Nem lehet okunk a panaszra, hiszen az Euroliga történetének egyik ikonikus párharcával kezdődik a rájátszás. A Panathinaikos és a Maccabi Tel Aviv egymás elleni csatája régre nyúlik vissza és több nagy mérkőzést is hozott. 

ápr 23. 19:30 Közvetítés: Unibet

Panathinaikos - Maccabi Tel Aviv egymás elleni történelem

Az Euroliga rekorderei csapnak össze, ugyanis a Panathinaikos 6 sikerrel, míg a második helyen a Maccabi Tel Aviv áll 4 aranyéremmel, illetve az izraeli csapat játszotta a legtöbb döntőt (10 alkalommal kerültek fináléba). Nem meglepő ezek alapján, ha ennek a két gárdának közös múltja is jelentős, kezdjük azzal, hogy három egymás elleni döntőt vívtak, ez utóbbi szintén rekord:

  • Egymás elleni döntőik: 2000 (Panathinaikos győzelem), 2001 (Maccabi győzelem) és 2011 (Panathinaikos győzelem)
  • Final Four elődöntők: 2002 (Panathinaikos győzelem), 2005 (Maccabi győzelem)
  • Negyeddöntő: 2012 (Panathinaikos győzelem)

Érdekesség, ha a két csapat az Euroliga Final Fourjában találkozott, akkor amelyik nyert, az nyerte a sorozatot is. A 2010-es évek második felére a csatározás kissé vesztett erejéből, mivel az utóbbi 10 évben egyik klub sem számított végső győzelemre is esélyes gárdának: döntős utoljára a Maccabi volt 2014-ben, akkor nyertek az izraeliek, azóta egyikük sem került Final Fourba! Most viszont biztos, hogy egyikük ott lesz Berlinben a legjobb négyben!

Panathinaikos: Lehetett sejteni, de nem hittünk bennük

Azok után, ahogyan zajlott az ősz a görög csapatnál, nem hittünk benne, hogy ez a gárda kiemelést szerez az alapszakaszban. Voltak olyan mérkőzéseik, ahol a legnagyobb probléma a csapat újdonsült edzője, Ergin Ataman volt, akit heves vérmérsékletéről ismerhettünk meg, illetve kiváló taktikai érzékéről, amivel két Euroligát nyert az Anadolu Efesszel. Utóbbiból keveset mentette el a görög kiruccanásához, viszont óriási szerencséje volt, ugyanis a rossz kezdés után a vezetőség is belátta, hogy kellenek segítők Ataman mellé, végül a pályán Kostas Sloukas a meghosszabbított keze a töröknek, míg a padra a vezetőség hozta segítőnek a görög ikont, Vassilis Spanoulist.

Ez pedig rendkívül sokat segített, ugyanis a Panathinaikos 18-2-es mutatóval állt az utóbbi 20 mérkőzésén, ezek között pedig legyőzték a spanyol fővárosban az Euroliga címvédőjét, a Real Madridot. Fontos még kiemelni a Barcelona vagy a Fenerbahce elleni sikereket is, összeállt a védekezés, míg az alapszakasz végére a támadójátébkan is magukra találtak. A második legjobb védekezés volt az övék, emellett triplák hatékonyságában is top3-ban voltak, palánk alatti defenzív játék is kiemelkedő volt, sokat fejlődött néhány hónap alatt a Panathinaikos. 

Maccabi Tel Aviv: Az otthontól távol

Az izraeli-palesztin konfliktus miatt, Belgrádban játszotta egész szezonban a hazai mérkzőéseit a Maccabi. Az üres csarnok nem zavarta meg az izraeli klubot, végül 7. helyen végeztek az alapszakaszban, kiemelkedő támadójátéknak köszönhetően a legtöbb pontot szerezték, ellenben nagyon sokat kaptak. Igazi adok-kapok mérkőzéseik voltak, mindent elmond a defenzív játékukról, hogy a második legtöbb pontot kapták az Euroligában.

A play-in során sem jöttek zavarba, nem foglalkoztak a védekezésükkel, gyors tempóra váltottak és szórták a pontokat. Ez a Maccabi ugyanis tényleg nem tud védekezni, de nem is kell nekik, mert olyan volumenben dobnak, amit nagyon nehéz tartani. Most is 34 triplát emeltek rá, amiből 19-et lett sikeres, de a 76 mezőnykísérletük is bőven meghaladja az Euroliga átlagát, nem véletlen, hogy kiütötték a Baskoniát 113-85-re. 

Panathinaikos - Maccabi Tel Aviv tipp

Abból a szempontból mindenképpen izgalmas párharc lesz a történelmi múlt mellett, hogy a görögök védekezni, míg az izraeliek támadni tudnak kiemelkedően. Melyikük tudja a másikra kényszeríteni az akaratát? Az ugyanis látszik, hogy a görögök támadásban képesek a javulásra, de az már kevésbé, hogy a Maccabi defenzív játékban javuljon. Az OACA-ban sosem egyszerű játszani, igazi katlan, nem véletlen az 1.35-ös szorzó a hazaiakra. Úgy érezzük, bele fog menni a görög csapat egy sok pontot hozó mérkőzésbe, mert annyira magabiztosak, hogy még így is legyőzhetik a vendégeket. 

Panathinaikos - Maccabi Tel Aviv élő közvetítés

Hol nézhető a Panathinaikos - Maccabi Tel Aviv mérkőzés? Az Unibet oldalán kedden 19:30-tól. 

  • Panathinaikosz - Maccabi Tel Aviv tipp

    164,5 pont felett
    Unibet
    1.91

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés