A magyar élvonalbeli bajnokság zárása nem is lehet ennél izgalmasabb. Az első helyért ketten, a harmadik helyért szintén ketten, a kiesés elkerüléséért pedig öten küzdenek, így csak három csapat maradt komolyabb tét nélkül. A felvezető első felében az Újpest – Haladás mellett a Mezőkövesd – Paks és az MTK – Diósgyőr mérkőzésekről lesz szó, tehát azokról a meccsekről, ami a vonal fölött maradásról döntenek.

Újpest – Haladás: Talán a forduló legérdektelenebb meccse

A hazaiak a Videotontól is kikaptak, így zsinórban három meccsen maradtak alul, így pedig a kiesőhelyen álló MTK is csak négy pontra tartózkodik a liláktól. Sokak szerint még benne van a pakliban az Újpest kiesése, de ha egy kicsit matekozunk, belátjuk, hogy erre szinte semmi esély. Bennmaradnak a lilák, ha vereséget szenved az MTK (ebben az esetben négypontos hátrányt kéne ledolgoznia Torghellééknek egy meccs alatt) vagy a Debrecen (az utolsó fordulóban Diósgyőr – Loki mérkőzést rendeznek, ahol a két csapatnak egynél több pontot kellene szereznie fejenként. (Ha az MTK – DVTK döntetlen, akkor a Lokinak egy, a miskolciaknak két pont kellene, ha az MTK – DVTK hazai győzelemmel zárul, akkor a Lokinak egy, a miskolciaknak három pont kellene, a DVTK győzelmet pedig a legelső pontban kiveséztük.) És persze emellett a liláknak mindkét meccset el kellene bukniuk. A Videoton elleni bajnokin nem volt szerencséje az Újpestnek, az első és a második helyzetét is értékesítette a fehérvári csapat, ráadásul Diarra elég korán mehetett zuhanyozni, így már az első félidőben eldőlt a mérkőzés. Érdemes még egy kicsit a mali játékossal foglalkozni: ő az NB1 legkreatívabb játékosa (112 cselt mutatott be eddig a szezon során, a második Myke Ramos, 101-gyel), mégis a védők előtt jutott neki hely a 4-2-3-1-es rendszerben a téli szezonban. A Videoton játékosa, Varga a Góóól című összefoglalóban szintén célzott rá, hogy egy ilyen képességű játékos játszhatna közelebb is a csatárokhoz. A klub háza táján a legnagyobb hír természetesen Bardhival kapcsolatos, a hatszoros macedón játékos a télen még a Marca válogatásába került be, most a voetbalzone.nl listáján szerepel a keleti régi legjobb fiatal játékosai közt. Pletykák szerint a Dinamo Zagreb és a Shakhtar is érdeklődik, és akár 6 millió €-t is fizetnének érte (a rekordösszeg NB1-es csapat játékosáért 4,8m €, Besicért fizetett ennyit az Everton).

Enis Bardhi UTE 001

Enis Bardhi. Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

A Haladás nagyon fiatal csapattal állt fel a Vasas ellen, és ismét nem szenvedtek vereséget Sopronban. Mészöly Géza előtt le a kalappal, ez a keret biztosan nem a hatodik legjobb, a tabellán elfoglalt hely hatalmas meglepetés. Érdekes módon a Vasas ellen mindössze öten ültek a padon a megengedett hét helyett, és ez most sem lesz másképp, mivel a keret ismét foghíjas lesz, ahogyan azt a haladas.hu-n olvashatjuk: „Rózsa Dániel, Jánvári Gábor, Németh Márió műtét után lábadozik, Hídvégi Sándor sérült, Funsho Bamgboye viszont már elkezdte az edzéseket. U17-es csapatunkra fontos bajnoki vár, így Kiss Tamás és Winkler András ott szerepel”. Sehol nem láttam még olyat, hogy az u17-es csapat meccse fontosabb lenne, mint a felnőtteké… (Az új szabály szerint, ha az u17-es csapat kiesik, akkor az u19-es és u16-os csapat is csak a másodosztályban szerepel majd, és mivel a Haladásnak nincs második csapata, így ez óriási érvágás lenne – a 17 éven aluliak jelenleg nagy hátránnyal utolsók). Az Újpestnek egy pont is 99%-os bennmaradást jelentene, de illene nyerni a Szusza Ferenc stadionban, hiszen bármilyen hihetetlen, bajnokit még nem nyertek a lilák saját stadionjukban (ebben a szezonban), a felújítás óta 0-3-4 a mérlegük. A Haladásnak gyakorlatilag tét nélkül játszhat, biztosan a középmezőnyben végeznek majd (4-8).

Mezőkövesd – Paks: Megint balf*szok lesznek?

A hazaiak számára újabb kulcsfontosságú találkozó következik. A kupameccset beáldozták, a bajnoki csapathoz képest a kezdő mind a 11 helyen módosult, természetesen a bennmaradás élvez prioritást. A napokban a nyilatkozatok voltak főszerepben a Mezőkövesdnél, ami Szivics beszólásával kezdődött: „Sajnos azt kell mondanom, hogy ez nem NB I-es keret.”, amire Pintér is reagált: „Nem nagyon szeretnék az utódommal foglalkozni, csak a tényekre hagyatkoznék. Ő azt mondta, hogy teljesen más futball lesz Mezőkövesden, olyan csatárt fog igazolni, hogy ilyen még nem volt Magyarországon, hát lehet, hogy tényleg nincs ilyen.”. Később Molnár így értékelte csapata teljesítményét:

Egy győzelem mindenféleképpen szükséges. A Paks habkönnyen verte a már kieső Gyirmótot, így a csapat fellépett az 5. helyre a tabellán – mindössze 4 pontra állnak az esetleges EL indulást jelentő 4. helytől. A probléma csak annyi, hogy a 12 csapatból mindenki kapott UEFA licenszt, így indulhatna az EL selejtezőben (igen, a Gyirmót is), kivéve a Paksot. Csertői nyilatkozata szerint „kell a siker, kell a megbecsülés”, de a Paks szezonjának vége. A bennmaradást simán kiharcolták, ennél nagyobb céljuk nem nagyon lehetett. Nem csodálkoznék, ha visszaállnának a jóval bátrabb 4-3-3-ra a jelenlegi 4-2-3-1-ről, az előző fordulóban gyengébben szereplő Papp helyett Kecskést kezdőként is el tudom képzelni. Igazi tétje csak a hazaiak szempontjából van ennek a mérkőzésnek, de még így sem vagyok benne biztos, hogy megverik majd a masszív Paksot.

MTK – Diósgyőr: Nem lesz hazai pálya előnye

Az MTK megint kikapott, a helyzeteket nézve teljesen megérdemelten. A csapat száguld a másodosztály felé, nálam ők a legesélyesebbek a kiesésre. Az új edzővel az első pár fordulóban támadóbb taktikát és stílust láthattunk, de később ez módosult, és azóta ismét két szűrővel játszik a csapat. Az igazolások közül senki nem vált be, Kolomoets nem elég jó, Martínez és Nikházi nem is játszanak, a fiataloktól pedig felesleges csodát várni (Schäfer, Korozmán, Varga, Vogyicska), ráadásul Gera is sérült. Érdekes látni, hogy egyre több csapat alkalmaz marketinget, erre a szezon előtt alig-alig volt példa, most meg már az MTK is videót készített a szurkolóinak, később Facebookon is megjelent egy levél (itt a kommenteket is érdemes olvasni), az MTK és az MTK Baráti kör elnökétől. A hivatalos oldal szerint csak Nikházi sérült, még Gera is bevethető lesz. A Diósgyőr nyílt edzést tartott szerdán, ahova rengeteg szurkoló kilátogatott:

Többet érdemelnek a misckolci szurkolók

Ebben a szezonban a miskolci szurkolók „nyerték a bajnokságot”, jóban-rosszban a csapat mellett álltak, ők Nb1-es csapatot érdemelnek. A cél egyértelmű: egy győzelem esetén a DVTK nem esik ki. A vendég szurkolók már több mint 1000 jegyet vásároltak, így nem is kérdéses, hogy melyik csapat érezheti majd magát hazai pályán. Szinte otthon játszik majd a DVTK, biztos vagyok benne, hogy gólt szereznek majd (betfair, 1.40). Visszatérhet a védelembe Karan, aki az előző körben eltiltott volt, Jagodinskis és Daushvili is szerepet kaphat – őket valamiért jegelte Bódog, pedig szerintem a csapatukból kiemelkednek (talán a bajnokságból is). 

Fizess be 20 eurót, s játssz 40 euróval!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 20€-t a Betfairhez, s máris 40€-val kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • MTK - DVTK: DVTK gólt szerez
    1.40 betfair