Az NBA vezetése egy olyan tornát talált ki a szezon közepére, így egy éven belül két bajnokot avatnak, de vajon miről szól az In-Season Tournament?

2023 dec 5. 01:30
Tipp: 240,5 pont felett
Unibet
1.91

Nem elég a rájátszás, kell valami újdonság

Az 1980-as években David Stern vezetése alatt érezte meg az NBA, hogy lehet belőlük egy globális brand, egy hivatkozási alap, ami óriási bevételt generál. Ezt a bevételt pedig növelni kell, de még kezdetben olyan játékosokkal, mint Michael Jordan, Magic Johnson vagy Larry Bird ez könnyedén ment, viszont a 2000-es évekre visszavonult egy legendás generáció. Az üzlet nem állt meg, hiszen jött LeBron James és Dwayne Wade, de a ligában addigra már szupersztár volt Kobe Bryant, Shaquille O'Neal vagy Kevin Garnett is, szóval utánpótlásból nem volt hiány. A liga azonban az új vezetéssel még ennél is többet akart a 2010-es évek végére. 

Az NBA új komisszárja, Adam Silver is le akarta tenni a névjegyét. David Stern esetében korábbról a liga bővítése is eszünkbe juthat, ez Silver tervei között is szerepel, de emellett egy új kupát is akart, amit hozzá tudnak majd kötni. Az alapszakaszt sok-sok éve már unalmasnak tartják, nézettség sem olyan, ezért volt fontos korábban a karácsonyi időszak az NBA-ben, illetve az All-Star-gála, de az utóbbi már egy bohózatba ment át. Amikor 2023 első felében kiderült az In-Season Tournament ötlete, akkor sokan a fejüket fogták, kissé érthetetlen volt a megvalósítása is, de végül csak összehozták a szervezők. 

In-Season Tournament szabályai

Az előző szezon alapszakaszban elért eredményei alapján a 30 csapatot 6 csoportba sorsolják (minden csoportban 5 csapattal), különbontva a két főcsoport csapatait (3-3 keleti és nyugati csoport). Ezek a gárdák játszanak egymás ellen csoportmérkőzéseket egyszer (minden csapatnak négy mérkőzést kell játszania), ezeket pedig november folyamán lebonyolítják, eredménye beleszámít egyben az alapszakasz eredményeibe is. A csoportmérkőzések után a három csoportelső, illetve a legjobb csoportmásodik kerül a negyeddöntőbe a két konferenciában.

Az egyenes kieséses szakasz innentől kezdődik, a két legjobb keleti és nyugati csapat lesz a kiemelt a negyeddöntőkben, ők játszhatnak hazai pályán és egyetlen mérkőzésen dőlhet el a továbbjutás. A Final Four az Euroliga mintájára egyetlen helyszínen kerül megrendezésre, mondhatni ezért is találták ki ezt a tornát, ugyanis Las Vegas ad otthont neki. Az Euroliga mintájára az elődöntőket pénteken, míg a finálét vasárnap rendezik, szintén egyetlen mérkőzésen dől el a győztes kiléte. Mi értelme van ennek a tornának? Újabb bevétel és megint egy plusz teher a játékosoknak, akik amúgy kifacsartak lesznek a következő szezon rajtjára, hiszen 2024 nyarán olimpia, míg 2023-ban vb volt. 

Kelet: Készülhetnek az álom elődöntőre?

A keleti csoportok sorsolása után, mondhatni csak egyetlen komoly meglepetés volt, hogy az Indiana Pacers jutott tovább a Philadelphia 76ers és a Cleveland Cavaliers fémjelezte ötösből. A további két csoportban papírforma eredmények születtek, így az elődöntőben Boston Celtics - Indiana Pacers és Milwaukee Bucks - New York Knicks mérkőzéseket rendeznek. Két nagyon hasonló párharcot láthatunk majd, ugyanis a New York és a Boston top4-es védekező csapat a ligában, míg az Indiana és a Milwaukee top4-es támadó csapat. Az lesz a kérdés, hogy melyikük tudja majd a másikra kényszeríteni az akaratát. 

Az Indiana 128 pont felett átlagol, elképesztő hatékonyság támadóoldalon, viszont defenzív oldalról simán kapnak 125 pontot. Amikor november elején találkozott egymással a Boston és az Indiana, akkor a Boston megmutatta, hogy támadni is tudnak, végül 155-104-re nyertek, megalázták az Indianát. Talán ilyen mértékű különbség nincs a két csapat között, viszont érdemesebb a dobott pontok piacán nézelődni, mert a Celtics támadógépezete is képes sok pontot hozó mérkőzésekre. A New York Knicks szintén a védekezésében bízhat, de vajon hogyan állítanak meg olyan klasszisokat, mint Damian Lillard és Giannis Antetokounmpo? Ketten együtt 55 pontot tesznek a közösbe, meccseket döntenek el. 

Nyugat: Jókor voltak jó helyen

Ellentétben azzal, hogy Keletről tényleg a legjobbak jutottak be, addig Nyugatról mondhatni a négy csapat tökéletesen időzítette a formáját. Az egyik ágon Sacramento Kings - New Orleans Pelicans, míg a másikon Los Angeles Lakers - Phoenix Suns párharcot rendeznek. Mindkét párosítás igazi csemege, hiszen az első esetében két dinamikus csapat mérheti össze erejét, míg utóbbi esetében létrejön a LeBron James és Anthony Davis vs. Kevin Durant és Devin Booker csata. Nehéz lenne tippelni, hiszen kiegyenlítettek az esélyek, talán a Lakers aktuális formája, hazai pálya előnye és az segítheti Jameséket, hogy már kétszer legyőzték a Phoenix csapatát ebben a szezonban.

Végső győztes kiléte

Amellett, hogy a negyeddöntőkre fogadunk, lehet tippelni a végső győztes kilétére is, melynek esetében a Boston Celtics (4.00) és a Milwaukee Bucks (4.00) a legnagyobb favorit. A keletieket jelenleg erősebbnek érzik, ez annak is köszönhető, hogy a Denver Nuggets nem került be Nyugatról, ahogyan a Minnesota Timberwolves sem, aki jelenleg a liga legjobb mérlegével rendelkezik. Érdemes azonban megfontolni egy Los Angeles Lakers (6.00) végső győzelmet is, esetleg elgondolkozni egy Sacramento Kingshez vándorló trófeán (6.00). 

  • Indiana Pacers - Boston Celtics tipp

    240,5 pont felett
    Unibet
    1.91

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés