Oscar-díj: Hetes a nyerőszám?

Nagy Bence
2019 febr 24. 11:48
Szólj hozzá!

Egyéb Oscar-díj Christian Bale Glenn Close

Magyar idő szerint hétfő hajnalban jön az Oscar-díj átadás. Eléggé megosztó gála lehet ez, tele érdekes díjazottal, vannak akiknek igazságot szolgáltathat a sors, de lesznek olyanok is, akik hiába küzdöttek. 

Negatív rekord

Egy élő legenda, akit valamiért nem szeretnek Oscar-bizottság tagjai. Ez nem Glenn Close munkáját minősíti, hanem a bírákét. Számtalan kiváló alkotásban játszott zseniálisan. A színésznőt 1983-ban jelölték először, mostani a hetedik, amit a The Wife főszerepéért érdemelt ki. Kis áthallással, de a mostani főszerepe az ő életét mutatja be, hiszen egy olyan nőt játszik el, akinek nem ismerték el a munkáját. Tehetsége megkérdőjelezhetetlen volt, mégis férje árnyékában élt. Egyértelműen nem ez a legerősebb szerepe Close-nak, de botrányos lenne, ha nem ő kapná, amire sajnos megint megvan az esély. 

Jött ugyanis Lady Gaga, aki énekesből színésznővé avanzsált az elmúlt évek alatt. Kevesen tudják, de a színésznőt 2001-ben láthattuk a vásznon az ikonikus sorozatban, a Maffiózókban. Tudatosan készült a színészi pályára a zenélés mellett, hiszen a mostani Oscar-díjra jelölt szerepe előtt is játszott már nevesebb alkotásokban (Machete gyilkol, Sin City), de igazán az American Horror Story-ból lehet ismert. Azért kapott is Golden Globe-díjat, zsűri imádja őt. Ahogyan a komfortzónájukból kimozduló művészeket is, illetve a fiatal tehetségeket. Ezeknek mind megfelel Lady Gaga. Hiába van még olyan jelölt a legjobb női főszereplő díjára, mint Olivia Colman, mindenki a Close - Lady Gaga "csatára" hegyezte ki a díjat. 

A szorzók viszont ezt nem tükrözik, hiszen a Golden Globe elnyerésével gyakorlatilag biztosra veszik, hogy Glenn Close kapja a szobrocskát (1.14). Egy valamit viszont nem szabad elfelejteni, hogy Close alig nyert díjat a különböző gálákon, pedig számtalanszor volt jelölve. A hét Oscar-jelölés mellett kapott eddig 14 Golden Globe-ot, amiből "csak" hármat nyert meg, Emmy-nél is pontosan ugyanilyen az arány. Lady Gaga viszont tarol, aki szereti a nagy szorzókat, annak érdemes elgondolkoznia a 15.00-ös oddson.

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 

Jár a díj 25 kilónyi hízásért?

Sarkos megfogalmazás, de talán így lehetne jellemezni a legjobb férfi főszereplő kategóriát. Kicsit hasonlít a helyzet a női vonalra, hiszen Rami Malek a "fiatal tehetség", míg Christian Bale a rutinos róka (csak hét év van köztük Malekkal), akit közel sem díjaznak annyira, mint amennyit ő megtesz a szerepekért. Már nem csak Hollywood-szerte ismert az a tény, hogy Bale mennyi mindenre hajlandó egy szerep tökéletes megformálásáért. A walesi színész a Batman megformálójaként lett mindenki számára ismert, de nem szabad megfeledkezni az Amerikai pszichóban nyújtott zseniális alakításáról sem. 

