Valószínűleg kevesen számítottak spanyol - francia fináléra, hiába két nagyhatalom kosárlabdában. Az idei Európa-bajnokság azonban merőben más volt, lehet, hogy 20-30 év távlatából csak legyintenek, hogy "szokásos" döntő, de mi pontosan tudjuk, hogy ez bőven meglepetés kategória. Na jó, de ki okozhatja a nagyobb meglepetést ezen az Eb-n? Egy szokatlan elemzéssel készültünk a döntőre, ahol megvizsgáljuk, miért nyerhetnek a franciák és a spanyolok. 

Francia győzelem

Vincent Collet 13 éve irányítja a francia válogatottat. Akkor vette át a csapat irányítását, amikor igazán nagy volt a baj, erősen kérdéses volt, hogy kijutnak-e a 2009-es Európa-bajnokságra. Az Eb-kvalifikáció meglett, ahol lerakta egy sikeres válogatott alapjait, hiszen ekkor állt össze a Batum - Parker - de Colo trió, akivel az ország a legsikeresebb időszakát élte, Európa-bajnokok lettek (történetük során először), olimpiai ezüstöt, illetve vb-bronzot hoztak össze. 

Franciaország Collet miatt vált meghatározó csapattá, sőt, mondhatni európai mércévé az elmúlt évtizedben. Mert azt láthattuk az elmúlt időszakban, hogy hiába vannak klasszisaid, önmagában kevés a sikerhez, kell a megfelelő taktika. Collet pedig rendszerint meg tudott újulni, beépített fiatalokat a csapatba, tette ezt anélkül, hogy igazán komoly visszaesés lett volna. 

Mindezek ellenére, nem lehetett őket favoritnak nevezni a végső győzelemre, hiszen ahol Jokic, Doncic és Antetokounmpo is leüti a labdát, ott nehéz más csapatok preferálni a végső győzelemre. A franciák nem kezdték jól az Eb-t, csoportkörben szenvedtek, játékuk nem állt össze, de valószínűleg a rutin az, amely segített rajtuk. A keret nagy része ismeri egymást, többször harcoltak már egymás oldalán, tavaly is eljutottak egy olimpiai döntőig. 

Collet pedig sokszor hagyta játszani az övéit, remélve, hogy Heurtel, Fournier vagy Gobert megoldja. Ha nehézkesen, de megoldották, ez pedig erőt adhat nekik. Ezek a játékosok átélték már a sikereket, hiszen van köztük Európa-bajnok, olimpiai vagy világbajnoki érmes. Pontosan ez lehet az egyik előnye a franciáknak, hogy van 2-3 olyan játékosuk, akik meccseket tudnak nyerni, kellően rutinosak, játékosok jól ismerik egymást. 

Azért támaszkodhatnak csak erre, mert semmilyen kiemelkedő dolog nincsen, amit mutattak volna az Eb-n. Erős kijelentés, de elég csak megnézni a játékuk mellett a statisztikai mutatókat. Legtöbb eladott labda (meccsenkénti átlagban is!), egyik legrosszabb hatékonyság büntetőből, illetve mindenben benne vannak a top10-ben, de sehol sem dobogósok. Ha lehet így fogalmazni egy "átlagos csapat" nyerne Eb-t. 

Spanyol győzelem

Sergio Scariolo egy élő legenda Collethoz hasonlóan. Több ízben irányította a spanyol válogatottat, akikkel az olimpiai aranyon kívül mindent megnyertek. Az egyik legsikeresebb válogatott edző Európában, mindamellett még nyert 2022-ben EuroCup-ot is, illetve volt korábban spanyol és olasz bajnok is. Az sem mellékes, hogy tagja volt a Toronto Raptors bajnoki címet nyerő edzői stábjának! Az örök fegyelmezett szakember, aki nem örül a kiütéses sikernek sem, inkább mindenkit az öltözőbe rendel, hogy átbeszéljék mi vár rájuk a következőkben. Az olasz edzői iskola másik kiemelkedő alakja Ettore Messina mellett. 

Valószínűleg a világon egyedüli sazkvezető, aki ezt a spanyol csapatot döntőbe tudta vezetni, rajta kívül erre senki sem lett volna kevés. Hihetetlen motivátor, maximalista, több videó is terjeng róla a neten, ahol motivál, nem elégszik meg semmivel sem. Érdekesség, hogy a YouTube videók között találunk egy olyat, ahol a hatékony védekezést magyarázza a pick and roll-lal szemben, míg Vincent Collet épp a hatékony pick and roll játékot mutatja be egy másik, több órán át tartó sorozatban. Ezek után már nem lepődünk meg annyira, ha a francia válogatott a legkevésbé sem fegyelmezett csapat az Eb-n, míg a spanyolok ennek épp az ellenkezője. 

Ők adták el az egyik legkevesebb labdát támadásaik során, kiemelkedően hatékony az AST/TO statjuk, ami egyik alapvető feltétele a sikereknek. Hiába, hogy a palánk alatti védekezésük nem elit, ahogyan a triplázásuk sem, inkább duplákból dominálnak, jár a labda, lehetőleg úgy, hogy mindig dobással fejezzék be az akciókat. Ennyi elég a sikerhez? Eddig elég volt, hiszen egyetlen betlit leszámítva, mindenkit legyőztek a spanyolok, úgy jutottak el a döntőbe, hogy igazán komolyan csak a litvánok ellen izzadtak meg. Scariolo megint kiváló munkát végzett. 

Ki mellett raktuk le a voksunkat?

Két edzőlegenda, akik óriási taktikusok, de most nézzünk egy kicsit a legendák mögé. Egyetlen dolgot hangsúlyoznánk ki: tétmeccsen mindössze egyetlen alkalommal győzte le Collet válogatottja Scariolo Spanyolországát. Többi alkalommal rendre a spanyolok nyertek, legyen szó Eb-ről vagy olimpiáról, ebben ott van egy Eb-döntő is! Scariolo akarata rendre jobban érvényesült az egymás elleni párharcban, ezért is kissé fura a szorzók megoszlása. Hiába áll papíron erősebb játékosokból a franciák kerete, ez közel sem eredményezi azt, hogy nyerhetnek is! 

  • Spanyolország v Franciaország Tipp

    Spanyolország nyer
    2.35 Bet365

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org