Folyamatos a zsizsegés az átigazolási piacon. Gyakorlatilag minden nap történik valami mozgás. A bajnokság első másfél hónapja a végleges keretek kialakulásáról fog szólni. Érdemes mégis foglalkozni az erőviszonyok feltérképezésével, mert jól látható, hogy milyen irányban indultak el a csapatok. Hosszú távú tippekbe még nem bonyolódunk, még a fogadóirodák se „nyitottak ki”.

Értéktelenedik az élvonal!

Érdemes kicsit utánamenni transfermart.de adatainak. Pár éve, még 16 csapatos volt az nb1 és a csapatokban szereplő játékosok összértéke 120-130 millió euro között mozgott. Nyilvánvaló, hogy a 12 fősre csökkentett mezőny miatt az érték arányosan változik. Érdekesség, hogy az előző szezon azonos időszakában mégis növekedett bajnokságunk értéke, tavaly 112,5 millió volt. Az egész liga annyit ér, mint a Sampdoria kerete (115 millio euró). Gazdaságilag a 2016/17-es szezon előtt bizakodhattunk, hiszen a lecsökkentett mezőny értéke kezdte megközelíteni a korábbi 16 csapatos élvonal értékét. Valamelyest sűrűsödött az „eszencia” a kevesebb csapat között osztódott el a „minőségi” játékos. Irányváltást hoz az új szezon. A ligában szereplő csapatok kereteinek összértéke csupán 83 millió euró. Gondolhatnánk, hogy értékes játékosainkat elszipkázták a magasabban jegyzett ligák. A valóság azonban más! Látható, hogy a túlértékelt légiósoktól igyekeznek megválni klubjaink, leglátványosabb a Debrecen és a Ferencváros átalakulása. A tavalyi Loki kerete 10 millióval volt „erősebb”, eredményét tekintve értelmetlenül, a Fradi értéke 6, a Videotoné 3 millióval csökkent, ugyanennyit dobott le magáról a Diósgyőr is. Bejátszik a számokba a Balmaz feljutása, az újonc keretének értéke a kettő millió eurót se éri el. Persze sosem a számok fociznak, a pályán történhetnek/történnek csodák, de nemzetközi sikertelenségünk döntően visszavezethető klubvezetőink rossz, vagy inkább korlátolt befektetési lehetőségeibe. A fentiek tükrében mégis elgondolkodtató, hogy az nb1 egy év alatt „elveszítette” értékének közel egy harmadát!

Első számú kiesőjelölt, a Balmazújváros

Horváth Ferenc kijelentette: „Nem fog kiesni a Balmazújváros!”. Dörzsölhetjük a tenyerünket. Feczkó Tamás nem kívánta „learatni” a gyümölcsöt, pontosabban a nem létező babérokat. Inkább egyéni edzői karrierjére koncentrált és a kieső MTK-hoz szerződött. Az idő eldönti helyesen cselekedett-e, véleményem szerint kínos bukás várt volna rá az újoncnál. Próbálja megerősíteni a keretet Horváth Ferenc, eddig Haris (20 éves) érkezett a Soroksártól és Andric Újpestről. Tervek vannak, de ahogy közeledik a rajt, egyre haloványabb az esély arra, hogy megállja a Balmaz helyét az élvonalban. Szerintem a szív és a lelkesedés „repíti” majd a gárdát a bajnokság elején, de októberre valószínűleg csak a kamillázás marad.

Tehenek, és a felcsúti aréna

Tehenek, és a felcsúti aréna (Foto: Sound)

Dobogóra vásárolja magát a Puskás

Teljesen más utat jár be miniszterelnökünk csapata. Pintér Attila szakmaiságát, habitusát többször bizonyította már a hazai szintéren. Végül törvényszerű volt, hogy a szövetségi kapitányként meghurcolt szakember előbb-utóbb valamelyik politikailag támogatott egyesülethez kerül. Sokszor döcögött a szekér az NB2-ben, rengeteg váratlan eredmény társult a bajnoki cím mellé. Ezért aztán őrületes bevásárlásba kezdett az újonc. A közvéleménynél is kiveri a biztosítékot az egyenlőtlen helyzet. Egy pénzügyi fair play vizsgálaton csak azért nem bukna meg a klub, mert van az a pénz, ami elég lenne ahhoz, hogy el lehessen simítani az ügyet. Egy csapatnyi játékos érkezett Fecsútra: Radó, Szécsi, Mevongou, Molnár Gábor, Osváth, Heris, Madarász, Diallo, Balogh Balázs, Poór Patrik. A lista korántsem végleges! Sallai Roland, Danilovics és Grigic játékjoga a Puskásnál van, ők kölcsönből visszatérve erősítést jelenthetnek, továbbá Ádám Martin szerződtetése is a levegőben lóg. Mire lehet képes az új szezonban a hatalom csapata? Merő gúnyból, bajnoki címet adnának sokan az újoncnak, természetesen előre. Valós cél lehet az együttes számára a nemzetközi kupaindulás elérése. Úgy gondolom, hogy nehezen fog összeszokni a csapat, az első pár hónapban vélhetőleg bukdácsolás vár rá. Mezőkövesden várat épített Pintér, és az ötödik helyig vezette a matyókat. Ha ugyanezt megvalósítja idén (amihez minden segítséget megkap), akkor tavasszal simán elérheti a Puskás, fennállásának legjobb helyezését.  

