Mintha tegnap lett volna, amikor Ray Allen a 2012/13-as idény fináléjában bedobja azt a bizonyos triplát, amellyel a Heat 3-3-ra módosította a párharc állását. Gyilkos kosár volt. James a mindent eldöntő hetedik meccsen 37 pontot dobott, és kiosztott 12 gólpasszt, a Spursnek pedig nem volt ellenszere. Eltelt egy év, és minden kezdődik előröl.

James-LeBron-Miami-Heat-008

LeBron James (labdával). Fotó: Domenic Gareri/Shutterstock.com

Keleti kényelem

Köztudott, hogy az NBA-ben az Eastern Conference és a Western Conference nem volt egyformán erős ebben az idényben. Amíg nyugaton minden meccsen élet-halál harc ment a helyezésekért, addig keleten jóformán minden csapat play off-ba jutott, amelyik oda akart. Több klub ráment arra, hogy minél rosszabb szezont fusson, és ezzel jobb draftpozícióba kerüljön. Vicc volt, hogy egy Toronto Raptors a 48-34-es mérlegével keleten harmadik lett, nyugaton pedig 49-33-as mérleg kellett a Mavsnek, hogy becsússzon a nyolcadik helyen.

Az Indiana és a Heat besétált a rájátszásba. Aztán a Miami a play off-ban sem szakadt szét. A Bobcats ellen 4-0-al ment tovább, a Brooklyn ellen 4-1-el. Az Indiana a keleti döntő első meccsén picit ráijesztett a Miamira, de az a találkozó arra volt jó, hogy ráébressze Jameséket, hogy ebben a párharcban már nem lehet alibizni. A Pacers keményen játszott az első meccsen, támadásban és védekezésben sem volt hiba. Hibbert hatékony volt mindkét palánk alatt, West remekül játszott, és tényleg minden klappolt. Aztán a második meccsre eltűnt ez a játék, a Heat összekapta magát, és 1-1-re módosított. Hibbert haszontalan lett, Paul George is lehozott két olyan mérkőzést a párharcban, ahol akkor szórta meg magát, amikor már 25-30 ponttal égett a csapat. Igazából az első meccs után lehetett érezni, hogy akár bajba is kerülhet a Heat, aztán amikor elvette a Pacers pályaelőnyét, és behúzta két hazai meccsét, nem volt több kérdés.

Nyugati izgalom

Amíg a Heat keleten lazán jutott a playoffba, addig a Spursnek keményen kellett izzadni nyugaton. Sok volt a jó csapat, és a jó pozíciókért igenis küzdeni kellett. A Spurs küzdött is, a 62 győzelmes alapszakasz pedig elismerésre méltó. Persze buta, aki azt hiszi, hogy a Heat nem lett volna képes erre, de Spoelstra csapata nagyon kímélő programot futott az alapszakaszban. Aztán a Spurs a rájátszás első körében sem lazíthatott. A texasi rivális Mavs hetedik meccsre kényszerítette Popovich együttesét, amelyet sikeresen megvívott. A Portlandet 4-1-el küldte haza, aztán a nyugati döntőben jött az OKC, amiről tanulmányt lehetne írni. Lényeg az, hogy az OKC-nél Westbrook azt hitte, hogy ő a megváltó. Konok ürge, és nagyon szereti a labdát. Senki sem vitatja, hogy a világ egyik legjobbja, de a kosárlabda csapatjáték. A ball sharing nem működött, mindent ő akart befejezni. Durant, a liga legjobb dobója pedig nézte, ahogy a kis Russel erőlködik. Kiderült az is, hogy minőségi kispad nélkül nem lehet döntőt játszani az NBA-ban, főleg úgy, ha a kezdőben van minimum két olyan játékos, akik támadásban haszontalanok. De itt volt Ibaka rejtélyes sérülése, ami varázsütésre tűnt el, és még rengeteg kis apróság, amire nincs igazi magyarázat. A Spurs okosan játszott, és megérdemelten jutott a döntőbe.

Spurs-Heat, 1. meccs

Wade-Dwyane-Miami-Heat-002

Dwyane Wade. Fotó: Domenic Gareri/Shutterstock.com

Jobb alapszakaszbeli mérlegének köszönhetően a San Antonio Spurs élvezi a pályaelőnyt a nagydöntőben. Idén a liga visszaáll az 2-2-1-1-1 rendszerhez, azaz két texasi meccs után játszanak kettőt Floridában. Elvileg négy meccs után lehetne döntés, de nem lesz. Az ötödik mérkőzést a Spurs, a hatodikat a Heat játszhatja hazai parketten, és ha szükség lesz a mindent eldöntő hetedik összecsapásra, akkor azon a találkozón a Spurs játszhat otthon.

