Elérkeztünk az NBA-döntőhöz, ahol az egyik főcsoportban mondhatni nem történt meglepetés, mert az alapszakaszt megnyerő Boston Celtics jutott a fináléba, míg a másik konferenciában viszont igen, bár nehéz megmondani az utóbbi hetek alapján, hogy mennyire meglepő a legjobban támadó és védekező Dallas Mavericks döntőbe kerülése két szupersztárral. Idén is működik a Phil Jackson-szabály? A finálét felkonferáló írásunkban többek között HT fórumtársunk meglátásait olvashatjátok!

jún 7. 02:30 Közvetítés: Unibet
Tipp: Lesz buzzer beater az NBA-döntőben
Unibet
19.00

Boston Celtics: A tökéletesen összerakott kezdő

A mai modern kosárlabdában egy olyan kezdőcsapat összeállítás, mint ami a Boston Celtics szakmai stábjának sikerült, mondhatni elképesztő siker. Ennyire jól megtalálni egy ilyen ötöst, illetve cserékkel még tovább erősíteni, le a kalappal. Ne szaladjunk azonban ennyire előre, ugyanis az elmúlt években a Boston Celtics mindig ott volt a tűz közelében, de sosem tudtak bajnoki címet nyerni. Az alapokat Brad Stevens kiválóan lerakta, majd a kispadot lecserélte vezetőségi pozícióra, így onnantól ő rakta össze a keretet, ami óriási változáson ment keresztül az elmúlt években, Marcus Smart és sokan mások távoztak. 

A 40-20-as-szabály: A Phil Jackson által kitalált szabály kimondja, hogy egy csapatnak előbb kell megszereznie az alapszakaszban a 40. győzelmét, minthogy elérné a 20. vereségét. Ebben az esetben bajnok lehet a szezon végén. Ez viszonylag sokszor valósult meg az elmúlt évtizedekben, ebbe a mintába egy csapat még belefér; a Boston Celtics. A Dallas Mavericks esetleges sikerével hasonló eset történne, mint a 2004-es Detroit Pistons sikernél.

Helyettük viszont érkezett Jrue Holiday, Kristaps Porzingis és Derrick White, megszerzésük rendkívül fontos volt, mert így összeállt egy verhetetlen kezdőcsapat, akik, ha egészségesek és játékban vannak, nagyon nehéz őket megszorongatni. Az alapszakaszt könnyedén megnyerték, kiemelkedő támadójáték mellett jó védekezést is hoztak, eleget is tettek az említett szabálynak, ami alapján szintén bajnokesélyesek. A szezont megelőzően viszont nem voltak ennyire egyértelműek az esélyek, hiszen a Milwaukee Bucks alaposan beerősített Damian Lillard érkezésével, illetve a regnáló MVP csapatát, a Philadelphia 76erst sem lehetett leírni. 

HT meglátása: A szezon előtt a fogadóirodáknál a négy legesélyesebb csapat közül három keleti volt (Boston, Milwaukee és Philadelphia), egy pedig nyugati (Denver). És talán nem is tévedtek nagyot, hiszen egy tudása legjavát nyújtó Bucks vagy 76ers méltó ellenfele lehetett volna a Bostonnak. A gond csak az, hogy ebben a három csapatban nagyon sok a sérülékeny játékos (ráadásul pont a legjobbak), és ugye ezek a sérülések végül be is következtek.

A rájátszás során pedig óriási szerencséjük is volt, mint ahogyan HT is említette, bekövetkeztek az előre prognosztizálható sérülések. Talán még soha az NBA történetében egyetlen csapat sem került be ilyen óriási szerencsével a döntőbe, hogy az összes ellenfelének a legjobb játékosa kidőlt sérülés miatt, így összességében fogalmunk sincsen, hogy mire képes kritikus helyzetben a Boston Celtics, mert eddig minden a kezükre játszott. Első körben Jimmy Butler esett ki a Miamiból, második körben a Cleveland legjobbja, Donovan Mitchell sérült meg 2-1-es állásnál, míg a konferencia döntőjében Tyrese Haliburton, az Indiana Pacers vezére került a partvonal mellé. 

Mi a Boston Celtics erőssége?

Ahogyan említettük, Brad Stevens a modern kornak megfelelő csapatot épített, mai NBA egyik fontos eleme a nagy dobási volumen, rengeteg triplával, mondhatni nézhetetlen ez a játék, hiszen csak szórják a hármasokat, de vajon van ennek értelme? Ha röviden összefoglalnánk, akkor van, ugyanis a céljuk, nem szimplán csak annyi, hogy túl kell dobni az ellenfelet. Védekezésben a periméteren ligaelitnek számító Holiday - White páros sokakat megállít, így nem csak azzal operálnak, hogy sok pontot szórnak, hanem jól is védekeznek. Míg ők kiemelkedően tripláznak, rengeteg bedobott hármassal, addig ellenfeleiket teljesen megfogják ilyen téren. 

