Elérkeztünk a 2023/24-es szezon alapszakaszának utolsó fázisához, ahol már a rájátszást érő helyezések kerülnek górcső alá. A szezon közben eldőlt, kik azok, akik tankolnak és a jó helyezésekért küzdenek a drafton, illetve van körülbelül 20-22 csapat, amely még mindig komolyan gondolja a hátralévő mérkőzéseket. A play-in rendszernek köszönhetően még többen vannak versenyben a rájátszásért, de az már látszik, hogy idén is lesznek sztárok, akiket nem látunk viszont a playoffban. Kik lehetnek ők? Mely csapatok csúszhatnak le a hajrában a konferenciájukban a jó helyezésekről?

Keleti főcsoport: Van-e a Bostonnak kihívója?

Amikor a nyáron összeállt a Boston Celtics, kissé igazságtalannak éreztük, hiszen ez a csapat nagyon kompakt lett. Mind támadójátékban, mind védekezésben, minden poszton masszív, nem igazán látni, hogy mi lehet a gyengeségük, talán pont az edzőnél kellett volna keresni a hibát. Miután azonban Brad Stevens edzőből GM-é avanzsált, Joe Mazzulla pedig átvette a gárda irányítását, helyére került az utolsó puzzle is. A Celtics simán nyeri majd az alapszakaszt, de a nagyobb kérdés, hogy lesz-e ebből idén bajnoki cím? 

A Bostonnal kapcsolatban szinte mindenki azt várja, könnyedén átgyalogolnak majd a rájátszásban is a konferencia riválisain, két aspektust tekintve, mindössze két riválisa lehet a csapatnak. A játékerőt és a rutint, illetve a formajavulást előtérbe helyezve, az egyik a Milwaukee Bucks. A szezonközi edzőváltás és Doc Rivers érkezése a védekezés szempontjából hozott javulást, egy ideig a top10-ben találta magát a gárda (a vonatkozó mutatókban), míg korábban a liga egyik legrosszabbul védekező csapata volt. 

Brook Lopez helye meglett, kiválóan segít be a palánk alatt, periméteren is összekapta a defenzív játékot Rivers, de ez is csak átmeneti volt. A csapat ugyanis március végére majdnem arra a szintre esett vissza védekezésben, mint ahol Rivers érkezése előtt volt. Az pedig a keleti riválisokra nézve komoly kritika, hogy ez a Milwaukee az első 2-3 hónapot átaludta - most is ingadozik a forma -, de még így is simán befutnak majd második helyre a főcsoportban. 

Miami Heat a rájátszást várja

A másik szemszög a rájátszás, ahol viszont a Miami Heat komoly tényező. Keleten már évek óta Erik Spoelstra a legjobb edző, nem is gondolnánk, de már 2008 óta irányítja a csapatot. A háttérstáb nagyon erős, nyert is korábban két bajnoki címet Spoelstra a LeBron-féle csapattal, de azóta jelentősen gyengült a keret. Ez azonban nem tántorította el, James távozása után is bejutott két fináléba, rájátszásban mutatkozik meg igazán a Heat ereje. 

A csapat az AS-szünet után magasabb fokozatba kapcsolt, Jimmy Butler vezette társaság pedig a playoffra teljesedik ki, itt mutatkozik meg, mennyit ér a szívós védekezés. Idén is rezeg a léc az alapszakaszban, de az látszik, hogy kezdik felvenni a tempót, 113 pontos def.ratinget ledolgozták 106-ra (ezzel top5-ben vannak védekezésben), harmadik legkevesebb labdát adják el, illetve szitén top3-ban vannak a leindítás és a festékből kapott pontok tekintetében, jól látható, ez már a playoff defense.

Indiana és Philadelphia, mint nagy vesztesek?

Két olyan franchise, mely kiválóan kezdte a szezont, köszönhetően sztárjaik remeklésének. Joel Embiid MVP-formában játszott egészen a sérüléséig. Az alábbi statisztika mutatja Embiid hatását a csapat játékéra, nélküle ez a 76ers súlytalan, de most már olyan mértékű a válság, hogy veszélyben az egyenes ágon történő rájátszásba jutás, könnyen megeshet, hogy Embiid egy sorsdöntő play-in mérkőzésre esik be. 

