Elérkeztünk a két főcsoport fináléjához. Keleten Boston Celtics - Indiana Pacers párharcot rendeznek, míg Nyugaton Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves döntőt. A négy csapat közül kerül ki az idei év bajnoka, tekintsünk át az eddigi eseményeket, illetve azt is, mi várható a Konferencia-döntőkben. A Boston Celtics érvényesíti a papírformát, esetleg az Indiana Pacers pár hónap leforgása alatt már a második nagydöntőjére készülhet majd? Luka Doncic végre eljuthat élete első NBA-döntőjébe? A kőkemény védekezéséről ismert Minnesota Timberwolves idén mindenkit meglep majd?

Boston Celtics - Indiana Pacers: Ki lesz Kelet bajnoka?

A tavaly nyár után mondhatni semmi meglepetés nincsen benne, hogy a Boston Celtics eljutott a konferencia döntőjében. Egyértelműen Kelet legerősebb csapata, kiválóan sikerült erősíteniük a szezon előtt, olyan kezdőötössel rendelkeznek, amely a ligában az egyik legerősebb, mellé pedig még a cserepad is kiemelkedő, nem véletlen, hogy megnyerték az alapszakaszt, minden megerőltetés nélkül. Azonban az, hogy az Indiana Pacers eljutott idáig a rájátszásban, már jelentős meglepetésnek számít, hiszen a csapat a szezon elején volt jó formában - ennek köszönhetik a szezonközi torna döntőjét -, illetve pont a rájátszásra kapták össze magukat. 

NBA In-Season Tournament: Az újdonsült torna még a szezon elején zajlott, ahol azok csapatok kerültek előnybe, akik jól kezdték az évet, köztük volt az Indiana Pacers is Tyrese Haliburton vezetésével, eljutottak a fináléba a kiemelkedő offenzív játékuknak köszönhetően, ahol végül kikaptak a LeBron James vezette Los Angeles Lakerstől. 

A Pacers szezonját három blokkra lehet bontani. Az első az említett rajt, ahol tényleg minden működött, Haliburton vezetésével szárnyaltak támadójátékban, így azt is elviselte a csapat, hogy védekezésben gyengék, mivel az összes ellenfelet túldobták. Haliburton azonban januárban megsérült, itt jött a második blokk. Az alapszakasz végéig ugyanis egyáltalán nem találta a játékát a csapat, támadójáték visszaesett, elsősorban ez a visszatérő Haliburton gyengélkedésének volt köszönhető. Az sokat segített rajtuk, hogy nem kellett a play-in-ben játszaniuk, elkerülték a hirtelen halált. 

Az Indiana szerencséje

Ami szintén nekik kedvezett, az a példátlan szerencse, ami viszont az ellenfeleiket sújtotta. A Milwaukee csapatából kidőlt Giannis Antetokounmpo, ezzel a csapat védekezése omlott össze, majd utána a párharc végére Damian Lillard is megsérült, ezzel két legjobbját veszítette el a Bucks. A következő körben a rendkívül egységes New York Knicks volt az ellenfél, Julius Randle kiválását még a szezon közben megoldották, de a PO-ban 2-0-s előnynél OG Anunoby is megsérült. Mitchell Robinson is kivált.

A Pacers innen tudott egyenlíteni, majd a hetedik meccsen az egész idényben MVP-formában kosárlabdázó Jalen Brunson kezét törte, de Josh Hart is megsérült. A Knicks csapatában alig maradt egészséges játékos, nem csoda, ha a kiváló védekezés összeomlott és kulcsmeccsen 130 pontot kaptak, ennyi sérültet egyetlen csapat sem bír el. Az Indiana Pacers úgy jutott döntőbe a konferenciában, hogy egyik ellenféllel szemben sem kellett megmérkőzniük a legjobb ötössel. 

Boston Celtics és a modern kosárlabda

Olyan a Boston Celtics játéka, mintha egy gépezetet néznél. A Golden State Warriors hasonló, bár kevésbé hatékony játékkal a legendás 73-9-es szezont futottak, hozzájuk képest a Celtics elit védőcsapat (top5-ben vannak defenzív játékban), illetve ami nem elhanyagolható, hogy míg a GSW-t triplavető csapatnak aposztrofálták anno, hozzájuk képest meccsenként 11 kísérlettel többet emel rá a Boston, ráadásul 120 pont felett átlagolnak meccsenként. 

A 40-20-as szabály: A Phil Jackson által szabály kimondja, hogy egy csapatnak előbb kell megszereznie az alapszakaszban a 40. győzelmét, minthogy elérné a 20. vereségét. Ebben az esetben bajnok lehet a szezon végén. Ez viszonylag sokszor valósult meg az elmúlt évtizedekben, ebbe a mintába két csapat még belefér a versenyben maradtak közül: Boston Celtics és a Minnesota Timberwolves.

Nekik az alapszakasz bemelegítés volt, igaz, hogy a lazább alapszakaszbeli védekezés helyett, most már azért sokszor feszes defenzív játékkal néznek szembe, de így is 38 triplakísérlet felett átlagolnak meccsenként (riválisok 33-34), viszont védekezésben nagyon sokat javultak, ez okozhat aggodalmat az ellenfeleknek. A Boston erejét sem mérték még fel, talán az Indianának sikerül?

Boston Celtics - Indiana Pacers tipp

A párharc kapcsán óriási meglepetés lenne, ha a védekezésben harmatgyenge Pacers megnehezítené a Boston Celtics dolgát. Az kell az Indiana döntőhöz, hogy több Boston játékos is megsérüljön. Haliburtonék ugyanis meccsenként még a PO-ban is 110 pont felett kaptak, ami az egyik legtöbb volt a 16 csapat közül. A Boston szétszedheti a defenzív játékukat, az pedig nem valószínű, hogy a Pacers majd négy alkalommal túldobja a liga legjobban és legnagyobb volumenben triplázó csapatát. 

