Németh András szövetségi kapitány elégedett lehet. Természetesen semmi oka sincs a túlzott ünneplésre, viszont igenis van oka a mosolygásra: az általa irányított magyar válogatott a legjobb 6 között zárja a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokságot. Utolsó meccsén az 5. hely megszerzéséért lép pályára Magyarország, s a franciák az ellenfelek. Ugyan van némi remény a győzelemre, de valószínűnek tartom, hogy maximum annak örülhet majd a magyar szövetségi kapitány, hogy nem Jan Pytlick foglal helyet a másik kispadon.

handball-HUN-109

Magyar öröm. Fotó: Uros Hocevar/EHF

Magyarország - Franciaország 2.22 8.48 1.95

Nem kísért a múlt. Bár, női kézilabdáról lévén szó, volna miért. Erről a párosításról egy 11 évvel ezelőtti összecsapás jut eszembe, amikor Magyarország és Franciaország válogatottja a világbajnoki címért mérkőzött meg egymással. Akkoriban - a mostani együtteshez viszonyítva - nagyságrendekkel jobb volt a magyar csapat. Az a magyar válogatott tényleg a világ egyik legjobbja volt. Néhány név: Pálinger Katalin, Radulovics Bojana, Farkas Ágnes, Kulcsár Anita, Tóth Tímea, Siti Eszter, Kirsner Erika, Ferling Bernadett, Pigniczki Krisztina és a felnőtt pályafutása elején járó Görbicz Anita. Mint ismeretes, ez volt az a sokat emlegetett vb-döntő, amelyiket 6 gólos előnyről bukott el Magyarország a mérkőzés utolsó perceiben. (Három évvel korábban hasonló módon szenvedett vereséget az olimpia döntőjében, szintén előnyről és szintén a meccs végén.) Az a franciák elleni vesztes vb-döntő nekem másról is emlékezetes maradt. Egy képről, amelyik bejárta a világsajtót: a női kézilabdázás Zinedine Zidane-ja, az Audrey Hepburn-tekintetű zseni, Görbicz Anita nyilatkozik kisírt szemekkel és a könnyeivel küszködve.

Azon a 11 évvel ezelőtti vb-n láttam valamit a magyar csapat játékában, ami nagyon emlékeztetett a 2014-es Európa-bajnokságon szereplő magyar együttesre. Egészen pontosan: a mostani csapatban helyet kapó Tóth Gabriella játéka nagyon emlékeztet az akkori fiatal Görbiczre. Természetesen nem azt kívánom jelezni, hogy Görbéhez hasonló világklasszis lesz belőle (bár tiszta szívből kívánom, hogy egyszer majd azzá váljon), de a jó értelemben vett pimaszsága, néhány megmozdulása, valamint a megalkuvás nélküli gólra törő játéka arra az egykori fiatal játékosra emlékeztet, akit ma már a világ legjobb női kézilabdázójaként tartunk számon.

handball-HUN-092

Fotó: Uros Hocevar/EHF

Nem tippelek, mert nem tippelhetek

Gyors irányváltás vissza a mostani EB 5. helyéért zajló Magyarország - Franciaország mérkőzéshez, ugyanis erről kellene szólnia az előzetesnek. Szerintem az a helyzet, hogy nincs egy súlycsoportban a két csapat. Sajnos, nem Magyarország számára kedvező az összehasonlítás. Míg a magyar csapat nem több, mint egy átalakulófélben lévő gárda, amelyik erején felül teljesítve érte el célját ezen az EB-n, addig egy nagyon pontos „gyilkológépezet” a francia válogatott. Mármint akkor az, amikor nem szórakozik, hanem akarja, hogy az legyen. Az a véleményem, hogy akarni fogja mindezt a magyarok elleni meccsen. Mivel szét tudom választani a sportfogadást és a mindenkori magyar válogatottnak való szurkolást, nem okozna különösebb gondot Magyarország vereségére tippelnem (1.95). Ám az a helyzet, hogy létezik egy ország, amelyik válogatottjának győzelmére soha nem fogadnék a magyar kézis csajok elleni meccsen. Ezúttal pontosan ezen csapat lesz Magyarország ellenfele. Tehát nincs tipp, mindössze csak annyi, hogy nagyon szurkolok Magyarországnak.

Borítókép: Fotó: Uros Hocevar/EHF

Fogadj kötésben akár 30%-s nyereménynövelővel

Három futball eseménnyel a fogadószelvényeden extra nyereményt nyerhetsz akár 1 500 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org