Új edzők – új stílus

Váltott a bajnok és az ezüstérmes is. Marco Rossi távozásával egy stílus tűnik el az NB1-ből. Erik van der Meer át akarja alakítani az együttes arculatát. Cél a labdabiztonság, a labdabirtoklás növelése, dominálni akarja meccseit a holland tréner. Felmerül a kérdés: alkalmas erre a keret? Az a keret, amelyik nem sokat változott. Vélhetőleg Hidi Patrikon és Zsótér Donáton kívül nem lesz nevesebb távozó. Az arab világból érkező brazil Danilo és a Videotonból szerződtetett Pölöskei Zsolt nem biztosíték semmire sem. Rajtuk kívül egy raklapnyi ismeretlen akadémista kapott profi szerződést. A Beer Sheva elleni BL-selejtező komoly felmérője lesz az új taktikának, talán túl komoly is. Beismeri a csapat, hogy szinte lehetetlen a küldetés, minimális az esélye a továbbjutásnak. Félő, hogy szomorú lesz a történet folytatása, a parádés bajnoki cím után véget ér a kispesti álom. Hemingway a tavalyi sikeres év után az újabb nemzetközi szereplést várja el együttesétől. Látatlanban roppant nehéz megítélni a helyzetet, egy biztos: a szurkolók a csapat mellett állnak majd az első 3-4 hónapban!

Anel Hadzic Videoton 001

Anel Hadzic. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Jól cseng a Nikolic név a magyar fociban. Berg után szerb edzőre váltott a Videoton. Biztos vagyokbenne, hogy a kommunikáció könnyebb lesz, de attól nem változik meg a helyzetkihasználás hatékonysága. Lazovic szerzett néhány parádés, fontos gólt, de a Honvéd elleni színészkedése mindent vitt a tavalyi évben. Maric(22) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de neki még van ideje. Kicsit bosszantott, Géresi kevés játéklehetősége az előző szezonban. Pátkaitól és Hadzictól is többet vár a szurkolósereg, és joggal elégedetlenkedik a szaksajtó, mert Barczi, Bódi, Varga és Kovács István mellékszereplő Fehérváron. Furcsa, hogy a mindig „csupaszív” sérüléséből felépült Fiola a Balzan ellen a padra se fért oda, továbbá a nemzetközi szinten lassú Vinicius mellett Tamás Krisztián se kap lehetőséget. Úgy tűnik, hogy a gárda aduásza Scepovic, aki érzi a kaput, de 3-4 helyzet kell neki a gólhoz. Sokat dob majd a klubon, az új székesfehérvári stadion a tavasszal. Addig viszont Nikolic mester sokszor lesz csalódott, hasonló módon, mint Máltán. Érdekes, hogy Berg tavalyi szezonja is ambivalens volt, és végül eredménytelen. Ahhoz, hogy egyértelmű bajnokesélyesnek kiáltsuk ki a Videotont, kellene egy kreatív középpályás (Bardhi?), és egy hatékonyabb befejező csatár.

Csikócsapatot épít Herczeg András

Örömteli volt, ahogy Szima Gábor kipakolt. Nagyon kellene az, hogy nyíltan beszéljenek a klubokban a pénzről. Elmondta, hogy a DVSC költségvetése általában 1,1 milliárd forint. Tavaly 1,6 milliárdra duzzadt, a játékos eladások miatt, de bevallotta, hogy csúfos kudarcot vallottak. Beégett a portugál vonal minden szinten. Úgy tervezték, hogy szakmailag emelkedik majd a klub, ehelyett visszaléptek. Hiba volt külföldiekbe fektetni a pénzt, így jött a nagytakarítás és Herczeg András. Magyar fiatalokból és épülhet egy új Debrecen. Létfontosságú a tapasztalt játékosok megtartása: Könyves, Holman, Jovanovic, Tőzsér és Mészáros adhatják a csapat stabilitását, a mellőzött Takács Tamás több szerepet kaphat. Nagyon kíváncsi vagyok a megújuló Lokira. Herczeg András garancia lehet a minőségi csikócsapat építésére, és biztos vagyok benne, hogy újra benépesül majd a Nagyerdő. Szerintem a középmezőny elején találjuk majd a debrecenieket a szezon végén. Ennek a csapatnak idő kell majd, a bajnokság eleje megfoghatja a fiatalokat.  