Az első meccset péntek hajnalban rendezik a texasi AT&T Centerben. Az alapszakaszban háromszor találkoztak, kétszer nyert otthon a Heat, és egyszer szintén hazai pályán a Spurs. Nagyjából semmi értelme azokkal a meccsekkel foglalkozni, a play off más kategória. Egy 82 meccses alapszakaszban el lehet lazsálni meccseket, pláne egy olyan csapatnak keleten, mint a Heat. A play off más kategória, itt minden mozdulatnak jelentősége van. Rendkívül koncentráltak lesznek a srácok, és az is tuti, hogy nem lesznek bedeszkázva a gyűrűk.

Green triplái dönthetnek

A San Antonio ebben a rájátszásban átlagban 109.5 pontot dobott. Tízszer játszott hazai parketten, és csak kétszer nem ment 100 pont fölé. A dinamikus kosárlabdát favorizáló Portland és Oklahoma ellen ez az átlag 114 pont. Nos a Miami sem lassú csapat, bár nem a tipikus West Coast offense jellemző Jamesékre, de a Miami is tud rohanni, ha arról van szó.

Az NBA-ben mindenre van statisztika, az okosok kiszámolták, hogy Green otthon sokkal hatékonyabban dobja a triplákat. Megnéztem a Thunder elleni párharcot, idegenben 14 triplát dobott rá, amiből 5 esett be. Otthon 23-at emelt rá, amiből 15 sikeres volt. Green az AT&T centerben 65.2%-kal szórta a triplát az OKC ellen, míg idegenben 'csak' átlagos 35%-al. A Spurs otthon rendkívül magabiztos, övék a pályaelőny, szóval más dolga nincs az ezüst-fekete mezes csapatnak, mint otthon behúzni az összes meccset. Otthon ebben a rájátszásban 10-szer léptek pályára Duncanék, és kilencszer győzni tudtak.

Parker vállalja a játékot

Tony Parker játszani fog, a napokban könnyített edzést végzett, de már két nappal korábban biztossá vált, hogy a francia irányító kezdeni fog. Duncan és Ginobili is remek formában pattogtat, B. Diaw is reneszánszát éli, szóval  nem lesz könnyű dolga a Heat-nek, ha nyerni akar. Parkerre visszatérve ebben a rájátszásban már az első körben is kiment a bokája egyszer, szóval ott a szalagok picikét lazábbak a kelleténél.

A floridai srácok jól tudják, mi vár rájuk az első meccsen. A San Antonio rutinos játékosai rendkívül racionális kosárlabdát játszanak. A Heat a tavalyi döntőben 77 pontra volt jó az első texasi meccsen, aztán a másodikon már 109-ig jutott. Rutinosabb lett a Miami is, és az az igazság, hogy a James-Wade-Bosh trió sosem volt ennyire impresszív. Wade szinte 100%-os állapotban van, Bosh ebben az idényben új dimenziókat nyitott azzal, hogy megtanult triplát dobni. James elképesztő ismét, aztán Ray Allen, Battier, Cole, Chalmers vagy az épp Birdzillaként futó Andersen is képest extrát játszani. Andersennek például a Thunder ellen volt olyan meccse, ahol 9 perc alatt majdnem dupla-duplát hozott össze. A Heat tisztában van vele, hogy ezt a meccset 100 dobott pont alatt nem lehet megnyerni.

Ki lesz a döntő MVP-je?

Duncan-Tim-San-Antonio-Spurs-001

Tim Duncan.

Fotó: s_bukley /Shutterstock.com

Először is az a kérdés, melyik csapat nyer. Ha a Spurs, akkor Parker vagy Duncan. Ginobili, Diaw, Green és Leonard is összehoz majd egy-két extra meccset, de konzisztensen jó teljesítményt csak Parker és Duncan képes hozni. Viszont Parker egy kisebb időzített bomba. Az a boka bármikor kimehet újra, és ha visszaemlékszünk, a tavalyi döntőben sem volt faktor minden meccsen. Duncan egy stabil dupla-duplára minden meccsen jó, ráadásul jó zsíros dupla-duplára, hisz a Heat nem a jó pattanózásról híres. Bár ha Andersen sokat játszik, azért ő lecibálhatja a pattanókat a Spurs négyese elöl. Ugyanakkor Duncan 4-5 gólpasszra is jó, és 1-2 sapkát nyáron is kioszthat. Duncan remekül lát a pályán, és ha rádupláznak a palánk alatt, ő bármikor bárkinek odapasszolja a labdát, ha a társ üresen van. Tim Duncan nem arról híres, hogy nagyokat zsákol, vagy a heti top10-eket megtölti mozdulatival. Viszont rendkívül hatékonyan játszik, és pályafutásának megkoronázása lenne, ha csapata döntőt nyerne, ő pedig a döntő legértékesebb játékosa lenne. Duncan MVP címe 3.20-as odds-al fogadható az unibetnél. Aztán ha valaki másképp gondolja, és LBJ-re eszküszik, a 'Király' újabb MVP címe jelenleg 2.30-as szorzóval fogadható ugyanennél az irodánál.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Pontok száma: 190.5 felett
    1.40 Bet365
  • Döntő MVP-je: Tim Duncan
    3.20 Unibet