Sorozatunk második (és harmadik) részében a nyugati partra utaztunk, ahol megküzdöttünk a havas (majd jeges) esővel, de megérte. A tavalyi évben negyedik helyen végzett - és ezzel az Európa Liga selejtezőjét elérő - FK Haugesund látott minket vendégül a stadionjában. Runar Nordvikkal, a klub PR vezetőjével és Balkán szakértőjével beszélgettünk.

Mi a feladatod a csapatnál?

Én vagyok a PR vezetője az FK Haugesundnek elsősorban. Ebbe beletartozik minden, ami a csapattal kapcsolatos híreket illeti. Ez egy kis csapat, így mindenkinek több feladata van. Így emellett felelős vagyok a tehetségek felfedezéséért is Boszniában, Horvátországban és Szerbiában. Három évig éltem a térségben mint újságíró és onnan próbáltam segíteni a sportigazgatót információkkal a kelet-európai játékosokról. Az elmúlt 10 évben rendszeresen igazolunk innen és jelenleg ez az egyik legfontosabb külföldi piacunk.

Mit gondolsz, miért volt ennyire sikeres a csapat a tavalyi szezonban? Azért a negyedik hellyel túlszárnyaltátok a korábbi várakozásokat.

Igen, ezzel mindenki egyetért veled. Ez egy meglepetés volt, hogy az egész szezonban tudtunk harcolni a dobogóért. Főleg azt emelném ki, hogy nagyon jó rajtot vettünk, illetve az igazolásaink jók voltak. Nem is 2016-ban, hanem 2015 nyarán tudtuk megszerezni kölcsönbe William Troost-Ekongot Gentből (csapatkapitánya is lett a csapatnak 2016-ban - szerk.), míg Filip Kisst Cardiffból.  Kellett nekik egy félév a beilleszkedésre, azonban 2016-tól mindketten nagyon jól játszottak. Troost-Ekong a védelem oszlopa lett, míg Kiss a középpályán vált meghatározó játékossá és hozzájuk jön még a csatársorban brillírozó Torbjørn Agdestein. Mellettük kiemelném még Alexander Stølåst, aki a baloldalon tűnt fel és a tavalyi szezonban az egyik legjobb norvég szélső volt a bajnokságban, illetve Haris Hajradinovićot, akit szintén végleg szereztünk meg egy kölcsönidőszak után. Az akkori edzőnk, Mark Dempsey pedig összerakott egy nagyon harapós csapatot, így kijelenthetjük, hogy senki sem szeretett velünk játszani.

Filip-Kiss-Haugesund-001

Filip Kiss (középen), a Haugesund egyik legnagyobb értéke és 2017-től a csapatkapitánya is.

Fotó: Vlad1988/Shutterstock.com

Említettél három kulcsembert (Troost-Ekong, Kiss, Agdestein), akik közül ketten már elhagyták a csapatot? Nem gyengült meg túlságosan a csapat?

Igen, Troost-Ekong visszatért Gentbe, míg Agdestein az Oddban folytatja, azonban nem aggódok. Jól ment a játék az előszezonban és nagy potenciált látok ebben a csapatban. A hátvédsorunk gyengült, mivel Troost-Ekongot lehetetlen volt pótolni (azóta érkezett a középhátvéd Bruno Soares - szerk.). Kapitánya volt a csapatnak a pályán és a pályán kívül is. Kiváló fizikummal rendelkezik és nagyon tudott küzdeni, ezzel hajtva a többieket is. A helyére érkezett Crnomarkovic, aki egy kicsit más típusú játékos és biztosan kell neki idő, míg beilleszkedik a csapatba. A támadósorban viszont javultunk, Agdestein nem volt túl gyors, viszont nagyon gólérzékeny volt. Ő távozott, viszont ebbe a szekcióba többen is érkeztek, ez pedig megnöveli a variációs lehetőségeket. Johnny Budusont elhoztuk a Skeidból, aki rendkívül gyors és nagy értéke lehet a csapatnak, ezt megmutatta az edző mérkőzéseken is. Erik Huseklepp nagy névnek számít Norvégiában, technikás és az ő tapasztalata sokat számíthat a szezon során. Rajtuk kívül megszereztük Christian Gytkjær (tavalyi gólkirály a norvég bajnokságban, ma már az 1860 München játékosa –szerk.) öccsét, Frederiket, illetve eljött az idő egyik fiatalunk, a nigériai Ibrahim számára is. Lehet hogy nem a következő szezon lesz a legjobbunk, viszont boldogok vagyunk, mert óriási potenciál van a csapatban.