Feloldották a bojkottot, szabad a vásár

Most nagyot alkothatna az Újpest. Az átigazolási stop miatt kénytelen volt azzal főzni Vignjevic ami volt. Ennek köszönhetően kialakult egy stabil mag Újpesten. Nem kellene mást tenni, mint őket egyben tartani és hozzájuk igazolni 3-4 meghatározó játékost. Szerintem ennyi lenne a recept és újra a tabella élén vitézkedhetne az UTE. Sajnos nem így történik. Szétkapják a csapatot, és kendőzve a népvándorlást belemennek egy buta címerváltoztatós balhéba. A csapat legjobb öt góllövője valószínűleg távozik: Andric, Balogh, Bardhi, Lázok, Diarra. Utóbbi három játékos még a Megyeri úton van, lehet, hogy néhány meccset még játszanak is, de az érkezők névsorát nézve szinte biztosra vehetjük eligazolásukat. Fura lesz Heris kopasz feje nélkül nézni a lila-fehér védelmet. Sokan mennek, hát sokan jönnek. Bojovic és Litauszki a védelem tengelyébe érkezik. Nwodo, Diallo és Pauljevic idegenlégió a középpályát erősíti. Egészen elképesztő támadószekciót kap a csapat: Simon Krisztián visszatér az 1860 Münchentől, a friss bajnok Zsótér kölcsönszerződése lejárt, lilában bizonyíthat. A még mindig csak 25 éves Tischler és Novotny Soma (23) is az Újpestet választotta. Durván átalakul a keret, amelynek célja a nemzetközi kupaindulás kiharcolása lesz.

Újpest-szurkolók-001

Újpesti szurkoló. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Új stadiont kapnak

Király Gábort és Halmosi Pétert az új szombathelyi aréna átadása tartja a pályán. A Haladáshoz egy életen át kötődő focisták megérdemlik, hogy méltó körülmények között játszanak utolsó éveikben. Erős személyiségek a vasi veteránok, kívülről úgy tűnik, hogy legalább annyi szavuk van, mint Mészöly Gézának. Bátran nyúlnak a Haladásnál a fiatalokhoz Kiss Bencze (18), Rácz (21), Jancsó (21), Tóth Máté (19), Polgár (20) rendre megkapja a lehetőséget. Rajtuk kívül Németh Márió (22) és Mészáros Karol (23) is ott van a keretben, így állíthatjuk, hogy a tavalyi évben elkezdődött az őrségváltás a Halinál. Leandro Martinez visszatérésével és Grumics leigazolásával „komolyodott” a csapat. Utóbbit többször láttam tavaly a Kozármislenyben, még most is kicsattan az erőtől, Williams méltó váltótársa lehet a szezonban! Az új létesítmény miatt ünnepi lesz a Haladás szezonja, szerintem valahol a középmezőny végén (7-9 hely) végeznek Király Gabiék.

Merre tart a Fradi?

Kell a magyar focinak egy jó FTC. Kérdés persze, hogy milyen áron. A bajnoki cím után, rettenetesen rosszul vásárolt be Doll. A Partizani elleni dráma megpecsételte a csapat sorsát tavaly. Kozmetikázta a szezont a kupagyőzelem. Most újra elad-vesz Orosz Pál, a szurkolók meg reménykednek, hogy jól sikerül-e a vásár. Az Európa Ligában a Midtjylland valószínűleg a végállomást jelenti. Ugyan csak pár millióval vastagabb a dánok keretének értéke, de tavaly láttuk, hogy mit tud ez a csapat, amikor elbúcsúztatta a Videotont. Igazából semmi különös, de azt magabiztosan vérprofin! Pont ez hiányzik a Ferencvárosból jelenleg, de nem lehet tudni még, hogy merre fejlődik a társaság. Otigba jó húzásnak tűnik, és Bőle Lukács ajánlólevele sem rossz. Gorriarán a Jeglava ellen nem győzött meg, de Rui Perdóról ódákat zengtek. Elöl Priskin és Böde sehogy se fér meg egymás mellett, a szélsők tekintetében jól áll a csapat: Amadou, Varga és Lovrencsics Gergő is képes eldönteni meccseket. Továbbra is kevésnek érzem a Fradit néhány poszton. Kellene egy fifikás szervező középpályás Gera mellé, egy fiatalos lendület (nem Hajnal), de lehet, hogy épp most engedik el Bognár személyében. Belső védőt mindenképpen igazolni kellene még itt Ristevski jöhet számításba. Kétségünk ne legyen, ott lesz a legjobb négyben idén is a zöld-fehér gárda, de bajnoki címére ne vegyünk mérget.

