, a cseh versenyző látványban és a sérülés súlyosságban is "megnyerte" e bemutatót, a repülés után az időmérőt is kihagyta. 

Pedrosa-Dani-MotoGP-001

Dani Pedrosa. Fotó: Natursports/Shutterstock.com

A verseny szempontjából legfontosabb időmérésen - a Q1-ben, a 4. szabadedzésen nyújtott teljesítményüket igazolván - Pedrosa (6.) és Iannone (12.) vívta ki a Q2-es szereplést. A Tech3-asok egész hétvégén a vert mezőnyben voltak, ezért is volt bravúr az alanyi jogon elért Top12-es helyezés. Smith (8.) megelőzte honfitársát, Cruthclowt (9.) és hatodik kísérletre Pol Espargarót (11.) is, utóbbiakban közös, hogy egyaránt eldobták a vasat. Hernandez (10.) jó időszakát éli, Olaszország után ismét legyőzte Petruccit. A szezon eleji remeklése után méltatlanul kevés szót kap Rossi (7.), de május óta a doktort szombatonként a második vonal is elpüföli. A Yamaha-Honda-Ducati triumvirátus tusakodása Lorenzo (3.) - Marc Marquez (4.) - Dovizioso (5.) sorrendben zárult. A hétvége bombameglepetését a Suzuki szolgáltatta. Maverick Vinales (2.) a kuzinnal ellentétben szárnyalt, és szűk 1 tizeddel maradt el Aleix győztes 1:40:546-os idejétől, ami új pályacsúcs. Felfűtöttség terén és a spanyolok szimpátiája alapján is tökéletes rajtsorrend született, ugyanis az első 4 helyet a spanyolok kibérelték. Hazai pályán győzni mindig különleges, őrült verseny van kinézőben. 

Borítókép: Aleix Espargaro. Fotó: Rainer Herhaus/Shutterstock.com

Labdarúgás gyűjtő bónusz

Most még több bajnokságra és a Mindkét csapat szerez gólt piacra is érvényes.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • MotoGP Tipp

  MotoGP: Marquez nyer
  3.00 Bet365
 • MotoGP Tipp

  1. kör párosítás Aleix vs. Dovizioso: Aleix
  1.57 Bet365
 • MotoGP Tipp

  Verseny párosítás Dovizioso - Iannone: Dovizioso
  1.57 Bet365