  • 1. meccs: 219,5 pont felett 1.70

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks: Vissza a '90-es évekbe!

Egy olyan párharc jött össze az erősebbnek kikiáltott főcsoportban, amely visszahozhatja a '90-es évek kosárlabdáját. A Minnesota Timberwolves olyan, mintha visszamennénk a Michael Jordan-érában, van egy szupersztár játékos, aki képes egymaga meccset nyerni, igazi vezér aki olyan mentális erővel rendelkezik, mint a legnagyobbak. Emellett van egy fizikális védekezésre építő játékuk, ami már-már a legendás Detroit Pistons hatékonyságát súrolja - lehet jobb is a 2004-es bajnokcsapatnál -, megalkuvást nem tűrően küzdenek, aminek eredménye, hogy potenciális végső győzelemre esélyes gárdát ejtettek ki, köztük a címvédő Denver Nuggets csapatát.

A Minnesota Timberwolves védekezése elképesztő, az sem törte meg őket, ha Rudy Gobert vagy Mike Conley nem léphettek pályára, akkor is képesek voltak megfogni a háromszoros MVP-győztes Nikola Jokicot, illetve hű fegyvertársát, Jamal Murray-t. A Denver azért kapott ki, mert míg az alapszakaszban jól működött a védekezés, addig az most szétesett - kevésbé voltak fizikálisak, mint a 'Wolves -, illetve a vékony cserepad is sokat számított, főleg a mindent eldöntő hetedik meccsen, ahol Jokicék magukra maradtak. A Minnesota támadóoldalon ugyan semmiben sem kiemelkedő, de védekezésben a legkevesebb dobást (köztük elsősorban triplát) engedélyezik az ellenfeleknek.

Dallas Mavericks: Chill & confident

A Dallas Mavericks csapatánál kezdjük egy érdekességgel. Évek óta harsogják, hogy Nyugat jóval erősebb főcsoport, mint Kelet, idén is rendkívül harc volt a csapatok között. Az elmúlt négy szezonban viszont csak egyetlen csapat tudott kétszer is bejutni ezen a kőkemény konferenciában a döntőben: a Dallas Mavericks. Az a 'Mavs, akit lesajnálnak, mondván Luka Doncic mellett nincsen jó edző, nincsen jó csapat, de a szlovén elvitte ezt a csapatot kétszer is a döntőbe, bőven erőn felül teljesítve. Az idei 'Mavs viszont merőben más, mint amit az elmúlt években megszokhattunk. 

Az önmagában mindenkit megdöbbentett, hogy Kyrie Irving tavaly a Dallas csapatához igazolt, majd nyáron hatalmas összegért hosszabbított. Érthetetlen volt, de azóta kiderült, maguk a vezetők sem feltétlenül bíztak a döntésben, de 19-re lapot húztak. Bevált, olyannyira, hogy Kyrie Irving soha nem látott chill állapotba került, csak a játékkal foglalkozik, teljes fókuszba került, elfogadta, hogy második opció és rendkívül hatékonyan játszott (majdnem 50-40-90-es szezont hozott össze). Luka Doncic MVP-formában volt, de ami fontosabb, februári cseréknek köszönhetően, helyére került az utolsó puzzle is P.J. Washington és Daniel Gafford érkezésével. 

Megtanult védekezni a Dallas is, de milyen állapotban van Doncic?

Önmagában senki sem kiemelkedő védő a Dallasnál, de Jason Kidd és a szakmai stáb összerakott egy olyan defenzív játékot, ami a szezon második felében megközelítette a Minnesota szintjét. Washington egy pióca, Gafford és Lively jól védik a palánk alatti részt, míg Doncic rendkívül nagy munkát tesz bele defenzív oldalon. A szlovén korábban kifejezetten gyengének számított ezen a téren, de most már rendre ő kapta az ellenfél legjobbját, így tudott olyan játékosokat limitálni, mint James Harden vagy Paul George

Ennek a játéknak ára volt, ugyanis Luka Doncic eléggé sok sérüléssel bajlódik, elemzések arra jutottak, hogy minimum heteket kéne kiülnie, hogy teljesen felépüljön. Az látszik a mozgásán, hogy nem egészséges, számai és hatékonysága is visszaestek, de olyan vezér, aki így is viszi a vállán a csapatot. Nem lehet tudni, hogy egy fizikális Minnesota elleni párharcban mikor robban le végleg, valószínűleg addig tart majd a csata két csapat között. 

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks tipp

Ha Luka Doncic teljesen egészséges lenne, akkor favorit lenne a Dallas, hiába a Minnesota kiemelkedő védekezése, mivel a szlovén PO-menő, rájátszásban nyújtja a legjobbját. Idén viszont ez a fentebb említett okok miatt nincs így, erre pedig rá fog játszani a Minnesota. Kőkeményen megfogták Devin Bookert is, mint ahogyan Jamal Murray is kapott rendesen, nem kímélték az ellenfeleket. Ebből kiindulva a defenzív játék dominálhat majd a párharcban - öngyilkosság lenne a Minnesota részéről, ha beleállnának egy dobópárbajba -, ebben pedig jobb a Wolves, döntőzhetnek. 

  • 1. meccs: 209,5 pont alatt 1.71
  • Minnesota jut tovább 1.56

A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 május 20. 22:10 UTC.

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Sportaza fogadóirodánál.

Sportaza regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés