Sorozatunk harmadik részében tovább folytatjuk a beszélgetést Runar Nordvikkal (FK Haugesund), akivel megbeszéljük az emlékezetes Eb-pótselejtezőt, a magyar játékosok hiányát Norvégiában, illetve a csapat scout rendszerét is. Aki lemaradt az első részről, annak érdemes azzal kezdeni.

Meg kell Tőled kérdeznem, mit gondoltál az Eb-pótselejtező sorsolása után a magyar-norvég összecsapásról? Örültél neki vagy tartottál azért kicsit tőle?

Örültem neki, ugyanúgy ahogy mindenki. A lehetőségek közül Magyarország ellen volt a legnagyobb esélyünk. Viszont valószínűleg a kiemelt csapatok is minket akartak kapni, mivel akkoriban nem voltunk jó szériában. A vezetőedzőnk nem volt a helyzet magaslatán és hozott érdekes döntéseket. Itthon kikaptunk, azonban nem estünk kétségbe. Utána viszont Budapesten érthetetlenül csatár nélkül álltunk ki. Markus Henriksen volt legelől, aki viszont középpályás és támadóként még életében nem játszott. Nem csodálkozom, hogy kiestünk. Viszont a magyarok utána nagyon jók voltak az Eb-n és jó volt őket nézni.

Az új vezetőedzővel (Lars Lagerback) több esélyetek lesz?

Igen, azt gondolom. Célfutballt akar játszani a csapattal. Tudja, hogy nem a Barcelona vagyunk és mi vágyunk az eredményességre, mivel nem mostanában voltunk világeseményen. Nagyon örülnénk neki, ha nemsokára ez újból összejönne és a játékképe emellett most nem is annyira fontos.

Fiola-Attila-magyar-válogatott-001

A magyar - norvég párharcról kellemes emlékeink lehetnek.

Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Több mint 100 külföldi játékos van az Eliteserienben, azonban közülük csak egy magyar van. Tudod ki az?

Ezen gondolkoznom kell.

Oké, annyit segítek hogy biztos tudod ki az, mivel a legeredményesebb külföldi játékos Norvégiában és most jutott fel újra az első osztályba.

Kovács Péter! Az a baj, hogy olyan régóta játszik itt, hogy őt már norvégnak tekintjük, ezért nem esett le elsőnek. Kiváló játékos, azonban mellette volt itt más magyar is. Korcsmár Zsolt a Bergenben szintén jó teljesítményt nyújtott. A magyar játékosok jól szoktak nálunk teljesíteni.

Ezzel szemben nem lehet azt mondani, hogy a magyarok elözönlenék az Eliteserient, pedig az ország gazdasága sokkal jobb és azt gondolná az ember, hogy jobb sors várhatna itt labdarúgóinkra. Miért találunk ilyen kevés magyart a norvég első osztály történetében?

Az utóbbi években változott a helyzet. A magyar fociba elég sok pénz került, aminél annyival többet mi sem tudunk adni, amiért megérné váltani. A magyarok így inkább elmennek Lengyelországba vagy Németországba. Egy átlag norvég focista fizetése nem kimagasló a magyarokéhoz képest. Összehasonlításként, nem keresnek sokkal többet mint egy Norvégiában élő irodai dolgozó. A élcsapatokban vannak viszont olyanok, akiket sztárnak lehet mondani és ők viszont sokkal többet keresnek, az ő fizetésüket már millió norvég koronában kell mérni évente. Akik viszont ennyire jók, azok Magyarországról se Norvégiába jönnek már, hanem valamelyik nagyobb bajnokságba. Ezért gondolkozunk főleg a balkáni országokban, mint ahogyan a magyarok is. Onnan még olcsóbban tudunk játékost hozni és a fizetési szintjük sem kimagasló, illetve nagyon profik. A norvég játékosok közül akik focistaként akarják megalapozni a jövőjüket, azoknak el kell menni valamelyik nyugat-európai bajnokságba.

Került hozzátok közel magyar játékos átigazolása a közelmúltban?