HT meglátása: A Boston talán legfőbb erőssége, hogy hihetetlenül jól össze lett rakva ez a keret. Az alapszakaszban és a playoff során is láthattuk, hogy elég szépen átvészelte a Boston azt az időszakot, amikor Kristaps Porzingis hiányzott. Ilyenkor általában Horford volt a "center" (de persze csak papíron, hiszen pl. a keleti főcsoportdöntő első meccsén a 15 mezőnykísérletéből 12 a triplavonalon túlról jött). A Celtics nagyon jó az alacsony szerkezetű játékban, de én ennek ellenére egy egészséges (és friss) Porzingist mindenképpen visszahoznék.

A kiváló és most már rutinosan begyakorolt játéknak mindössze egyetlen hátránya lehet, ez pedig az, hogy Porzingis sérüléssel bajlódott. Mindenki találgat, hogy mennyit bír majd a döntőben, egyáltalán rögtön bevetik-e, esetleg várnak vele. Ha Porzingis a pályán van, akkor olyan spacing alakul ki, amivel nehezen tud majd mit kezdeni a Dallas védekezése. Horforddal egy teljesen más játékot láthatunk majd, mely védekezésben lehet hatékonyabb, hiszen Horford jól védekezik az olyan alacsonyabb játékosokkal szemben is, mint Irving vagy Doncic, így őt bátran fent lehet tartani, míg Porzingis esetében változna a leosztás a Boston defenzív játékában. 

Dallas Mavericks: Csapatépítés magasfokon

Elsőre egy óriási káosznak tűnt tavaly február környékén az, amit a Mavericks csinált, mondhatni teljes őrültségnek. Sok elemzés született erről, mi is leírtuk, hogy Irving érkezésével miért ne fogadj a Dallas meccseire! Aztán idővel mindenki összerakta azt a bizonyos puzzle-t, míg Dallasban előre látták, hogy miért fog működni az a Doncic - Irving duó, amiről senki sem gondolta, hogy működhet. A GM, Nico Harrison viszont másként látta. A korábban Nike-nál dolgozó szakember 2021-ben került a Dallashoz, kiváló kapcsolatot ápolt több sztárral is (mondjuk a Curry-családdal pont nem, miután Steph-et a tesója nevén, Sethként szólította többször is egy prezentáción).

HT meglátása: Egy olyan Dallas, ahol a Doncic - Irving páros mellett olyanok alkotják a kezdőt, mint pl. Tim Hardaway, Seth Curry, vagy éppen Maxi Kleber, az idén sem jutott volna sokáig. Ebbe a csapatba igazi 3-4. opciók kellettek. Az újonc Lively például az első meccsén 7/8-as dobáshatékonysággal zárt mezőnyből (+20-as +/- mutató mellett), olyan passzokat kapott Doncictól, mint akik évek óta együtt játszanak. Februárban pedig érkezett Gafford és Washington, akikről már akkor tudni lehetett, hogy klasszisokkal hasznosabbak lesznek, mint a távozó Curry - Williams duó.

A kapcsolati rendszerét kamatoztatta akkor is, amikor megszerezte Kyrie Irving játékjogát. Elvileg ő az a személy, aki tud bánni Irvinggel, akire hallgat a problémás irányító, azóta pedig jól látható, hogy teljesen lehiggadt Kyrie, beállt a sorba, míg Harrison csinálta tovább a munkáját. Felismerte, hogy Grant Williams leigazolása nem volt jó döntés, hogy Seth Curry nem illik a rendszerbe, ezért megszerezte P.J. Washington és Daniel Gafford játékjogát. Emellett Harrison a 2023-as NBA draftról elhozta Dereck Livelyt, akivel megoldást találtak a palánk alatti problémákra, tökéletesen megfér egymás mellett Gafford és Lively.

P.J. Washington és Payton Pritchard is Debrecenben járt : Bizony, a két döntős csapat játékosa még 2015-ben járt a magyar városban, ugyanis az u18-as 3x3-as kosár-vb-t rendeztek hazánkban, ahol a Team USA a Jalek Felton, Zach Collins, Payton Pritchard és P.J. Washington fémjelezte csapattal lépett pályára. Collins manapság a San Antonio Spurs játékosa, míg Pritchard a Boston Celtics csereembere, míg Washington épp idén került a Dallashoz. A párizsi olimpián pedig a Team USA 3x3-as kosárcsapatának az a Jimmer Fredette lesz, akit egykor szupersztárként harangoztak be a ligába, mikor megérkezett az egyetemről.

