Az idei NBA-szezon során kialakult egy jól látható erőviszony, aminek az élén a Los Angeles Lakers állt. Ez azonban változhat a koronavírus okozta szünet által!

Változnak a körülmények

A Los Angeles Lakers kiváló alapszakaszt futott, egyfelől ez meglepetés, hiszen nem számított senki sem ennyire jó teljesítményre tőlük, de a rutinos társaság szállította a győzelmeket. A kérdés csak az, hogy a bajnokság egyik legnagyobb esélyesére, hogyan hat a szünet? Lebron James formája parádés volt, de itt kiemelten fontos az időzítés. Ha hónapokkal csúszik a liga befejezése, akkor megfelelő edzéstervvel szinten kell tartani az állapotot, de ott a kockázat, hogy ezt maximum pár héttel lehet kitolni. 

A Lakers játékosainak egy része nem mai gyerek már, rutinosak, de nem biztos, hogy majd egy éven át csúcsforma közelben tudnak teljesíteni. Ugyanez igaz a többi csapatra is, hiszen sokan az év második felére időzítették a  legjobbjukat. Ők a bajnoki címért küzdenek, de érdemes megnézni, hogy mely csapatok azok, akik a Lakershez hasonlóan, kicsit előbb érték el a kívánt állapotot. Nyugatról a Utah Jazz csapatát érdemes kiemelni a Lakers mellett, akiknél ráadásul két kulcsjátékosnál is megállapították a fertőzöttséget (Donovan Mitchell és Rudy Gobert). 

Elvileg a két Jazz játékos viszonya megromlott, Mitchell nem akar többet a francia játékossal egy csapatban szerepelni, de lehet ez csak átmeneti feszültség. Egy biztos, a Jazznél vannak most problémák, az ő formájuk visszaeshet az esetleges folytatásnál. Keletről a  Toronto Raptors elkapta a fonalat, Nick Nurse egy zseniális edző, biztosan tökéletesítette a formát a rájátszásra. Kérdés csak az, hogyan reagálnak majd a játékosok a csúszásra?

Akiknek rendezniük kell a soraikat a kényszerszünet alatt: Milwaukee Bucks, Miami Heat, Philadelphia 76es, Los Angeles Clippers, Houston Rockets és Dallas Mavericks. A Bucks korán biztosította helyét a rájátszásban, érezhetően visszaestek az elmúlt hetekben. Giannis Antetokounmpo és társai közel sem voltak olyan meggyőzőek, mint a szezon korábbi részében. A görög játékosnak lesz egy kis ideje újból felpörögni, amire nagy szükség lehet a tavalyi rájátszás fényében, amikor az egész szezonos küzdés miatt a harmadik körre elfogyott. 

A Los Angeles Clippers egy nagyon erős kerettel rendelkezik, de lássuk be, eddig nem állt össze a megfelelő játék. Még idő kell nekik, talán ez a szünet segítheti Doc Rivers játékosait, hogy kialakuljon a megfelelő "kémia". A Miami Heat és a Dallas Mavericks esetében hasonlóak lehetnek a problémák: fiatal játékosok vannak fontos szerepkörben, óhatatlan, hogy a szezon második felére elfáradnak. Nem tudott konstans jó teljesíményt letenni az asztalra mostanság Luka Doncic, Kendrick Nunn vagy Bam Adebayo sem. 

A Houston Rockets húzott egy merészet, elcserélték Clint Capelát, ezzel érdemi magasember nélkül maradtak, látható volt, hogy ez a húzás egy-két mérkőzés erejéig működött, de utána szétestek. Lesz most pár hetük összekapniuk magukat, ahogyan a Philadelphiának is. Joel Embiid egyelőre még nem veszi komolyan a pihenőt és a hajával foglalkozik, náluk nagy kérdés, hogy ezt a jelenlegi nem működő Simmons - Embiid felállást robbantják, vagy adnak még neki egy utolsó esélyt?

Rövid szezon

A fentiekben arra próbáltunk rávilágítani, hogyan hathat a szünet bizonyos csapatokra. Érdemes egy másik szemszögből is megvizsgálni a helyzetet: maradt olyan 17-20 forduló az alapszakaszból, illetve a rájátszás. Egy esetleges 2-3 hónapos szünet után ez olyan, mintha egy miniszezont játszanának a játékosok. Az elmúlt 25 év alatt, kétszer volt lockout, csonka szezon. Mindkét esetben, fiatal meghatározó játékosokkal megerősített csapat is eljutott a fináléba. 

Sérülések

A kihagyás hatással lehet a sérült játékosok visszatérésére is. Ez azért is fontos, mert némelyik csapatnak nagy lökést adhat a playoffra, mintha igazoltak volna valakit a szünet alatt. Ebből a szempontból lehet érdekes a Brooklyn Nets helyzete, ahol edzőváltás volt, ráadásul Kevin Durant köreiből úgy tudni, hogy a játékos felépülése szépen haladt, elvileg ott lehetett volna a tokiói olimpián is.  Egy esetleges hosszabbított szezonnál könnyedén megeshet, hogy a Netsnél hadra fogható állapotba kerül Irving és Durant is (utóbbi játékos felépülését a koronavírus is nehezíti). Arra próbálunk rávilágítani, hogy olyan csapatok is odaérhetnek ez által a végső elszámolásnál, akikre jelen esetben még csak nem is gondolunk. 

Borítókép: Kevin Durant. Fotó: GAMEFACE-PHOTOS/Flickr

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org