Nem tudok róla, komolyan biztos nem merült fel. A sportigazgatónk az ügynökökön keresztül kapott ajánlásokat Magyarországról is biztosan, viszont egy olyan se volt, aki reális opció lett volna.

Haugesund_stadion2

A Haugesund stadionja, a Gamlå. Fotó: gavrilo14

Hogyan szereztek játékos a balkáni országokból? Van egy scout rendszeretek vagy ügynökök ajánlanak?

Mindkettő igazából, de a korábban említett három országgal (Bosznia, Horvátország, Szerbia) kiemelten foglalkozunk. Van egy főállású emberünk erre, illetve én segítek be neki, mivel jártas vagyok a helyi viszonyokban és tanultam is az itteni nyelveket. Ha kapunk egy tippet, akkor két-három mérkőzést megnézünk a játékostól személyesen. A nagy része már itt kiesik. Vagy nem olyan stílusú játékos aki nekünk kell, vagy nem elég jó. Ha átment a rostán, akkor jöhet a háttérellenőrzés: nem akarunk bajkeverőt a csapatba, aki rontja a morált, így ez is könnyen kizáró ok tud lenni. Végezetül leülünk tárgyalni a klubbal és a játékossal is. Mint látható, sok helyen el tud bukni ez a történet, ezért érkeznek csak így is ilyen kevesen abból a térségből. A télen ugye Djordje Crnomarkovic. A másik út a játékos ügynökökön keresztül kezdődik. Ők küldözgetnek leveleket a sportigazgatónknak, amelyekből nehéz szelektálni, mivel több száz is érkezhet belőlük az átigazolási időszakokban. Ott először posztonként szűrünk, majd személyesen nézzük meg a játékost.  Egyébként a norvég csapatokra jellemző, hogy mindegyiknek van egy kiemelt térsége. Az Aalesundnek ott van Hollandia, míg a Lillestrømnek Szenegál.

Nálatok is több játékos van Nigériából, ott is van kapcsolatotok?

Igen, Nigéria az afrikai bázisunk. Ibrahimot onnan hoztuk el 4-5 éve, míg Anthony szintén onnan származik. Előbbi nagy szerepet kaphat már idén, míg utóbbi lett volna Troost-Ekong pótlója, azonban legalább augusztusig kidőlt, így a védelmet nem ő fogja stabilizálni ebben a szezonban.

Mi a különbség a balkáni és az afrikai kiválasztás között?

Az afrikai sokkal nehezebb. Egyáltalán meccset is nehéz leszervezni. Ha elmegyünk megnézni valakit, általában akkor állítanak össze két csapatot, csak a mi kedvünkért. Az meg nem igazán értékmérő. Ezen kívül hosszabb idő is kell a beilleszkedésre. A nem skandináv, de európai játékosoknak fél év, míg az Afrikából érkezetteknek legalább a duplája szükséges. Egy teljesen új kultúrát kell megszokniuk. Ezért őket általában nagyon fiatalon hozzuk ide. Ibrahim 20, Anthony pedig 19 jelenleg, így velük a jövőt építjük úgy, hogy már egy ideje velünk készülnek és lassan megtörténhet az áttörés. De a korábbi években is voltak kiváló afrikai játékosaink és legtöbbjük bevált. Nekik ez életük lehetősége, így a motivációval nincs probléma esetükben.

Mi a helyzet a nyelvtudással az újonnan érkezetteknél?

A balkáni országokból érkezettek nagy többsége beszél angolul. Az iskolában sokáig tanulták, így nekik inkább csak fel kell frissíteniük a tudást. Ez is benne van abban a féléves átmenetben, ameddig hozzászoknak a körülményekhez. Speciális esetben kell tolmács is, azonban az első szezon végére már angolul kommunikálnak, míg norvégul megértik az edzői utasítást. Az afrikaiaknál ez kicsit megint hosszabb folyamat, de nagyobb problémánk ezzel sem volt. Ezért is fontos őket idehozni korán, hogy elsajátítsák a nyelvet. Ibrahim itt van négy éve, neki a pályán semmiféle kommunikációs problémája nincs már norvégul sem. Azt pedig te is tudod, hogy a norvég - svéd - dán nyelv között nincs nagy különbség, így az innen érkezők már a megérkezésükkor se küzdenek nyelvi problémákkal.

Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget az FK Haugesundnek és Runar Nordviknak, hogy rendelkezésünkre álltak.

Körbevezettek minket a stadion és klubház területén is. Elsősorban az volt szembetűnő, hogy a média szekcióban rendkívül sokan dolgoztak és eredményesen. Elég ha megnézzük a csapat Instagram vagy Facebook profilját, vagy magát a honlapot. Friss és érdekes anyagokat kapunk a kezünkhöz, amivel közelebb érezzük a csapatot magunkhoz. Ez pedig meglátszik az átlagnézőszámon is. Haugesund városának körülbelül 40 ezres lakossága van, míg a térségnek 100 ezer fő, azonban a települések egymástól jóval messzebb vannak mint Magyarországon. Ettől függetlenül átlagban 5200 fő tekintett meg egy-egy meccset a tavalyi szezonban, ami idén biztosan nem csökken az elmúlt év sikerei után.

Haugesund_studio

Az FK Haugesund saját TV stúdióval is rendelkezik. Fotó: gavrilo14.

Emellett meg kell jegyeznünk, hogy Norvégiában (főleg a part menti településeknél) is válság van a kőolajiparban és ez hatott a csapatok büdzséjére. Néhányukra jobban, míg az okosan gazdálkodókra kevésbé. Utóbbi csoportba tartozik bele a Haugesund csapata is, akik így némi helyzeti előnybe kerültek azokkal az együttesekkel szemben, amelyek a korábbi években túlköltekeztek, míg az idei szezonban csökkenteniük kell kiadásaikat. Ezzel szemben a kék-fehérek játékost még vásárolni is tudtak, ezzel jelezve a további stabilitást. Reméljük jól sikerül számukra a szezon és őszintén bízunk benne, hogy az Európa Ligában összekerülnek egy magyar együttessel.

Az interjúban megpróbáltuk érinteni azokat a kérdéseket, amelyeket a közelmúlt felvetett a magyar labdarúgással kapcsolatban. A játékosok fizetése reális-e, illetve a nyelv elsajátítása mennyire fontos egy átigazolásnál. Láthatjuk, hogy elvárásnak is mondható a délszláv játékosoknál az angol, viszont ők rendelkeznek ezzel a tudással, míg ezzel szemben több magyar játékosnál (Kleinheisler, Simon Krisztián, Feczesin) is felmerült ennek hiánya, így megjelölhetjük ezt általános problémaként aranylábú ifjainknál. Ezenkívül külön érdekesség, hogy a magyar élvonalbeli focisták fizetése vetekszik a norvégokéval, miközben a legtöbb állás esetében az északi országban 5-10-szeres pénzt tesznek zsebre heti 37,5 óra munkaidővel. Egyrészt ezért sem érdemes külföldre menni egyből az NB1-ből, illetve hozhatunk a hazánkba egy Danko Lazovicot, vagy Davide Lanzafamét. Másrészről adódik a kérdés, hogy túl vannak-e fizetve a hazai futballistáink? Szavazzatok és alkossatok véleményt akár erről a kérdésről vagy ami felkeltette érdeklődéseteket az interjúval kapcsolatban.

A következő epizódban zárásként a norvég vidékre utazunk, ahol megnézzük, hogy egy tipikus norvég faluban milyen sportolási lehetőség állnak a gyerekek és a felnőttek rendelkezésére, illetve mi a helyzet a helyi labdarúgó egyesülettel.

Ha lemaradtál volna az előzményekről:

A decentralizált modell

Irány az Európa Liga – interjú (I. rész)

Túl vannak fizetve az NB1 focistái?
Igen.
Nem.
QuizMaker
 

Fizess be 20 eurót, s játssz 40 euróval!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 20€-t a Betfairhez, s máris 40€-val kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org