A hétfői spanyol másodosztályú bajnoki mérkőzésen egy olyan klub kerül főszerepbe, akiknek eléggé kalandos volt az elmúlt három évtizedük, miközben a világ egyik leggazdagabb embere pénzeli a csapatot. 

2023 nov 13. 21:00 Közvetítés: UnibetBet365
Tipp: Real Oviedo vagy döntetlen + 2,5 gól alatt
Unibet
1.73

Oviedo: A 90-es években minden jobb volt

Ha az 1990-es években követted már a spanyol bajnokságot, akkor valamilyen szinten biztosan emlékszel az Oviedo csapatára, ahol olyan játékosok rúgták a bőrt, mint Julio Dely Valdés, Viktor Onopko, Abel Xavier és Robert Prosinecki. Ennél a csapatnál futott be edzőként a későbbi Super Depor vezetője, Javier Irureta, de Radomir Antic, Óscar Tabárez és Luis Aragonés is irányította az asztúriai klubot egy kis ideig, ennek ellenére rendre a kiesés elől menekültek, ami végül 2001-ben bekövetkezett. 

Lőszerraktár a pályán: Az 1930-as években az első osztály tagja volt az Oviedo, egyik leglátványosabban játszó csapat, majd jött a spanyol polgárháború, mely leginkább az Oviedót érintette az első osztályú klubok közül. A pályájukat lőszerraktárként használták - majd teljesen elpusztították -, míg a játékosaik közül többen elestek a harcokban, de volt olyan, aki elhagyta inkább az országot. Hiába indult újra a pontvadászat, Oviedo halasztást kért, mert annyira rossz állapotban volt klub és a hozzá tartozó létesítmények.

A 2001-es kiesés azonban csak egy előfutára volt annak, amely a következő 10 évet jellemezte, hiszen a klub komoly anyagi válságba került, játékosokat nem fizették ki, miközben az Oviedo elnöke és a város polgármestere egymással hadakozott, mert a politikai spektrum más-más oldalán helyezkedtek el. A város önkormányzata megvonta a támogatást a klubtól, inkább egy sokadik ligás csapatnak adták a pénzt. A város lakói azonban fellázadtak és gyűjtést szerveztek az Oviedo számára. 

Szegénységből a gazdagságig

A város vezetése kontrollálni akarta a klubot, de ez nem sikerült, olyannyira nem, hogy végül Oviedo lakói az önkormányzat ellen fordultak. Végül, ha nehezen is, de sikerült megmenteni a klubot, amely nem ment csődbe, viszont olyan tehetséges játékosokat, mint a 15 éves Juan Mata, illetve a 18 éves Santi Cazorla, elveszítettek. Ekkor egy személy, Alberto González sietett a klub megmentésére, de ez csak átverés volt, ugyanis többrendbeli csalás miatt végül nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene, a klub jelentős vagyonát lenyúlta.

A következő évek megint az anyagi csőd elkerüléséről szóltak, borzasztó állapotok uralkodtak, gyakorlatilag napról napra éltek, végül kiderült, hogy az Oviedónak első körben 1,9 millió euróra volna szüksége, hogy elkerüljék a felszámolást, majd további 6,5 millióra, hogy biztosítsák a klub jelenét és jövőjét. Jelentős támogató nem érkezett, így részvénykibocsátásba kezdtek. Az ügy mellé pedig rögtön odaállt Juan Mata, Santi Cazorla, Adrián és Michu, akik az Oviedo utánpótlásának voltak a prominens játékosai, nem mellesleg közülük ketten addigra már világbajnok labdarúgók. 

Oviedo Cartagena
Santi Cazorla (Fotó: Christian Bertrand / Shutterstock.com)

Azonban a részvényeket csak 10,75 euróért adták, így hiába állt az ügy mellé a Real Madrid (100 000 euró értékben vásároltak részvényeket, amiket ingyen Oviedo városának adták) és a Barcelona (BL-meccseken transzparenseken szólították fel a lakosságot az akcióra és labdarúgóik szintén részvényeket vásároltak), ezzel csak a rövidebb ideig tudták kihúzni, ugyanis az 1,9 millió euró is alig jött össze, hogy elkerüljék a felszámolást. A szimpatizánsok pontosan tudták, hogy egy jelentős befektetőre van szükség, ezért két helyi újságíró felhívta Arturo Eliast, aki Carlos Slim veje. 

Carlos Slim: A mexikói milliárdos és üzletember, olyan cégekben vannak érdekeltségei, mint a New York Times vagy a Telmex. A létező legjobb emberhez fordultak, ugyanis 2010 és 2013 között a világ leggazdagabbja volt, de azóta is rendre benne van az első tizenötben, jelenleg a világ nyolcadik leggazdagabb embere.

Nem tudjuk pontosan, hogyan zajlott Slim felkutatása, de könnyedén elképzelhető, hogy szimplán csak megnézték a Forbes világ leggazdagabbjainak listáját és rögtön az első helyezettnek írtak. Végül olyan jól sikerült a felhívás, hogy Carlos Slim 2 millió euró értékben vásárolt részvényeket, jelenleg is a klub egyik tulajdonosa. Azonban továbbra sem többségi tulajdonos, mint ahogyan most már a helyiek sem, hiszen az Oviedót a Grupo Pachuca irányítja, mely szintén egy mexikói szervezet, akikhez Közép- és Dél-Amerikai labdarúgó csapatok is tartoznak. 

A legélhetőbb város

Spanyolországban megszavazták a legélhetőbb városokat, ilyenkor általában mindenki egy-egy nagyobb és ismert metropoliszra gondol, de a szavazáson Oviedo végzett a 2. helyen, majd amikor a világ legélhetőbb városait vizsgálták, akkor is felmerült a legszűkebb elitben a 200 ezer lakosú spanyol kisváros. A legtisztább spanyol város (igen, van ilyen díj és ezt is elnyerték), rendezett, nem tekinthető olyan nagynak, mint Madrid vagy Barcelona, viszont pont emiatt élhető. 

Asztúria tartomány északon fekszik, Oviedótól nem messze a tengerpart, viszont még hegyek ölelik körbe a várost, így télen hidegebb van és nyáron sincsen annyira fullasztó idő, mint mondjuk Sevillában. Ha pedig tengerpart, akkor (Sporting) Gijón, mely az Oviedo ősi ellensége, két klub rivalizálása komoly és nagy múltra tekint vissza, kettejük rangadóját már egy jó ideje a második vonalban rendezik meg. 

Az Oviedo pedig innen szeretne feltörni, de míg a rivális Gijón a feljutást érő második helyen áll a LaLiga II-ben, addig az Oviedo csak a középmezőnyben, közelebb a kiesést jelentő helyekhez. Ezen tudnának segíteni egy Cartagena elleni sikerrel, akik jelenleg a liga legrosszabb csapata. Az Oviedónál komolyabb hiányzó nem lesz, a csapatkapitány, Borja Bastóntól várják a gólszerzést, de nem lesz egyszerű dolga, mert a vendégek idegenben a pontszerzésre törekednek, leginkább a védekezéssel foglalatoskodnak. Az Oviedo nem sziporkázik gólszerzés terén, ezért érdemes a kevés gólos mérkőzés irányába elindulni. 

  • Real Oviedo - FC Cartagena tipp

    Real Oviedo vagy döntetlen + 2,5 gól alatt
    Unibet
    1.73

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Real Oviedo szurkolók (Fotó: StockPhotoAstur / Shutterstock.com)