Legutóbbi szerepe szintén zseniális lett, hiszen Dick Cheney valós személyiségét mutatja be a nézők számára, mindezért pedig 25 kilót szedett fel. Ott van viszont az érem másik oldala, hogy ez elsősorban egy drámai alkotásnak készült, de mégis a vígjáték kategóriában nyert Golden Globe-ot. Christian Bale jól utánozza Cheney gesztusait, hozza a karaktert, parádés a szerepben, de ez elég egy újabb Oscarhoz? Mennyire lesz elfogadó a bizottság egy brit színésszel, aki szerepével az amerikai kormányt kritizálja? Legfőbb ellenfele a már említett amerikai Rami Malek, aki Freddy Mercury-t formálta meg. Bale győzelme 5.50-et érne, míg Malek 1.15-ért adják, kettejük csatája teljesen elhomályosítja a többi jelöltet, pedig ott van még Bradley Cooper vagy épp a zseniális Viggo Mortensen. 

A döntést mindkét esetben rátok bízzuk, mert ez egy olyan gála lehet, ahol leeshetnek a nagyobb szorzók, legalábbis most közel sem olyan egyértelmű minden, mint az elmúlt években. Többi kategória kiszámíthatóbb, hiszen Alfonso Cuarón, ha készít valamit, akkor általában minimum a jelölés, de olykor tarolás lesz a vége (Gravitáció 2013-ban). Biztosra vehető a legjobb rendezői díj győztese (1.05), ahogyan a Roma legjobb film elsősége is, hiába nyomják egyre jobban a Viggo Mortensen - Mahershala Ali párosát a Green Book-ért, ez is kevés lehet. Ali viszont kap egy újabb Oscar-díjat, ahogyan jövőre nagy valószínűséggel egy Emmy-t (True Detective). Korunk egyik legfelkapottabb művésze. 

A végére pedig két kis kitekintés. Ha már szóba került Glenn Close, akkor érdemes felhívni a figyelmet Amy Adamsre is, akinek a mostani a hatodik jelölése 13 éve alatt, de még sosem nyert díjat. Idén ráadásul kapott két kategóriában is kapott jelölést a Golden Globe-on, egyik a filmes, másik a sorozatos. Győzelme nagyot szólna (6.00). A legjobb eredeti forgatókönyvnél is leeshet egy nagy szorzó: Green Book 3.25-ért. 

A végére viszont jöjjön a fricska. Hiába van rá sansz, hogy pár nagyobb szorzó leesik, azért érdemes a helyén kezelni a dolgokat. Elolvasva egy tavalyi New York Times elemzést a 2018-as Oscar előttről, ott gyakorlatilag egytől egyig jöttek a favorit sikerek, hiába volt minimális esély pár kategóriában a meglepetésre. Az újság idei elemzése is elsősorban a favoritok sikerére koncentrál, de mi mégis kockáztatunk!

Borítókép: Glenn Close / Fotó: Red Carpet Report

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Legjobb eredeti forgatókönyv: Green Book
    3.25 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 20.63 %

február

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

  • Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Oscar-díj fogadások 2019

Pozzato hozzászólt
2019 febr 25. 09:42
Szerintem itt már nem feltétlen az számít, hogy ki milyen szerepet játszik el, inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak kedvelt és utált színésznők. Így volt sokáig Leonardo DiCaprio is, akit jó pár dolog miatt nem bírtak (ebből - ha igazak a pletykák - a legerősebb indok, hogy pár zsűritag lányával is összejött). Glenn Close is az "utált" kategóriába tartozik, pedig parádés s
TiB hozzászólt
2019 febr 25. 07:05
Azért ez a Rami Malek díjazás szerintem kicsit erős, de persze már a film ötleténél forgatás előtt lehetett sejteni, hogy ez lesz a vége. Kicsit azt érzem, hogy ez díj valójában Freddie Mercury-é, aki annyira korszakos egyéniség volt, hogy az lett volna a blama, ha nem hoz belőle össze egy Oscart ez a Rami gyerek.

A Black Panther jelölésért vajon mennyit fizetett a Marve
SPF Előzetes hozzászólt
2019 febr 24. 11:48
Oscar-díj: Hetes a nyerőszám?

Glenn Close hetedik jelölését kapta, de vajon megnyeri a hőn áhított Oscar-díjat? Olvasd tovább

Kapcsolódó cikkek