Az idei döntőt az Olasz Kupában két olyan csapat játssza, akik merőben különböző helyzetben vannak. A Juventus számára ez az egyetlen mentsvár, hogy a szezon pocsék eredményeit kozmetikázzák, míg az Atalanta története legjobb időszakán van túl, bármennyire is furcsa ezt leírni. A bergamói klub szurkolói valószínűleg néhány évvel ezelőtt vártak volna hasonló eredményeket, mint amiket elért a klub, hogy rövid idén belül két kupadöntőre is készülhetnek!

máj 15. 21:00 Közvetítés: Unibet

Atalanta - Juventus: A döntőig vezető út

A nyolcaddöntőkben csatlakozott az Atalanta, egyetlen találkozót leszámítva, mindenkivel szemben nyertek, pedig a sorsolásuk nem volt egyszerű. A Sassuolo egy hagyományos óriásölő volt, utána a negyeddöntőben a Milan következett, majd az elődöntőben a kupacsapat, a Fiorentina. Az igaz, hogy Firenzében 1-0-ra kikaptak, de a visszavágón összeomlott Italiano csapata, 4-1-re nyert az Atalanta. A Juventus számára kikövezett volt az út a döntőig, jóformán fogalmunk sincsen, mit is várhatnánk tőlük - azért van bőven sejtésünk -, hiszen a Salernitana és a Frosinone nem komoly ellenfél, míg a Lazio edzőváltások közepette is képes volt megnehezíteni a torinóiak dolgát. 

Atalanta - Juventus statisztika: Az Atalanta átlagosan kevesebb gólt szerzett mérkőzésenként (2.3), mint Juventus (3.3). Atalanta Bergamo átlagosan több gólt kapott ebben a szezonban (1.00), mint Juventus (0.75). Atalanta Bergamo minden találkozón gólt kapott, de Juventus a meccsek 50 %-án nem kapott gólt.

Atalanta: Gasperini sűrű hetek előtt, Bergamó fényes korszaka

Kevesen gondolták Bergamóban szezon elején, hogy majd pont idén juthatnak csúcsra, játszhatnak először nemzetközi kupadöntőt, illetve az Olasz Kupában is fináléba kerülhetne, miközben egyre biztosabbá válik a BL-főtábla a 2024/25-ös évadra. A csapatot minden bizonnyal nyáron szétvásárolják majd, már most hallani kérőkről a legjobbak kapcsán, de addig még két döntő hátravan. 

A bekapott gólokban ugyan nem látszik, de az elemzői videóból igen, mennyit fejlődött az Atalanta védekezése, ez főleg tavasszal volt érezhető. A sikert viszont továbbra is az adja, hogy meccsenként azért két találatot összehoznak, ráadásul ez a keret mentálisan is erős. Az Olasz Kupa és az Európa Liga elődöntőinek visszavágóján tudtak nyerni, ezzel bizonyítva, hogy a végsőkig küzdenek. 

A mentális erő másik ékes bizonyítéka, hogy míg a Roma hasonló terhelés alatt összeomlott egy jobb kerettel, addig a bergamóiak a nemzeti kupában is sikereket értek el, míg a bajnokságban fokozatosan lépkedtek előre, végül minden bizonnyal épp a Roma elleni sikernek köszönhető, hogy előzik majd Daniele De Rossi együttesét. Arra a találkozó is úgy mentek ki, hogy félidőig kétgólos előnyt építettek ki, Roma kaput eltaláló lövésig nem jutott, végül csak büntetőből tudtak szépíteni. 

Juventus: Allegri egyetlen reménye

Az ezüstérem elúszott az olasz bajnokságban, ha pedig így folytatják, akkor a dobogó sem lesz meg a torinóiaknak, mivel a Bologna kiválóan hajrázott. A Juventus esetében már érik a váltás, ezzel most már mindenki tisztában, Massimiliano Allegrinek hetei vannak hátra a csapat kispadján. Minden bizonnyal érzi ezt már ő is, de lemondani nem hajlandó, pedig már hosszú ideje (évek) szenved vele a Juventus.

A szezon felénél azt lehetett gondolni, hogy képesek kihasználni az Inter kettős terhelését, releváns riválisok is lehettek volna a milánóiak számára, de a valóság megmutatta, mennyi gond volt a csapattal. Allegri ebből szinte semmit sem érzékelt, rengeteg furcsa interjút adott, viszont nem lehet csak a nyakába varrni a helyzetet, ugyanis ehhez kellett egy ilyen játékoskeret is, ahol eléggé kevés a kreatív játékos. 

Juventus FC Serie A

Nem maradt más idénre a Juventusnak, minthogy megnyerni az Olasz Kupát, egyetlen mérkőzésre kéne felpörögni, illetve valami teljesen váratlant húznia Allegrinek. Ez az, amire eléggé kicsi az esély, ez a felállás, amit láthatunk, minden bizonnyal a döntőben sem változik, sőt, egy-két kényszerű változtatást leszámítva (Locatelli eltiltott, Danilo sérült), nem hinnénk, hogy jelentős változások lennének a kezdőcsapatban. 

Atalanta - Juventus mérkőzés tipp

Ha azt kéne nézni, hogy mentálisan és aktuális formát tekintve melyik klub az erősebb, akkor az Atalanta. Várjunk csak! Pontosan ennyit kell nézni egy kupadöntő előtt, esetleg ami még közbeszólhat, hogy a Juventus bízhat egy Vlahovic vagy Chiesa villanásban, majd utána beállnak védekezni és valamilyen módon kihúzzák a meccset. Allegri taktikája várhatóan pontosan ez lesz, Atalanta magasan letámad majd, Juventus pedig próbál a védelmük mögé kerülni, illetve egész találkozón biztonsági játékra törekedni.

  • Allegri győzelmei: 12 alkalommal
  • Gasperini győzelmei: 6 alkalommal
  • Döntetlen: 10 alkalommal

Ha egy sima bajnokin nem kockáztat Allegri, akkor miért pont egy kupadöntőben tenné? A két edző jól ismeri egymást, eddigi 28 mérkőzésükön Allegri-dominancia volt, ahogyan látható. Korábban, még 2011-ben játszottak már kupadöntőt, akkor Allegri csapata nyert, mostanában párharcukra leginkább a döntetlenek voltak jellemzők. Az elmúlt hetek Juventus szenvedései után, nehéz elképzelni, hogy pont ezt a mérkőzést nyerik meg, de nem lehetetlen, mi a DNB-opcióval az Atalanta mellett állunk. 

Atalanta - Juventus élő közvetítés

Hol nézhető az Atalanta - Juventus mérkőzés? Magyar kommentárral a Sport 1 felületén, illetve az Unibet oldalán szerda 21:00-től. 

A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 május 14. 10:33 UTC.

  • Atalanta - Juventus tipp

    Atalanta DNB-vel
    Unibet
    1.83

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Gian Piero Gasperini. Fotó: cristiano barni/Shutterstock.com