Befejeződött az alapszakasz, következik a rájátszásért a play-in, ahol egyetlen meccsen bármi megtörténhet. Hiába vannak szupersztárok a csapatoknál, megeshet az is, hogy a LeBron James, Steph Curry, Joel Embiid és Jimmy Butler fémjelezte játékosokból, valaki végül csak a televízión keresztül nézi a rájátszást!

Mi az az NBA play-in?

Amikor 2021-ben bevezették az NBA-ben a play-in fogalmát, akkor kicsit kétkedve fogadta mindenki, miért kell a játékosokat minél inkább kizsigerelni egy alapjáraton is fárasztó alapszakasz végén? Ráadásul ezzel a minitornával előnybe hozzák az első és második kiemeltet a rájátszásban, mert ellenfeleiknek minimum egy élet-halál play-in meccset kell vívnia. Korábban a csapatok is felszólaltak, de mostanra többen is örülnek, ugyanis hiába nem teljesítettek jól a szezon során, mégis kaptak egy utolsó esélyt a rájátszásra. A Golden State Warriors például egész alapszakasz során mondhatni erre a pozícióra ballanszírozott. 

A play-in lényege, hogy a rájátszásba főcsoportonként csak az első hat helyezett kerül, míg 7-10. hely közötti csapatok úgynevezett pótselejtezőn vesznek részt. A 7. és 8. helyezett egymás ellen játszik (ahol a 7. helyezett a pályaválasztó), párharc győztese 7. helyen kerül be a rájátszásba és kapja a 2. helyen kiemelt csapatot. A vesztes pedig játszik a 9. és 10 helyezett mérkőzés győztesével. Itt az előrébb rangsorolt csapat lesz a pályaválasztó, aki ezt a mérkőzést megnyeri, az kerül a 8. helyen a rájátszásba, így majd a konferencia első helyezettjével kell mérkőznie a playoffban. 

Ki lesz az NBA-bajnok a 2023/24-es szezonban?

Keleti főcsoport: Egyértelmű esélyek, Miami és Philadelphia a rájátszásban?

Vannak olyan esetek, amikor semmi szükség nincsen a play-in formátumra, legalábbis az eddigiek alapján. Keleten ugyanis látszik, melyik a nyolc legerősebb csapat, itt valamilyen szinten igazságtalan lenne, ha a Miami Heat vagy a Philadelphia 76ers kiesne. Azonban erre is van esély, egyikük mindenképpen ott lesz a rájátszásban, hiszen magyar idő szerint csütörtök hajnali 1-kor egymás ellen játszanak a 7. helyért Philadelphiában. Jelen állás szerint a Joel Embiid visszatérése óta jelentős formajavuláson átesett 76ers a mérkőzés esélyese, de a Heat mindig felszívja magát a PO-ra. 

NBA playin és playoffs
Fotó: https://www.nba.com/playoffs/2024

A másik ágon Chicago Bulls - Atlanta Hawks mérkőzést rendeznek, ahol szó szerint bármi megtörténhet. Ez a két csapat védekezésben borzasztó, támadásban sem annyira kiemelkedő, viszont vannak olyan játékosaik, mint DeMar DeRozan, Trae Young és Dejounte Murray. A Bulls elveszítette a szezon során Zach LaVine-t, míg a Hawksnál kiesett Jalen Jonhson és Onyeka Okongwu. Trae Young is alig játszott két meccset felépülése óta, mondhatnánk, ez egy roncsderbi lesz, ahol a dobott pontok dominálhatnak, párharc győztese pedig valószínűleg kapni fog egy pofont a jelenleg top3-as védekezéssel rendelkező Miamitól (esetleg Phillytől, ha nem ők jutnak be 7. helyen). 

Nyugati főcsoport: Curry és James hozza a kötelezőt?

Kezdjük először a 9. és 10. helyezett meccsével, ugyanis itt Sacramento Kings - Golden State Warriors csatát rendeznek. A Kings korábban még egyenes ági PO-helyen állt, majd a szezon végére szétestek. Nagyon megzuhant a csapat, hiába a korábban jó támadójáték, védekezni nem tudtak, ráadásul a hajrában megsérült Malik Monk és Kevin Huerter is. A két játékos összesen 25-26 pontot tesz a közösbe meccsenként, nélkülük az offenzív részleg gyengült (nincsenek top10-ben a vonatkozó rangsorban), viszont a defenzív játék javult, de a Warriors egy többszörös bajnokcsapat, ahol óriási a rutin, végén Curryék csak erre a párharcra pihentek, nem hibázhatnak. 

NBA statisztikák: A Los Angeles Lakers sorozatban megnyerte az utolsó 5 vendég mérkőzését. A New Orleans Pelicans sorozatban kikapott az utolsó 5 hazai mérkőzésén.

A 7. és 8. helyen két meglepetés áll. A New Orleans Pelicans nagyon elszúrta a szezon végén, pedig a top6-ba is beférhettek volna, de voltak megingások. A 7. hely ugyan pályaelőnyt jelent a play-in során, de a feljavuló Los Angeles Lakersszel szemben így sem biztos, hogy elég lesz. A Lakers azt a szezonközi torna során megmutatta, hogy egyetlen meccsen bárkit képesek legyőzni, LeBron James 39 évesen is zseniális játékot tesz le az asztalra. A Los Angeles veszte az volt, hogy a főcsoportban mindenki jó volt, így hiába a nagy hajrá, nem kerültek top6-ba, de meglephetik a Pelicanst! 

NBA play-in élő közvetítés

Hol nézhető az NBA play-in mérkőzései? Magyar kommentárral a Sport 1 felületén, illetve az Unibet oldalán magyar idő szerint kedd és szerda hajnali 1 órától. 

  • NBA tippek

    New Orleans - LA Lakers: Lakers nyer
  • Sacramento - Golden State: Golden State nyer

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: CryptoFX/Shutterstock