Átnézve a téli átigazolási szezonban történt változásokat, elég sok hasonlóságot vélek felfedezni a tavalyi Stabæk és az idei Haugesund között. Például: új vezetőedző, alacsony költségvetés, kulcsjátékosok elvesztése, Európa Liga selejtező.  Nem aggódsz, hogy ugyanaz történik veletek idén, mint velük tavaly (csak osztályozón maradtak bent)?

Nem igazán. Ott voltam a csapattal a spanyolországi edzőtáborban és nagyon jó alapozáson vagyunk túl. Egy jó társaság jött össze és sok a tehetséges futballistánk. Ritka a mai világban, hogy ennyire pozitív hangulat vegyen körül egy csapatot. Jelzésértékű volt az is, hogy fiatal játékosunk, Kristoffer Haraldseid új, hároméves szerződést kötött velünk. Több ajánlata is volt, azonban azt mondta hogy ő is nagy lehetőségeket lát ebben a csapatban, ezért maradt. Lehet hogy a jövő évünk nem lesz olyan jó, mint amennyire volt a tavalyi, azonban nem tartok attól, hogy a Stabæk hibájába essünk. Ettől függetlenül a jó rajt idén is nagyon fontos lenne.

Haugesund_regi_klubhaz

1993-ban itt kezdte meg a működését az FK Haugesund csapata. A régi klubház ma már lezárt terület. A 2000-es évek elején nőtték ki az aprócska épületet. Fotó: gavrilo14.

Mi az idei cél a hazai bajnokságban és a nemzetközi kupában?

A bajnokságban a felsőház a cél. Norvégiában a nagy költségvetésű klubok után igen zsúfolt a mezőny és egy-egy jobban sikerült meccs dönthet köztük. Minden évben odaér egy meglepetés csapat, amely tavaly mi voltunk, illetve a Sarpsborg. Valószínűleg idén se fogja sok pont elválasztani a negyedik és a nyolcadik helyezetett. A kieséstől nem tartok, szeretnénk a tabella első felében végezni. A nemzetközi kupával kapcsolatban vezetőedzőnk kijelentette, hogy nem turistának érkezünk oda. A csoportkör elérése óriási tett lenne, mivel az utolsó két körben jóval nagyobb költségvetéssel rendelkező klubot kellene megvernünk. Kiemeltként mindenképpen szeretnénk továbbjutni, utána pedig senkinek se fogjuk könnyen adni magunkat, annyit ígérhetek.

Mit gondolsz, ki lesz idén az első osztályban a rekordbajnok Rosenborg legnagyobb kihívója? A játék kedvéért a saját csapatodat nem mondhatod.

Az Odd. Jól erősítettek, míg több csapatnak ez nem sikerült. Tavaly elég sok pontot vesztettek el feleslegesen, viszont ha ezt idén nem teszik meg, akkor komoly riválisai lehetnek a trondheimi gárdának, akik viszont gyengültek. Gytkjær volt a Rosenborg számára a tökéletes csatár, azonban az elvesztését nem tudták pótolni, mivel a finisben megbukott Lukas Spalvis kölcsönvételi ügylete. Nagyon nehéz márciusban minőségi középcsatárt találni, így a tavaly évhez képest egy gyengébb csapatuk lesz (azóta a "mindig szerény" Nicklas Bendtnert szerezték meg erre a posztra - szerk.). Ha valaki, akkor az Odd megszorongathatja őket, akik igen jól erősítettek. Tőlünk ugye Agdestein éppen oda távozott.

A következő részben folytatjuk az interjút és előtérbe helyezzük Magyarországot is, illetve bepillantást nyerhettek a külföldi játékosok kiválasztásának folyamatába is.

Ha lemaradtál volna az előzményekről:

A decentralizált modell

Fizess be 20 eurót, s játssz 40 euróval!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 20€-t a Betfairhez, s máris 40€-val kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org