Az Indiana Pacers majdnem megnyerte a szezonközi tornát, de időközben a csapat sztárja, Tyrese Haliburton megsérült, majd visszatérése óta szétesett a játéka. Szeretne mondjuk sok klasszis ennyire szétesni, hiszen 15 pont és 9 gólpassz felett átlagol, de kontextusba helyezve, mezőnyből 40%, míg triplából 20% alatti hatékonysággal teljesít egy olyan játékos, aki a szezon korábbi részében 24 pont és 12 gólpassz felett átlagolt, mindezt 50%-kal mezőnyből és 40%-kal triplából. 

Bennedict Mathurin sérülése: Haliburton formahanyatlása mellett, fontos kitérni Mathurin sérülésére is. A 21 éves játékos a rotáció tagja, keveset foglalkoznánk vele, hiszen csak 14 pontot átlagol, rosszul védekezik, viszont az Indiana erőssége nem is a védekezés volt, hanem a támadójáték. Ebben pedig Mathurinnak fontos szerepe volt, mert kiválóan teremtette meg a lehetőséget a mozgásával, hogy Haliburton tudjon kinek passzolni. Mathurin kiesése pedig pontokban is megmutatkozik, vele top3-ban van a csapat offenzív játéka, míg nélküle top10-en kívül. Mathurin pedig csak a következő szezonban térhet vissza. 

A Philadelphiának és az Indianának tehát változtatni kell, mindezt úgy, hogy legjobb játékosuk vagy sérült, vagy formán kívül van. A szerencséjük, hogy az NBA tabella alapján, csak a Miami Heat lehet rivális, így minden bizonnyal Spoelstra legénysége a javulásuknak köszönhetően egyenes ágon kerül a PO-ba, míg a Pacers és a 76ers küzdhet majd play-in során akár egymással is. 

Nyugat: Nagy csata a Denver, Oklahoma és a Minnesota között

A szezon elejétől kezdve három csapat emelkedett ki a Nyugati konferenciából. A Denver Nuggets, mint címvédő, aki bár nem címvédőhöz méltó módon játszott olykor, de erre semmi szükségük nem volt, hiszen félgőzzel is megnyerhetik az alapszakaszt a főcsoportban. Mutatja az erejüket, hogy Nikola Jokic sokszor már szinte természetes módon hozta a tripla-duplákat, szállította a sikereket, mégsem volt annyira középpontban a gárda. 

A Nyugati főcsoport győztese:

  • Denver Nuggets2.30
  • Oklahoma City Thunder 8.00
  • Minnesota Timberwolves 11.00

A rivális az a Minnesota Timberwolves, ahol nagyon összeállt a Rudy Gobert vezette védekezés. A csapat még mindig első a defenzív játékot tekintve a ligában, annak ellenére - vagy épp azért -, hogy megsérült Karl-Anthony Towns. A gárda korábbi franchise arca most már csak másodhegedűs Anthony Edwards mögött, aki egyértelműen a gárda vezére. Kritikus helyzetekben meccseket nyer a csapatnak, ráadásul mióta Towns kiesett, emelni tudott a teljesítményén. 

  • Anthony Edwards (Towns sérülése előtt): 26,3 pont / 5,2 lepattanó / 5,1 gólpassz / 46% mezőnyből (19 dobásból)
  • Anthony Edwards (Towns sérülése után): 29,3 pont / 8 lepattanó / 5,4 gólpassz / 47% mezőnyből (25 dobásból)

Az Oklahoma City Thunder a kiváló építkezésének köszönhetően, vártnál előbb került a bajnoki címre esélyesek sorában, még a 40-20-as szabálynak is megfelelnek, óriási meglepetés lenne, ha a Shai Gilgeous-Alexander vezette társaság megnyerné a trófeát. Egy nagyon fiatal, ugyanakkor megdöbbentő stabil csapatról beszélünk, Shai személyében pedig olyan franchise playerük van, aki az MVP-címre is esélyes idén. 

Durant, LeBron, Curry vagy Doncic lemaradhat a rájátszásról

A Los Angeles Clippers játékosai idén többségében egészségesek, így a Kawhi Leonard, Paul George és James Harden fémjelezte társaság ott van a főcsoport 4. helyén, így mindössze két rájátszást garantáló hely kiadó még, továbbiakért a play-in során kell küzdeni. A New Orleans Pelicans szintén jól bírta a szezont, Brandon Ingram, CJ McCollum és Zion Williamson is több, mint 50 meccset játszott idén, ami már-már elképzelhetetlennek tűnt 1-2 éve. 

