NBA: Te fogadnál a Lakers bajnoki címére? (1. rész)

Nagy Bence
2019 jún 16. 16:27
Szólj hozzá!

Kosárlabda nba Lebron James Los Angeles Lakers

Az első részben a Los Angeles Lakers jelenéről és jövőjéről írunk, kitérünk arra, hogy reális-e a fogadóirodák által rájuk kínált odds. 

Déjá vu

Lebron James egy korszakos egyéniség, sokan az elmúlt évek legjobb játékosának nevezik. Páran olyanannyira piedesztálra emelik, hogy már-már Michael Jordan szintjén aposztrofálják. Kétségtelen tény, hogy kiváló fizikiai adottságokkal rendelkezik, amiért rengeteteg dolgozik (évi 1 millió dollárt költ minimum a tökéletes fizikai állapotára). Mentálisan is fejlődött az elmúlt évek alatt. Az is igaz viszont, hogy egyedül képtelen nyerni. Kell mellé minimum egy (de inkább több) All-Star játékos, aki leveszi a terhet róla a kritikus szituációkban.

A Clevelandbe való visszatérése után gyorsan a saját képére formálta a csapatot, edzői stábban is csak olyanok dolgozhattak, akik megfeleltek a Királynak, ahogyan a pályára is csak azok léphettek, akik "haveri" kapcsolatot ápoltak vele. Azt gondolhatták a Lakers szurkolói, hogy ezt a csapatukkal nem lehet majd megtenni. Nagyot tévedtek! Lebron James kénye-kedve szerint alakította át a keretet, aminek sarkallatos pontja volt Anthony Davis Los Angelesbe csábítása. 

Már januárban cserét kért Anthony Davis. Korunk egyik legjobb magasembere nem volt elégedett a New Orleans Pelicans körül kialakult helyzettel, bajnoki cím szempontjából esélyes franchise-hoz akart kerülni. A játékos ügynöke, Rich Paul (aki egyben Lebron James képviselője és jó barátja is) egyből felmérte a lehetőséget, de csak egy cél lebegett reálisan a szeme előtt: Los Angeles Lakers. Az üzlet útjába egy ember állt, Dell Demps. A Pelicans február közepén elbocsájtott GM-je kötötte az ebet a karóhoz, ami megnehezített a csere létrejöttét. 

Júniusban már más volt a szituáció, hiszen mindenképpen szabadulni akart a New Orleans az egykori "arcától", miután kiderült: ők választhatnak elsőként a drafton. Ez annyiból fontos, hogy Zion Williamson személyében egy óriási tehetséget húzhatnak be, akire hosszútávú építhetnek egy csapatot. Óriási értékkel bír (elsősorban marketing szempontból), ami vonzóvá teheti a csapatot a szabadügynökök előtt. A csere tehát megtörtént, kezdődhet egy új korszak a Lakersnél!

Európai labdarúgás bónusz


Akár 70% bónusz válogatott ligákra tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Win now üzemmód

Lebron James korára való tekintettel nem vacillálhattak, Magic Johnson távozása után Rob Pelinka lett a GM. Ő egy hiteltelen személy, aki ráadásul súlytalan is ebben a pozícióban. Követni fogja Lebron James igényeit, aki a saját képére formálhatja a csapatot. Ebben segítségére lehet a már említett Rich Paul is, aki olyan játékosok ügynöke Davis és James mellett, mint a már clevelandi időkből ismert J.R. Smith és Tristan Thompson. A Lakers szurkolók szerencséjére még mindkettőjüknek van érvényes szerződése a következő évre. 

Kik jöhetnek még a Paul-vonalon? Markieff Morris szerződése lejár, míg Nerlens Noel játékosopcióval rendelkezik majd. Nem lesz bonyolult rábeszélni őket arra, hogy az OKC-től tegyék át székhelyüket a Staples Centerbe. Mivel a cserével kitakarították a fiatal játékosok többségét, így a James - Davis - Kuzma trió mellé még kellenek játékosok. A maradék összeg erre legfeljebb 32 millió lesz. A jelenlegi elképzelések alapján ezt a Charlotte Hornets irányítójára, Kemba Walkerre költené el a klub. 

Gyakorlatilag négy játékos elvinné a teljes fizetési sapka alatti helyet. Kockázatos vállalkozás, főleg úgy, hogy Anthony Davis sérülékeny. Minden évben minimum kihagy 10-15 mérkőzés (ez még a jobbik eset). Egy ilyen erős nyugati főcsoportban minden találkozónak súlya van. Lebron James sem fiatalodik, látható, védekezésbeli intenzitása csökkent, back-to-back mérkőzések sem fekszenek neki annyira. Ha nem akarják teljesen elhasználni a rájátszás előtt, akkor őt is pihentetni kell. Magyarán kell egy minőségi cserepad, amire viszont nem maradt pénz. 

A maradék összeget csak veterán minimumért aláíró játékosokra tudják elszórni. Mi sejlik fel egy kicsit? Ha nem is teljesen hasonló a szituáció, de vannak hasonló elemei az ominózus 2012/13-as szezonnal, mikor Dwight Howard és Steve Nash került LA-be, ahol Kobe Bryant mellett Pau Gasol és Metta World Peace pattogtatott. All-Star játékosok tömkelege, de éppen csak bekerültek a rájátszásba, amikor az első körben a San Antonio Spurs megalázta őket. Ott azért volt bőven más tényező is, de Lebronék jövője sem tűnik rózsásnak!

Változott a helyzet

Azonban nincsen más lehetősége a csapatnak, mert Lebron James érkezése ezt hordozza magával: rögtön nyerni kell, nincsen idő. Anthony Davis és Lebron James mögé minőségi csere kell, aki tudja őket tehermentesíteni. Ennyi pénzből nem fognak senkit sem kapni. Az is kérdéses, hogy ki fog irányítani, ha érkezik Kemba Walker? A Charlotte irányítójából egy catch and shoot játékost csinálnak? Ilyen módon 34,8%-kal triplázik Walker. Miért fontos ez?

Átalakult az NBA. A tripladobás térnyerése miatt a jó dobók elengedhetetlen elemei egy bajnokaspiráns csapatnak. Ha megnézzük az idei döntősöket, mindkét oldalon találunk egy-egy hatékony triplázót, aki kapja a labdát és egyből szórja is be a hármast 50% körüli hatákonysággal: Danny Green (Toronto Raptors), Klay Thompson (Golden State Warriors), Stephen Curry (Golden State Warriors). A konferencia döntősöket figyelembe véve, szintén akadnak ilyen típusú, minőségi játékosok: Seth Curry és CJ McCollum (Portland Trail Blazers), illetve Malcolm Brogdon és Nikola Mirotic (Milwaukee Bucks). 

Ezeknek a játékosoknak egyre borsosabb lesz az ára, nem valószínű, hogy a Lakers tud egy hasonló kvalitásút igazolni. Lebron James vagy Anthony Davis esetében, viszont szükség van ilyen típusú kiegészítőkre, akik "szélesítik" nekik a pályát támadások esetén. Ha ez nem valósul meg, akkor meddő erőlködés lesz a Lakers szezonja és a rájátszás is veszélybe kerül. Jelenleg a franchise a legnagyobb esélyes a bajnoki címre, ami egy túlértékelt szorzót mutat (4.50). Figyelembe véve a többi csapat erősségét, még a rájátszásért is meg kell majd szenvedni a nyugati konferenciában. Következő részben a riválisokkal foglalkozunk!

Borítókép: Staples Center (Los Angeles Lakers). Fotó: Tiffany Chan/Shutterstock.com

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Los Angeles Lakers győzelmei (2019/20): 54,5 alatt
    1.91 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -24.35 %

október

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

  • Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

NBA 2018/19

MessiÁs hozzászólt
2019 szept 25. 13:40
NBA Fantasy? Kiraly lenne.
Pozzato hozzászólt
2019 júl 12. 12:01
Azon gondolkozom, hogy szerencsétlen Eric Gordon mikor jut majd labdához. D'Antoni teljesen vakon van, ugyanazt fogja erőltetni, mint eddig. Az alapszakasz szerintem működni fog, mert hol Harden, hol Westbrick őrül majd meg és szerintem ketten átlagolnak majd 60 pontot és hozzák a meccsek többségét. Rájátszás már más kérdés, mert egyikük sem elit védő, D'Antoni meg pocsék
oakland23 hozzászólt
2019 júl 12. 11:28
Ez a Westbrook-Harden duó érdekes lesz  ;D Ha két labdával játszanának, akkor jó csapat lehetne, de két ennyire labdadomináns spílert berakni egy csapatba  ::) Én nem tudom elképzelni, hogy ez a Harden-Rusty-féle Rockets működni fog, de hátha rámcáfolnak.

Amúgy nem gyenge az idei offseason, szerintem simán izgalmasabb, mint az előző alapszakasz például :D

Kapcsolódó cikkek