Mi a Dallas Mavericks erőssége?

A keret végül februárra összeállt, azóta pedig a Dallas Mavericks a liga egyik legjobbja. Védekezésben a 23. helyről a top5-be kerültek, támadásban mindig extrák voltak, hiszen a liga két legjobb clutch játékosa náluk van, emellett pedig két top3-as ball handler, akik megoldják a támadások felépítését. Ezzel pedig eljutottunk egy fontos ponthoz, hogy mi a Dallas legnagyobb erőssége: a folytonosság. A Mavs szakmai stábja ugyanis egy olyan taktikát rakott össze, amelynek lényege, hogy legyen átmenet és tempó a csapatnak 48 percen át, ne álljon le a támadás, ha Doncic vagy Irving leülnek. 

Ezt úgy oldották meg, hogy van, mikor a két zseni együtt van a pályán, de sok esetben egymást váltják. Mindig van így egy klasszis labdás játékos, aki megszabja a támadások menetét, ellenfelek védelme pedig nem teheti meg, hogy 5-10 percekre kiülteti a legjobbakat, mert egyből visszahozza az esetleges hátrányt a Dallas ennek a taktikának köszönhetően. A másik fontos és egyben eléggé egyedi elképzelés, miszerint a két magasember, Lively és Gafford folyamatosan váltják egymást, tehát 4-5 perces rotációban vannak, hogy sose fáradjanak ki, azt az impactet, amit támadásba és védekezésbe beletesznek, azt mindig maximum közeli állapotban hozzák. 

HT meglátása: A Boston az Indiana elleni négy mérkőzésén összesen 172 hárompontost emelt rá, vagyis meccsenként 43 triplakísérletük volt. Ez iszonyúan magas szám. Ráadásul a döntőben a palánk alatti részt valószínűleg Gafford és Lively próbálja majd uralni az alacsony szerkezetű Boston ellen, úgyhogy ez nagyjából előrevetíti a Celtics taktikáját. Mivel a Boston kezdőötösének minden tagja remekül dob kintről (és ez még a cserékről is elmondható), így én attól tartok, hogy ezzel a Dallas sem fog tudni sokat kezdeni. 

Ne idegesítsd fel Lukát!

Az már régóta tudvalevő, hogy a Boston Celtics szurkolótábora az egyik leginkább kötekedő a ligában, elég csak a '80-as évekre és a Magic - Bird rivalizálásra gondolni, ahol a Boston szurkolói teljesen megőrültek (nem éppen pozitív értelemben), mikor a Showtime Lakers a városba érkezett, csapatbuszt rongáltak és miegymás, az már csak hab volt a tortán, ahogy válogatott módszerekkel próbáltak keresztbe tenni az ellenfeleknek. A Celtics szurkolói egyfelől szembe fognak nézni Kyrie Irvinggel, akit gyűlölnek többek között az ominózus logós jelenet miatt, másfelől pedig a liga legjobbjával, Luka Donciccsal. 

A rájátszásban pedig láttuk, nem a legbölcsebb döntés felidegesíteni a szlovént, mert akkor Michael Jordan módjára mindent személyesnek vesz és belelovalja magát teljesen az adott találkozóba. Ez történt a Minnesota Timberwolves elleni 2. és 5. meccsen, utóbbi volt a látványos, többen beszóltak nekik a szurkolók közül, mire Doncic az első negyedben 20 pontot szórt és eldöntötte a továbbjutás sorsát. Doncic imádja személyesre venni az ilyen találkozókat, Devin Booker elleni csatájának már története van, ahol rendre alázza a Phoenix Suns játékosát és annak csapatát, de most már a korábbi nagy ellenfelet is legyőzte. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Luka Doncic átlagolja a legtöbb pontot a rájátszásban Michael Jordan után. Az úgynevezett closeout mérkőzéseken (kiélezett párharcok utolsó meccsei), sosem hibázik Doncic, mindig kiemelkedően teljesít, olyan mentális fölénye van, amivel majdnem tripla-duplát átlagol a rájátszásban ezekben a periódusokban. A kiélezett pillanatokban kerül elő a valódi Doncic, azzal a bizonyos gyilkos ösztönnel, amire képtelenek reagálni az ellenfelek. A liga legjobb védőjét bolondítja, kiemelkedő periméter játékosokat készít ki mentálisan.