Ennek köszönhető a maradék három helyre eléggé sűrű lett a mezőny, ugyanis a Luka Doncic és Kyrie Irving vezette Dallas Mavericks mellett, a Kevin Durant - Devin Booker - Bradley Beal trióval megerősített Phoenix Suns is pályázik, ahogyan a Golden State Warriors csapata is (soraiban a Steph Curry - Klay Thompson - Draymond Green trióval), illetve a Los Angeles Lakers is, ahol nem más akar idén is rájátszásba kerülni, LeBron James és Anthony Davis. 

Nem lesz ott a rájátszásban:

  • Golden State Warriors1.33
  • Los Angeles Lakers1.50
  • Phoenix Suns4.40
  • Dallas Mavericks5.20

Fantasztikus sztárparadé, mellettük pedig ott van a Sacramento Kings, akik az egyik legjobb támadójátékot hozzák a szezonban, emellett olyan klasszisok játszanak náluk, mint Domantas Sabonis, aki 24 tripla-duplával vezeti a vonatkozó rangsort, mégsem játszhatott az All-Star-gálán. Jól látható, hogy ez öt csapat, de csak három hely kiadó, ráadásul négyük majd a play-in során mérkőzik meg egymással. 

Ez utóbbit kerülné el a Dallas Mavericks, akiknek a sorsolásuk a legkönnyebb, így sokan a jelenlegi formájuk alapján már az 5-6. helyet vizionálják. A Golden State Warriors inkább hátrafelé nézeget, hogy legalább a play-in biztosan meglegyen. A nagyobb kérdés, hogy mi lesz a Suns és a Lakers sorsa. Utóbbi triplázása feljavult, LeBron James kiemelkedő teljesítményt tesz le az asztalra, míg a Suns hiába arat olykor nagy győzelmeket, nem igazán klappol a csapatuk. 

A két konferencia rövidebb elemzése után, jöjjön a vasárnapi játéknap pár mérkőzése, amely akár még az alapszakasz végső helyezésekre is hatással lehet. 

Los Angeles Clippers - Philadelphia 76ers (élő: Sport 2, 20:30)

A Philadelphia vesszőfutásáról megemlékeztünk röviden, Joel Embiid majd áprilisban térhet vissza, addig viszont szenved a 76ers. A Los Angeles Clippers szokott néha hazai pályán is belehibázni a meccsekbe, de nem az ilyenekbe. Ez egy kötelező győzelem, igaz, hogy Russell Westbrook kidőlt, de Kawhi Leonard és a többiek egészségesek, minden bizonnyal toronymagas favorit lesz a Clippers, érdemesebb inkább a vendégek pontjaira koncentrálni, akik idegenben Embiid kidőlése óta 106 pontot átlagolnak, egy fegyelmezett Clippersszel szemben 100 alatt maradhatnak. 

Miami Heat - Cleveland Cavaliers

Ahogyan kitértünk rá, összeállt a Heat védekezése, míg a Cleveland Cavaliersszel kicsivel kevesebbet foglalkoztunk, pedig Keleten a harmadik helyen állnak! A tudatosan épített csapat mondhatnánk, hogy összeállt, de hektikusak. Ha elkapják a fonalat, hetekig verhetetlenek, utána meg jön egy érthetetlen válság. A találkozó érdekessége, hogy a felek idén már háromszor játszottak egymással, mindig az idegenben pályára lévő csapat nyert. A Cavs sztárja, Donovan Mitchell kihagyja a mérkőzést, így lehet itt is inkább a vendégek pontjaira érdemes figyelni, amit litimálhatnak a hazaiak!

Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors

Mindkét csapat számára létfontosságú mérkőzés, hiszen a Timberwolves továbbra is versenyben az első kiemelésért, míg a Warriors annyit hibázott ebben a szezonban, hogy az automatikus rájátszást érő helyek minden bizonnyal elúsztak, de nagyobb baj, hogy a Houston Rockets remeklése miatt, veszélyben a play-in pozíciójuk is. A maradék 13-ból 7 nehezebb mérkőzés (9 idegenbeli), hasonló sorsolása van a Houstonnak is, így tényleg a végén csak a forma dönthet, meg az ilyen mérkőzések. 

Számlanyitási ajánlat: Fogadj 10£ értékben és 30£ ingyenes fogadást kaphatsz

Tegyél meg egy £10-os tétet és kapj £30 értékű ingyenes fogadást, amikor csatlakozol a bet365-höz. 

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: CryptoFX/Shutterstock, Tartila/Shutterstock, sportoakimirka/Shutterstock, Teslusion Studio/Shutterstock, sangdaeng/Shutterstock