Csendestársak

Három csapat csendben készülő csapat következik. Ők azok, akikről nem harsog a média, csak teszik a dolgukat. Rájuk lehet vetíteni a második kieső szerepét, de könnyen megeshet, hogy simán marad benn bármelyikük az élvonalban. Csendestársak, különféle utakon.

Csertői-Aurél-Paks-001

Csertői Aurél. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Csertő Aurél személye a garancia arra, hogy újra egy tökös Paks lesz ott a bajnoki rajton. Csak magyarokkal, óriási munkavégzéssel, alázatosan, csendesen operál az együttes. Legfontosabb érkezőik Verpecz és Vági, Darut sikerült végleg szerződtetni. Alapembereik adottak: Bartha, Bertus, Szakály Péter, Báló, Gévay. Mit várhatunk tőlük? Kiegészülnek a fiatalokkal és harcolnak!

Diósgyőrben megmozgatta az állóvizet Bódog Tamás. Teljesen más mentalítás, új fizikai felkészítés, pontos személyre szabott taktikai feladatok kiosztása elég volt a bennmaradáshoz. Nagy pénzügyi áttörés nem történt. Szinte ugyanazokkal főz a megmentő, mint tavasszal, sőt! Mevoungou és Novotny távozása, érvágás. Tehát a meglévő keretet próbálja magasabb szintre emelni Bódog, ami azért nem reménytelen, mert az „alapanyag” magyar szinten jó. Gondoljunk csak a tavalyi Vasasra. Épp bennmaradtak, együtt tartották a keretet aztán szárnyaltak. „Csak” szakértelem kell hozzá!

Szivics vesszőfutása után egy garast se raktam volna a Mezőkövesd bennmaradására. Radványi Miklós elvégezte a munkát, most pedig csendesen lecseréli a csapatot. Molnár, Diallo, Vági már nincs. Egerszegi, Kink, Heffler, Dinjar vihető. Pótlásukra beindult a szlovák vonal: Brasen, Köböl, Krnác, Pillár. Novák Csanád és Vadnai kvalitásait nagyjából tudjuk, ők kiegészítő emberek voltak eddigi csapataikban, tehetségük, képességeik vitathatatlanok, de még igazán nagy szezon sehol se futottak. A szlovák vonal mellett még a Görögországból érkező Keita is valódi zsákbamacska. Elképzelésem sincs, hogy mire lesz képes ez a csapat az új idényben.

Tartaná pozícióját a Vasas

Oenning mesterrel nagyot ment a Vasas az előző szezonban. Élcsapattá vált a bajnokságban az együttes. Az Európa Ligában a Beitar került az útjukba, lehetett volna szerencsésebb a sorsolásuk. Az idegenbeli 4:3-at előre aláírta volna a magyar közvélemény, de úgy, hogy 1:3-ról öt perc alatt kaptak hármat lehúzta őket a sajtó. Pedig tartalékosan is jól játszottak a piros-kékek. Korcsmár elment a védelemből, Ádám Martint és Berecz Zsombort folyamatosan ostromolják. Ristevski megtartása se lesz könnyű feladat, Manjrekar-ra kiakadt a vezetőség, mert kanadai edzőtáborba ment, izraeli túra helyett, így lehet, hogy útilaput kötnek a lábára. Vit Benes-el bevásárolt a Vasas, mivel egy veséje van, nem kaphat játékengedélyt. Simunek a védelembe, Kamenár a kapuba érkezett. Rajtuk kívül hosszú a kívánságlista, Bognár István és Hidi Patrik megkaparintása magyar szinten jó fogás lenne. A piac szétszedné az angyalföldieket, a kulcsjátékosokat próbálja minőséggel pótolni a szakvezetés. Oenning épít, tervez, legjobb hatba várom az együttest a bajnokságban, mert a folyamatos szakmai fejlődési irány adott.

Fizess be 20 eurót, s játssz 40 euróval!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 20€-t a Betfairhez, s máris 40€-val kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org