HT meglátása: A Bostonnak vannak nagyon jó védői, de nem tudom, hogy meg lehet-e fékezni egy olyan Doncic-ot, akit még sérülten sem lehetett megállítani, és aki ráadásul soha nem látott közelségbe került álmai bajnoki gyűrűjéhez. Szerintem a szlovén ezen a döntőn vért fog inni. A kérdés tehát, hogy a Bostonnál valóban a Doncic - Irving párost próbálják-e kikapcsolni, vagy sokkal inkább a többi játékosra helyezik majd a hangsúlyt.

Van azonban egyetlen mutató, ami a Boston számára félelmetes lehet, ez pedig az átlagolt pont és a net rating csapatra gyakorolt hatása az idegenbeli mérkőzéseken. A fentebb említett videóból is látszik, Luka Doncic bőven mindenki fölé emelkedik. Olyan mértékű a fölénye az idegenbeli meccseken, amire nehéz szavakat találni (32 pont felett átlagol és +3 ponttal szerez többet a csapat vele). Ezt elsősorban a hazai csapatok szurkolói idézik elő a bekiabálásokkal és a szlovén sztár szidásával, amivel épp az ellenkező hatást érik el, mint amit szeretnének, mondhatnánk azt, hogy kihozzák a legjobbat Doncicból. 

A bosszúk döntője

A leginkább beharangozott párharc az mondhatni Kyrie Irving és Boston városa között zajlik majd. Mindenki erre készül, biztosan Bostonban olyan fogadtatásban lesz része Irvingnek, amit nem tesz zsebre, de van még érdekes párharc, ez pedig a Kristaps Porzingis vs Dallas Mavericks. A lett óriás korábban a Dallas játékosa volt, aki nem hozta az elvártat, Donciccsal sem egyezett, végül elcserélték, most viszont bizonyíthatna, hogy rossz döntés volt tőle megszabadulni egykori csapatának. Elvileg a döntőre bevethető lesz, kérdés, milyen állapotban. 

Grant Williams és Kyle Kuzma döntései: Kezdjük utóbbi játékossal, akinek esetében meglett volna az esély, hogy a Dallas Mavericks játékosa legyen, ugyanis a szakmai stáb februárban összeállított egy csomagot, így csere utján megszerezhető lett volna, Kuzma, összeállhatott volna a Doncic - Irving - Kuzma hármas, de utóbbi végül azt mondta, olyan csapatba akar igazolni, akik döntősök lesznek, így maradt Washingtonban. Grant Williams pedig az a srác, akit viselkedése és mentalitása miatt kiraktak Bostonból, majd Dallasból is, mindezt egyetlen év leforgása alatt. 

Boston Celtics - Dallas Mavericks mérkőzés és párharc tipp

Miért nehéz erre a fináléra tippelni? Mert a végletek döntője lehet. A mai modern játék küzd meg egy olyan kosárlabdával, amely ötvözi az újat a régi elemeivel, sőt, visszahoz valamit a 30-40 évvel ezelőtti stílusból. A Boston Celtics kiemelkedő csapat, rendkívül erős ötössel, illetve masszív cserepaddal, míg a Dallas Mavericks két szupersztárja mellé olyan segítőket hoztak, akikkel a liga legjobbjai lettek, sokat fejlődtek minden téren, de vajon ez elég lesz a végső sikerhez? Azzal, ha a Dallas nyerne, nem jönne be az említett 40-20-as szabály, viszont épp az olyan eseteknél volt korábban a kivétel, mint a Mavericks, nagyon hasonlóan épült fel a Detroit Pistons csapata is szezon közben. 

 • Boston a bajnok 1.46
 • Dallas a bajnok 2.80
 • Boston nyer 4-2-re 5.50
 • Dallas nyer 4-1-re 17.00

Az jól látható, hogy hiába Luka Doncic, hiába Kyrie Irving, nem ők a döntő esélyesei. Azt viszont ne vegyük el a Dallastól, hogy háromszor nyertek párharcot úgy, hogy nem volt pályaelőnyük, sőt, nekik kifejezetten előny az, ha ellenfél játszik otthon. A Boston lesz a kiemelt a döntőben, de nem biztos, hogy ennek örülnek, ugyanis a nyomás rajtuk lesz. Csapatként ők jobbak, ráadásul míg a Dallas csak pár hónapja állt össze, addig ennek a Bostonnak jóval komolyabb rutinja van a jelenlegi taktikával. Ennek ellenére megtörténhet, hogy az első vagy második meccsből az egyiket elveszi a Mavs. 

 • 1. meccs: Dallas +6,5 ponttal 1.90

A párharc összessége viszont az egészségen múlhat. Doncic nem volt 100%-os az egész rájátszás alatt, ahogyan Lively is bajlódott sérüléssel, míg a másik oldalon Porzingis nem tudott játszani. Amint valaki kidől, az szinte döntő tényező lehet, mely a párharcot is befolyásolhatja. A Boston próbálkozhat nagyobb dobási volumenből meccseket nyerni, de a Dallas visszahozta a Minnesotával karöltve a '90-es évek védekezését, fizikális játékot, ráadásul ne felejtsük, Doncic és Irving nem csak támadóoldalon elit ebben a PO-ban, ez pedig megváltoztathat mindent. Jöhetnek a kevesebb pontos találkozók, ahol pont, hogy majd 1-2 szupersztár teljesítménye dönthet.

HT tippje a döntőre: Ez a Boston jelenleg a liga legerősebb keretével rendelkezik, pihentebbek, és valószínűleg okultak a tavalyi Miami elleni kiesésből. A tippem tehát 4-2 a Bostonnak. Egyébként pedig a döntő legjobb játékosa – ha csak meg nem sérül – nagy valószínűséggel Doncic lesz, de mivel általában ezt a győztes csapatból szokták kiválasztani (ami teljesen nonszensz), így Tatum fogja kapni az MVP-díjat. Még akkor is, ha esetleg Brown vagy White jobb teljesítményt nyújt majd nála.

A döntő legjobbja minden esetben a győztes csapatból kerül ki, nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy Boston végső győzelem esetén ne a Jaylen Brown - Jayson Tatum párosból kerüljön ki az MVP (Tatum: 2.00  illetve Brown: 5.00), míg egy Dallas siker esetén ezt ne Luka Doncic kapja (2.80). Érdemes arra fogadni, hogy ki szerzi a legtöbb pontot a sorozatban, mert minden bizonnyal ez a személy Luka Doncic lesz (1.50). A legtöbb értékesített három pontos esetén viszont jóval nagyobb érték van Derrick White sikerében, ugyanis a Boston játékosa a csapata triplázásának köszönhetően, könnyedén berámolhat minden meccsen 3-4 triplát (4.00).

HT-ről: Közel 8 éve tagja sportfogadó közösségünknek, ami idő alatt több, mint 2600 hozzászólása született. Volt ő már SPF Kupa győztes, de nevével találkozhattok a havi tippjátéknál, valamint az SPF Ligában is. Az NBA fórumtémában értékes bejegyzéseket szokott írni, ketten Pozzatóval. Érdemes őket követni, s inspirálódni.

Hatalmas szorzós tipp az NBA-döntőre

Itt azonban nem ért véget a tippajánlatunk, ugyanis akad egy hatalmas szorzó, aminek a realitása annál jóval nagyobb, mint amilyen maga az odds. Ez az úgynevezett buzzer beater-ek száma, amiből bőven elég egy a döntőben. A buzzer beater az a dobás, ami a meccset lezárja, amivel az adott csapat nyer egy szoros találkozót. Erre megdöbbentően magas, 19.00-es szorzót kínálnak. Ha jobban megnézzük, akkor a Dallas több olyan egylabdás mérkőzést is nyert a PO-ban, ráadásul egy kiélezett döntő hozhat egy szorosabb mérkőzést, főleg akkor, ha feszes védekezés lesz. 

Boston Celtics - Dallas Mavericks élő közvetítés

Az NBA-döntő, mely a Boston Celtics - Dallas Mavericks párharcát hozza, magyar kommentárral a Sport 1 felületén tekinthető meg, illetve az Unibet oldalán. 

 • 1. mérkőzés élő közvetítés: 2024.06.07.  02:30  Sport 1 és Unibet élő közvetités, ismétlés aznap 15:30 Sport 1 és 23 órától a Sport 2 felületén.
 • 2. mérkőzés élő közvetítés: 2024.06.10.  02:30  Sport 1 és Unibet élő közvetités, ismétlés aznap 12:00 Sport 2 és 19 órától a Sport 1 felületén.
 • 3. mérkőzés élő közvetítés: 2024.06.13.  02:30  Sport 1 és Unibet élő közvetités, ismétlés aznap 12:00 Sport 2 és 20 órától a Sport 1 felületén.
 • 4. mérkőzés élő közvetítés: 2024.06.15.  02:30  Sport 1 és Unibet élő közvetités, ismétlés aznap 12:00 Sport 2 felületén.
 • Boston Celtics - Dallas Mavericks tipp

  Lesz buzzer beater az NBA-döntőben
  Unibet
  19.00

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Shaheerrr/Shutterstock